Olutarvio: Cool Head Brew IPAnema

0 kommenttia
 

IPAnema

Panimo: Cool Head Brew, Suomi (Tuusula)
Oluttyyli: India Pale Ale (IPA)
Alkoholipitoisuus: 5,7%
Saatavuus: Olutravintolat (arvioitu tölkki saatu panimolta)

Tuusulassa sijaitsevan Cool Head Brewn ensimmäinen olut, IPAnema, debytoi pari kuukautta sitten, joten hyvin tuoreesta toimijasta on kyse. Cool Headin olutmestarina toimii suomalaistunut brasilialainen Cleber Goncalves - panimon saatekirjeessä kerrotaankin, että Etelä-Amerikkalaisia vaikutteita on luvassa etenkin tulevissa kausioluissa. Cool Head Brew on lähtenyt liikkeelle heti 2000 litran keittokoolla, joten ihan nyrkkipajaksi ei ole kai tarkoitus jäädä. Monille aloitteleville panimoille se normi aloituskokoonpano on ollut 500 -litrainen Braumeister, mutta vertailun vuoksi esim. espoolainen Fat Lizard keittelee vielä toistaiseksi vain 300 -litraisella itserakennetulla laitteistolla. Toki muitakin heti alussa jo kaksitonnisiin hypänneitä on, esimerkkinä nyt vaikka Rekolan Panimo, jonka laitteisto vaikuttaisi kuvien perusteella itseasiassa puuvuorauksia myöden hyvin samanlaiselta brittiläiseltä laitteistolta kuin Cool Headinkin.  

Kuva: Cool Head Brew

Cool Headista otettiin yhteyttä ja haluttiin lähettää raumalaishörhölle maistettavaksi tölkki IPAnemaa. Mikä ettei, totesi hörhö ja nyt olisi sitten arviointi suoritettavana. Panimo tölkittää oluensa itse semi-automaattisella Caskin tölkityslaitteella ja etiketöi ne ainakin facebookista löytyvien kuvien perusteella käsityönä. Tölkki on siis painamaton ja siihen liimataan etiketti ympäri. Lisää panimosta Olutkellari -blogissa: Esittelyssä Cool Head Brew

IPAnema panimon lähettämän saatekirjeen mukaan Cascadella ja Simcoella humaloitu, katkeruudeltaan tyyliin nähden mieto, vain 31 IBUa. Vahvuutta 5,7%.Utuista, kultaoranssista olutta, jonka ylle rakentuu keskiverto vaahto. Tuoksussa on kukkaketomaista ja pehmeän mandariinimaista humalaa sekä hienoista marjaisuutta ja jotain tiettyä, kenties hiivan käymisaromeihin juontavaa hentoa mausteisuutta. Tuoksun intensiivisyys on enemmän APA-tyylisen hillittyä, kuin IPA-tyylisen räiskyvää. Maussa sama hillitty yleisilme toistuu - jälleen kukkaisuutta, sitten kypsien sitrushedelmien maukasta hyväilyä, jonka jälkeen hieman mausteisempi, vireeltään yrttinen lopetus. Katkero on tyyliin keskivertoon nähden hyvin kevyt, mutta kun mallaspohjakaan ei ole turhan raskas, niin loppuveto kuivuu miellyttävästi ja se kevytkin katkeruus kestää pitkään. Mukava todeta, että laatutaso on täysin kunnossa - uuden toimijan kohdalla tämä on heti hieno asia huomata, sillä se ei nykyään tunnu aina olevan itsestäänselvyys. Sellaista tiettyä humalaöljyistä soljuvuutta suutuntumassa on ja hedelmäisyyttä saa maiskutella suussaan pitkään, joten kyllä siellä jälki- ja kuivahumalointia tuntuvasti on. Kokonaisuutena asettuu enemmän siis APAn tyylilokeroon IPAa hillitympänä ja vähemmän katkerana. Luokitteluista viis, kyseessä on laadukas ja maukas olut, jota on miellyttävä nauttia vaikka useampikin tölkillinen.

Yhteenveto

Vähemmän katkera IPA
ARVOSANA: 8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.