Olutarvio: Põhjala Cellar Series - Taara Avita!

0 kommenttia
 

Taara Avita!

Panimo: Põhjala, Viro
Oluttyyli: Imperial Stout
Alkoholipitoisuus: 10,8%
Saatavuus: Alkon tilausvalikoima / BOTW (Loppuunmyyty)

Beers of the World palvelun kautta tilattavana ollut, mutta nyt jo loppuunmyyty virolaisolut saa luvan toimia tapaninpäivän huipentumana. Olut kuuluu Põhjalan Cellar Series -sarjaan, joka on tynnyrikypsytettyjen oluiden sarja. Niinpä tämä Imperial Stout on viettänyt yli 6 kuukautta Martiniquen saaren rommitynnyreissä. Valmistusaineet, kuten panimo ne sivuillaan kertoo:

Malts
Munich Malt, Peated Malt, Cara Pale, Cara 50, Cara 100, Cara 150, Cara 200, Cara 300, Carafa T-2 Special, Chocolate Malt, Oats, Black Malt, Demerara Sugar

Hops
Magnum, Bramling Cross, Cascade, Goldings, Northern Brewer

Paljon on maltaita. Perusmaltaan virkaan on laitettu Munich, joka olen huomannut toimivan hyvin portereissa ja stouteissa. Savumallastakin joukossa ja kauraa. Mielenkiintoista. Oluen nimi tulee vanhasta virolaisesta sotahuudosta ja on suoraan käännettynä Taara Auta! Tällä sitten Taara -jumalaa huudettiin apuun hyökätessä ja muutenkin.


Mustaa olutta, beigevivahteisella vaahdolla. Osittain isokuplainen vaahto laskeutuu melko nopeasti, jääden tiiviksi puolen sentin kerrokseksi oluen pinnalle. Tuoksussa on rommia ja rusinaisuutta, sekä nokipannukahvia ja vaniljaista tammipuuta. Sellaista liköörikonvehtimaista suklaisuuttakin nousee, samoin kuin alkoholin hehkuvaa voimakkuutta. Sellainen tietty ison oluen voimakkuus ja tarvittava intensiteetti tuoksusta löytyy, joten hyvältä vaikuttaa. Maku alkaa ruokosokerisen makeana ja runsaan maltaisena, mutta vahvuus ja tynnyrikypsytyksen tuoma tiukka rommimainen potkaisu pyyhkäisevät kokonaisuuden hyvään balanssiin. Suolaista lakritsaisuutta keskivaiheilla ja lopussa savuakin. Katkeruutta on myös kohtuudella vankkaa runkoa tasapainottamassa. Onpas hyvää. Konvehtimaisuudesta rommimaisuuteen ja makeudesta suolaisuuteen. Alkoholi lämmittää rinnassa. Suutuntuma on runsas ja pehmeähkö. Hitaasti nautittava, maukas ja miellyttävä olut kiireettömälle nautiskelijalle.

Yhteenveto

Toimiva rommitynnyrikypsytys.
ARVOSANA: 9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.