Olutarvio: Maku Brewing Black IPA

0 kommenttia
 

Black IPA

Panimo: Maku Brewing, Suomi (Tuusula)
Oluttyyli: Black IPA
Alkoholipitoisuus: 6,1%
Saatavuus: Olutravintolat (arvioitu pullo saatu panimolta)

Tuusulan ensimmäinen pienpanimo Maku Brewing lähetti joku aika sitten pienen näytepaketin, josta otin jo aiemmin maistoon ensi viikolla Alkoon myyntiin tulevan ESB:n. Maku on siis Tuusulan ensimmäinen, mutta ei kohta enää ainoa pienpanimo, sillä saman tien varressa ollaan lähiaikoina käynnistämässä Cool Head Brew -nimistä panimoa. Maistoin tätä Black IPAa jo Porissa Pub Winstonin pienpanimojuhlilla viime elokuussa, tosin silloin jo pienessä maistissa, ja tykkäsin kovin. Nyt katsotaan miten olut uppoaa normaalia rauhallisempana lauantai-iltana oman kotisohvan uumenissa. 

Reseptiikka panimon kotisivuilla:

Tumma ja suodattamaton Black IPA on sekoitus paahteista mallasta ja katkeraa humalaa ja jatkaa Makun IPA-perinteitä. Sopii tummien sekä katkerien oluiden ystäville hartaasti nauttien.

Ainekset: Vesi, ohramallas, humala, hiiva
Maltaat: Pale ale, Cara Pale, Crystal 100, Carafa Special 3, Carafa 1
Humalat: Columbus, Mosaic, Chinook
Katkeruus: 80 EBU
Väri: 140 EBC

 
Musta, valoa vasten lasin reunoilta hieman rusehtava olut, jonka vaahto on runsas ja jättää laajat pitsikuviot lasin reunoille. Tuoksussa on sitrusmaista humalaa trooppisen hedelmäisellä sivuvireellä ja sopivasti suolaisuutta, mutta vain hennosti paahteisuutta - juuri oikein, sillä stoutit on erikseen. Black IPAn pitää olla kuin IPA, mutta mustassa ulkokuoressa. Pientä tuhkaisuuttakin tosin paahtomaltaasta sekaan hiipii, mutta aromihumalointi pelittää siitä huolimatta. Maku on runsaan katkera, eikä niin aromikkaan humalainen kuin tuoksu. Loppuvedossa vilahtaa ensin jopa kylmä espresso, jonka jälkeen yrttinen ja ruohoisen kuiva katkeruus jää vielä suuhun elämään. Yleisilme on kuivan suolainen, jopa hieman mineraalimaisen "liitulakuinen" ja katkera - hedelmäisyys on tuoksun monipuolisuuteen verraten kutistunut maussa pelkkään nopeasti vilahtavaan sitrukseen. Hyvin toimii, katkeruus ei ota taka-askelia ja runko pysyy IPAmaisen kevyenä - niin suloisen katkeraa, omalla brutaalilla tavallaan. Hyvä, mutta ei kaikkein monipuolisin Black IPA.

Yhteenveto

Tiukkaa katkeron jyystöä
ARVOSANA: 8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.