Kotiolutta: Panimo Duuni Punakone (Savuolut)

0 kommenttia
 
Sitten maisteltavaksi jyväskyläläisen kotipanoduon Panimo Duunin olutta. Punakone on savuolut, jossa käytetyt savumaltaat on savustettu itse - osa koivulla ja osa lepällä.

Punakone
Maltaat: Pale Ale, Koivu- & Leppäsavustettu Pale Ale, Cara Red, Chocolate
Humalat: Northern Brewer, Simcoe, Fuggles
Hiiva: US-05
Speksit: 5,4% alc.vol, 53 IBU
Kokeiltiin vähän, kuinka savustaa maltaita. Koetettiin myös saada oluesta sellainen miedohko red ale ja testailla, miten savun, makean maltaan ja hedelmäisyyden liitto toimisi. Myönnettäköön, että ristiriitaista palautetta on tullut :)
 


Punertavan tummahko olut, jonka vaahto on vitivalkoinen ja melko runsaan pitsikäs. Tuoksussa itsesavustetut maltaat tulevat esiin nuotiomaisina, mutta eivät kuitenkaan dominoi kokonaisuutta, joka on karamellimaisen ja hieman paahdetun vaahtokarkkimaisen maltainen. Maussa savumallas tulee terävämmin esiin ja saa hieman palvikinkunkin sävyjä - tämä lienee sitä leppää, jota saksalaisetkin tyypillisesti savustuksessa käyttävät. Tuoksun perusteella tämä olisi ollut savuvivahteinen ale, mutta maun perusteella voidaan rehdisti lokeroida savuolueksi. Maussa mallaspohja on makeahko, melko runsas ja hyvin kevyen paahteinen. Humaloinnissa on pihkaa ja havuisuutta, mutta maltillisesti. Tiettyä brittityylistä marjaisuutta ja sekahedelmäsoppaista marmeladimaisuuttakin löytyy, mutta lopussa keskirunsas katkeruus vie kokonaisuutta kuivempaan suuntaan, jolloin savuisuus pääsee taas terhakammin framille. Suuhun jää savuinen, hieman suolainen maku ja pihkainen humalaisuus tuntuu pitkään. Kesän grillausoluena osuu kyllä yleisilmeen puolesta ihan nappiin. Mielestäni mallaspohja saakin savuoluessa olla hieman makeahko, se tasapainottaa savuisuutta miellyttävästi ja tekee suutuntumasta runsaan. 

Omasta mielestäni erittäin onnistunut resepti ja toteutuskin ensiluokkainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.