Maistelussa venäläiset Hamovniki oluet

1 kommenttia
 
Otin tuossa viime viikolla vastaan näytepaketin venäläisiä Hamovniki oluita maahantuovalta UNiPAC Oy:ltä. Kauppavahvuisia oluita on ilmeisesti jonkin verran saatavilla pääkaupunkiseudulla. 

Hamovniki Venskoje oli Ruokala.netin viikon olut viime syyskuun alussa, jolloin Kari Ylänne kirjoitti seuraavasti:  
"Hamovniki on vanha venäläinen tuotemerkki. Nimellä on kaupattu olut noin 150 vuotta. Vuonna 2010 Moscow Brewing Company hankki itselleen Hamovniki-tavaramerkin oikeudet. Venäläisellä ja yhdysvaltalaisella rahalla pystyyn pantu panimo aloitti toimintansa 2008 Moskovan reunamilla. Yhtiö mainostaa olevansa Venäjän nykyaikaisin panimo. Se panee omien tuotemerkkiensä ohella lisenssisopimuksella useita muita oluita, kuten Oettinger, Faxe ja Carling. Panimon premium-oluet pakataan upeasti. Linjakkaissa pulloissa on tyylitellyt repäisykorkit."
Otin oluet maistoon viikonlopun aikana. Tässä mietteeni niistä. 
 
Stolovoje
Hamovniki Stolovoje 3,7%
"pastöroitu ja suodatettu pöytäolut"

Humalat: Mandarina Bavaria, Polaris and Melon

Kultainen, kirkas ja valkealta vaahdoltaan pils-tyylisen pitsikäs. Tuoksu on kevyen diasetyylinen ja kukkaisen humalainen - tshekkiin vivahtaa, hyvällä tavalla. Diasetyyli tuo näinkin kevyeen olueen toivottua runsautta. Maku on viljaisen ja hienoisesti diasetyylisen (voin makuisen) maltainen sekä raikkaan terävästi katkeroitu. Loppumaku kuivuu katkeron voimasta yrttisen ruohoiseen jälkiliukuun. Matala alkoholipitoisuus ei tule mitenkään negatiivisesti esiin, vaan runkoa on riittävästi ja kokonaisuus toimii. Tshekkipilsin makumaailmaa raikkaasti ja laadukkaasti tarjoiltuna.

Venskoje


Hamovniki Venskoje 4,5%
Vienna Lager

Maahantuoja kertoo sivuillaan seuraavaa: 
"Hamovniki Venskoje on keitetty (pantu) käyttäen erikoismaltaita, jotka ovat tyypillisiä wieniläisille pohjahiiva- eli lageroluille. Valmistuksessa käytetyt maltaat ovat: vaalea, wieniläinen, Carared ja karamelli. Hamovniki Venskojen valmistuksessa käytetään ainoastaan hienoaromista, jaloa saksalaista humalaa:  Saphir ja Tettnanger, mikä antaa oluelle herkän kukkaisen tuoksun ja erittäin pehmeän katkeruuden."

Syvän kultainen, hieman kuparivivahteinen olut, jonka vaahto on erittäin tiheäkuplainen ja pumpulimaisen näköinen. Tuoksussa makean leipäistä, hieman karamellimaista ja kevyesti pähkinäistä maltaisuutta. Humalaisuus on kevyen kukkaista. Maku on mukavan runsasmaltainen vahvuuteen nähden, mutta hiilihappoja on aavistuksen liikaa - pehmeämpi tuntuma tukisi maltaisuutta paremmin. Aromikkaan kukkainen humalointi toimii hienosti ja katkeruuttakin on sopivan näykkäisyn verran, niin ettei kokonaisuus karkaa mitenkään turhan makeaksi. Laatutaso tässäkin täyttä priimaa, ei mitään metallista tai pahvista bulkin tuntua, vaan aidon keskieurooppalaisen oluen puhdas maku.

