Olutarvio: Great Divide Hercules Double IPA

4 kommenttia
 

Hercules Double IPA

Panimo: Great Divide, Yhdysvallat
Oluttyyli: Double IPA (DIPA)
Alkoholipitoisuus: 10,0%
Saatavuus: Alko (6,19€ / 0,355l)

Alkon kevään ehdoton uutuusjytky oli Great Dividen Hercules Double IPA, joka rantautui myymälöihin toukokuun puolivälin jälkeen. Olen maistanut olutta viimeksi vuoden 2011 heinäkuussa, jolloin diggasin kovin. Korkea hintakaan ei nyt vanhojen muistikuvien vielä lämmittäessä estänyt ostopäätöstä. Humalointi on hoidettu kombolla Simcoe, Amarillo ja Columbus, eli kaikki humalalajikkeet ovat jenkkiläistä alkuperää. Alko on mitannut oluesta tykit 98 EBU-yksikköä katkeruutta, jota tosiaan tarvitaan tasapainottamaan tuhti 10% alkoholipitoisuus, joka on DIPAllekin jo yli tyylin keskiverron. 

Oluen on tuonut maahan Diamond Beverages, jonka edustaja Walter Himanen riensi Olutoppaan foorumille sammuttamaan "ei se kuitenkaan ole tuoretta" -kommentit heti alkuunsa, ilmoittamalla, että olut on pullotettu huhtikuussa ja lähtenyt saman tien jenkkilästä Suomeen. Parasta ennen on marraskuussa, koska Great Divide merkkaa sen 8kk pullotuksesta eteenpäin.


Kuparinen, melko tumma, täysin kirkas ja vaahdoltaan runsas ja kestävä. Ei ole ihan tavallista, että 10% oluessa vaahto on tällainen. Kaunis näkyhän se on. Tuoksussa on toffeekaramellista maltaisuutta, greippisyyttä ja pehmeää hedelmää - ei ehkä sittenkään niin tykisti humaloitu kuin muistelin, vaan tulee hieman runko edellä. Alkoholi on erinomaisen hyvin piilossa. Maku on runsaan toffeinen ja karamellimaltainen - peräti raskas. Vahvuus tuntuu, mutta ei varsinaisesti puske makuun. Humaloinnin paras terä tuntuu jäävän raskaan rungon alle - pihkaa ja greippiä on, mutta raikkaampi sitrusosasto on tukahdutettu. Maku saa Barley Winen piirteitä maltaisessa makeudessaan. Turhan raskas omaan nykymakuun, vuonna 2011 ollut tietysti uutuuden viehätystäkin vielä mukana, mutta nyt skeptinen vanha jäärä ei enää tällaisesta hekumoi. Hyvä, mutta omalla tavallaan pettymys, kun ei ollutkaan odotusten mukainen, eli erinomainen.

Yhteenveto

Raskasrunkoinen, mallas edellä tuleva DIPA
ARVOSANA: 8

4 kommenttia:

 1. Oma maistelukokemus yhtä kaukaa kuin sinun, mielikuvissa pitkälti tuollainen kuin tässä arviossa kuvailet. Johtopäätös: Ei tule hankittua uusintamaistoon.

  VastaaPoista
 2. Itsekkin muistin tämän olevan hedelmäisempi, mutta eikö tuhdimpi mallasrunko kuulu Double IPA:an? Itselleni ei tule mieleen kovin montaa tyylin edustajaa, jotka menisi tämän edelle. Oma ensimmäinen maistelukokemukseni taitaa olla vuodelta 2009.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuuluuhan se, mutta rajansa silläkin. Itse pidän enemmän hieman keveämmistä ja nektarimaisen hedelmäisistä tuplista.

   Poista
  2. Asiallinen ipa . Hyvät humalat, ei alkoholin makua. Hybä vahva olut.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.