Olutarvio: Hiisi & Ukonmalja Protacon XXV (mukana myös resepti!)

0 kommenttia
 

Protacon XXV

Panimo: Panimo Hiisi, Suomi (Jyväskylä)
Oluttyyli: Rye Amber Ale
Alkoholipitoisuus: 5,7%
Saatavuus: Ei saatavilla

Jyväskyläläinen Ukonmalja -blogia kirjoittava Tommi Särkkä on innokas kotipanija, jonka oluita olen ilokseni saanut arvioida useampiakin. Tommi on työelämässä Protaconin leivissä ja pääsi sielläkin toteuttamaan olutvisioitaan henkilöstölle joululahjaksi valmistetun oluen muodossa. Tässä oluesta Tommin omin sanoin:
"Eli kyseessä on Protacon-konsernin 25 v. -juhlavuoden kunniaksi pantu olut. Protaconista tietoa esim. kotisivuilta http://www.protacon.com/. Olut suunniteltiin Protaconilla ja lopullisesta reseptistä vastasi allekirjoittanut (Hiisillä sitä myös katselmoitutin). Olut pantiin Panimo Hiisillä lokakuussa ja valmista tuotetta lahjoitettiin henkilöstölle joululahjaksi. Olutta pantiin n. 1000 litran satsi.

Reseptistä:
Koska Protacon työllistää yli 250 hlöä ympäri Suomen, oli tavoitteena loihtia sopivan yksinkertainen ja tasapainoinen, mutta samalla maukas ja "perusoluesta"  hieman erilainen jouluaterian painike. Tyyliksi valikoitui rukiinen American amber ale. Ruista haluttiin mukaan paitsi tuomaan pientä särmää mallaspohjaan, myös pienen hiisimäisen efektin takia -- he ovat omissa oluissaan monesti ruista käyttäneet ja myös panimon ominaista jälkeä haluttiin mukaan. Ruista on. n. 10 % mallaspohjasta.

Humalina toimivat Cascade, Willamette, Mosaic ja Hercules. Humaloinnissa tavoitteena oli hedelmäisyyttä ja kukkaisuutta, mutta sopivalla maanläheisyydellä varustettuna -- ei mitään pilvilinnoja, eikä myöskään ylilyövää humalointia, tasapaino tässäkin oli avainroolissa.Humaloinnissa käytettiin reseptin mukaisesti katkerohumalointia sekä yhtä isompaa lisäystä n. 10 min kohdalla. Lisäksi tuli kevyt kuivahumalointi Cascadella ja Willamettella Hiisin ehdotuksesta.

Alk.pitoisuus sen verran että Alkon kautta kierähti toimitus. Yhdessä tuumin todettiin ettei maitokaupparajalla saada toivottua lopputulosta aikaan.

Palaute mitä oluesta on kuulunut on ollut pelkästään positiivista. Siinä mielessä onnistui erinomaisesti. Myös itse olin tyytyväinen lopputulokseen."
Ohessa vielä #AvoinOlut haasteen hengessä Tommin kehittämä ja Hiisin tuunaama resepti - ottakaa huomioon, että reseptistä puuttuu Hiisin lisäämä kevyt kuivahumalointi ja alkoholipitoisuuskin on eri, lopullisen oluen vahvuus on 5,7%.


Oranssihtava, kuparivivahteinen ja utuinen olut. Tuoksu on herkullisen aromihumalainen, mutta mallaspohjastakin löytyy syvyyttä.  Humalien kukkaisuutta, greippisyyttä ja pehmeämpää mandariinimaistakin hedelmäisyyttä - sanotaan nyt, että hyvin tuttuun Hiisimäiseen tapaan tarjoiltuna. Maltaisuus tulee tuoksussa esiin karamellimaisena, mutta sopivan kevyellä, ei sokerisen imelällä tavalla. Rukiin rouheampaa tuntumaa nouseen esiin nuuhkaisun lopussa. Onkohan se tuo Willamette -humala, joka tekee tuon herkullisen kukkaisuuden? Maku alkaa rukiisen ja hieman karamellistoffeisen maltaisena - ruismaltaan rustiikkisuus tulee kuitenkin edellä. Sitten humalat puskevat sisään, greippisyyttä, katkeruutta... paahtoleipäisyyttä keskivaiheilla ja lopussa taas ruista. Kukkaisuus nousee jälkimakuun - tuoksu oli aromaattisemman humalainen kuin maku, mutta maussa ruis toimii hienosti ja kokonaisuus istuu oikein hyvin minun makuuni. Kiteytettynä siis maku tulee runko edellä ja tuoksu taas humala edellä. Makua riittää, eli "tasapainon" nimissä ei ole mitään pliisuilua lähdetty tekemään, enkä sitä toki tältä tekijätiimiltä olisi odottanutkaan. Erittäin hyvä!

Yhteenveto

Aromikas ruisolut
ARVOSANA: 9-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.