Pšenitšnoje


Hamovniki Pšenitšnoje 4,8%
Hefeweizen

Olut on suodattamaton, kuten kunnon vehnän pitääkin. Kultaoranssi, hiivat sekaan kaatamalla asianmukaisen samea ja vaahtoava. Tuoksu on banaanimainen ja sitruunankuorimaisen hedelmäinen. Raikasta neilikkaisuuttakin mukana. Hyvä tuoksu, aidon saksavehnän tuntuinen ilman mitään kikkailua. Olut on suussa kuohkea, hiilihapoiltaan runsas, mutta pehmeähkö. Hyvin kevyt katkero lopussa, joten jälkimakuun jää hieman makeutta ja purukumimaisuutta. Hyvin tyylipuhdas saksalaistyylinen vehnäolut, jota on mukava juoda, vaikka se ei ylläkään tyylin parhaiden monimuotoisuuteen.

Irish Stout


Hamovniki Irish Stout 4,1%
Irish Stout

Guinness ilmeisesti venäläisillä hakusessa, mutta tämä ei yllätyksellisesti olekaan mustaa, vaan punertavan tumman ruskeaa. Vaahto tässäkin melko runsas ja pitsikäs. Tuoksu on paahteinen, hieman kahvimainen ja varsin suolainen - mukavan runsas ja ryhdikäs tuoksu. Runko on kevyt ja hiilihapot jälleen hieman turhan kohollaan. Maku on pääpiirteittäin melko paahteinen, mutta ei Guinnesmaisen kuiva, vaan makeampi ja hyvin kevyesti kahvimainen. Katkeruus jää turhan pliisuksi ja se antaa jälkimakuun tilaa, joka rungon keveydestä johtuen muuttuu nyt hieman vetiseksi. Toistaiseksi heikoin näistä Hamovnikeista, mutta ei kuitenkaan huono - realiteetti on se, että maitokauppastout on vaan maitokauppastout.

English Ale


Hamovniki English Ale 6,2%
English Ale

Suodatettu, joten kristallinkirkas, väriltään hieman kuparihtavan kultainen. Vaahto on tiivis ja jättää jälleen tiheät, peräti paksut pitsit lasin reunoille. Tuoksu on karamellistoffeisen maltainen, brittityylisen kukkean sitrusmaisesti humaloitu ja hieman puumainen. Hyvä aidon brittityylinen tuoksu. Maku on aluksi melko makea ja kohtalaisen katkeroitu. Keskivaiheilla humaloinnin aromikkuus alkaa rakentumaan, mutta ei pääse kunnolla puhkeamaan kukkaansa, sillä alkoholisuus valtaa maun rajusti ennen loppuvetoa. Hyvä brittioluen tuoksu vaihtuu maun keskivaiheilla viinalagermaisiin tunnelmiin, mikä on harmi, sillä se torpedoi nautittavuuden ja sitä myötä koko oluen idean.

Kiteytettynä siis lagerit oikein maukkaita, puhdaspiirteisiä ja raikkaita. Tykkäsin paljon. Harva saa 3,7% oluen toimimaan noin ryhdikkäästi. Pintahiivaoluista vehnäolut oli hyvä, mutta ei erotu vehnisten runsaasta massasta erityisesti edukseen. Brittityyliset, tai britti- ja irkkutyyliset, olivatkin sitten hieman heikompia. Olen todennut aiemminkin niiden olevan vaikeita valmistettavia muille kuin paikallisille brittipanimoille ja sama trendi näyttää jatkuvan näissä venäläisoluissa.

Lagereille vilpittömät suositteluni, mikäli sopuhintaan irtoaa - sopii nimittäin toivoa, ettei "premium-pakkaus" tarkoita "premium-hintaa", niin kuin usein vaikuttaa käyvän. Tuollaista 3,7% Stolovojea kun saisi lähikaupasta ympäri vuoden siksarin noin kympillä niin kelpaisi kyllä. 

1 kommentti:

  1. Vinkkinä että tuota Vienna Lageria on saatavilla 0,5 l tölkkinä Jyväskylän Seppälän Citymarketista, 2,49 e tölkki. On vielä mulla jääkaapissa odottamassa.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.