Olutarvio: Stone (Berlin) Arrogant Bastard

0 kommenttia
 

Arrogant Bastard

Panimo: Stone Brewing Berlin, Saksa
Oluttyyli: American Strong Ale
Alkoholipitoisuus: 7,2%
Saatavuus: Alkon tilausvalikoima (5,89€ / 0,5l)

Kalifornialainen Stone Brewing on ensimmäinen itsenäinen jenkkipanimo, joka avaa tuotantolaitoksen myös Eurooppaan. Stonen olutevankelista, visiönääri ja perustaja Greg Koch valitsi Euroopan tukikohdakseen Berliinin, jossa Stonen jenkeissä kehitettyjä oluita pannaan nyt lähempänä eurooppalaista kuluttajaa. Oluet saavuttavat markkinat täten tuoreempina ja parempina kuin jenkeistä tuotuina. Täysin kannatettava konsepti tietysti, enkä epäröinyt tilausta hetkeäkään kun Diamond Beveragesin maahantuoma Berliinissä pantu Arrogant Bastard julkaistiin Alkon tilausvalikoimaan. Hintaa toki on, mutta niin on mainettakin - olut on tyylissään viidenkymmenen parhaan joukossa Ratebeerissä (kirjoitushetkellä sijalla 23).

Lisätietoja janoavien kannattaa lukea European Food Journalin tekemä Greg Kochin haastattelu tästä linkistä


Sitten itse tähän olueen. Kyseessä siis American Strong Ale. Tölkin craft-uhoaminen alkaa itselläni menemään jo myötähäpeää aiheuttavalle puolelle - joo, se toimi vielä ehkä vielä viisi vuotta sitten, joten ehkä olen vaan iän myötä kyynistynyt tai sitten kyllästänyt itseäni sahdilla sen verran, että tällaiset uhoamiset eivät vaan enää osu. Tölkin pohja tarjoaa esimerkilliset merkinnät ja siihen riittää yksi rivi - astiointipäivä. Tässä tapauksessa tuo maaginen päivä, josta eteenpäin olut vaan heikkenee, on kesäkuun yhdeksäs. Laki saattaa vaatia myös parasta ennen päiväyksen, mutta se ei tietysti meille hörhöille tarkoita yhtään mitään.

Tumman punertava, vaahdoltaan beigevivahteinen olut. Tuoksu on odotettua mallasvetoisempi, ollen hieman paahteisen karamellinen, toffeemainen ja marjainen. Pehmeän greippistä ja tumman hedelmäistä otetta hienoisella marmeladimaisuudella höystettynä. Ei älyttömän intensiivinen, mutta kuitenkin voimakastuoksuinen olut. Makukin on tumman karamellimaltainen ja melko marjainen. Lisäksi tummia kuivattuja hedelmiä ja lämmintä alkoholin nostetta. Tuhti runko ja yleisolemus, mutta katkeruus hieman pettymyksellisesti vain "tasapainoinen". Loppuveto kuivuu silti kevyen paahteiseen, hieman jopa käristetyn vaahtokarkkimaiseen olemukseen. Hiilihappoisuus on miellyttävällä tasolla. Sen verran raskasta juotavaa tämä on, että lasin pohjat ehtivät kasuaalissa maistelussa lämpeämään miltei huoneenlämpöön, jolloin alkoholi tuli hieman makuunkin. Odotin jotain hekumallista, jotain jykevää, mutta loppujen lopuksi tölkistä kuoriutui sittenkin ihan vaan hyvin tehtyä "peruskamaa". Saattoi järisyttää aikoinaan tottumattomien palettia, mutta nykypäivän valveutunut konnossööri imee tällaisia miltei aamupalaksi. Ainut "vika" siis on kai liiallinen tavanomaisuus, joka on tietysti arvioijan puolelta hieman kyseenalainen "kritiikki", mutta sellainen tuntuma tästä nyt jäi. En ole valitettavasti maistanut alkuperäistä jenkkilässä pantua versiota, joten en osaa verrata siihen.

Yhteenveto

Ihan vaan American Strong Ale
ARVOSANA: 8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.