Olutarvio: Alahovin Talviolut

0 kommenttia
 

Alahovin Talviolut

Panimo: Alahovin Panimo, Kuopio
Oluttyyli: Ale (Brown Ale?)
Alkoholipitoisuus: 4,7%
Saatavuus: Maitokaupat (Ostopaikka: Deli Baker's, Lohja)

Kuopiolainen Alahovin Viinitila on itselleni vielä tuntematon valmistaja. Löysin tämän heidän Talvioluensa joulukuun alussa Lohjan ABC:n yhteydessä toimivasta Deli Baker's herkkukaupasta. Hinta ei ole muistissa, mutta jonnekin noin neljän euron tietämiin se asettui. Kyseessä on pintahiivaolut, eli ale, joka on maustettu vaniljalla.

Panimo ei kotisivuillaan paljoa itsestään kerro, mutta viime vuonna julkaistusta mainiosta Suomalaiset Pienpanimot kirjasta tietoa löytyy. Panimo on perustettu vuonna 2012 ja toimii osana Alahovin Viinitilaa. Panimotoiminnoista vastaa Sigismund Hallman, joka keittelee 200 litran keittoastialla. Panimon kapasiteetti on 600 litraa viikossa ja pullotus tapahtuu vastapainepullottimella (oletettavasti) täysin käsipelillä. Viinitila tuottaa pääasiassa viiniä ja siideriä ja toimii lisäksi matkailukohteena, olut on mukava lisä siinä sivussa. Hyvin pienimuotoista tuotantoa siis ja siitä syytä saatavuuskin on aika rajoitettua.


Tumman punaruskea väri ja vitivalkoinen pitsiä jättävä vaahto. Tuoksu on varsin hillitty, tarjoten vain hentoista paahteisuutta ja hiivan käymisessä synnyttämää marjaisuutta. Maku hieman hakee itseään - maltaisuus on kevyen paahteista ja hieman leipäistä, mutta runko on ohkainen. Katkero näykkäisee hyvin kevyesti ja suurimmat maut tulevat hiivan käymisestereistä, jotka ovat hieman marjaisia. Jälkimaussa pilkahtelee mausteena käytetty vanilja, mutta sitä ei ehkä noteeraisi, ellei etiketti sitä kertoisi käytetyn. Kokonaisuus ei täysin toimi, sillä olut on hieman turhan pliisu kaikilla osa-alueilla. Laatutaso on kunnossa, mutta reseptissä olisi omaan makuuni vielä viilattavaa.

Yhteenveto

Makuja on, mutta harmonia hakusessa
ARVOSANA: 6½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.