Maistelussa Sori Brewing Garden Wit ja Out of Office Session IPA

0 kommenttia
 
Tallinnaan joukkorahoituksella panimon pykännyt ja itsestään suurta meteliä pitänyt Sori Brewing on aloittanut oluenteon ja tuotteita on alkanut näkymään jopa Raumalla asti. Nämä kaksi olutta, jotka ovat ainakin toistaiseksi panimon ainoat alle 4,7 prosenttiset, ostin Ruokapuoti Lumosta

Vaikka kyseessä on siis virolainen pienpanimo-olut, on etikettitekstit ainakin näissä selvällä suomenkielellä. Viron markkinoille on kenties omat etiketit. Etiketin mukaan Out of Office IPA on panimon kolmas keitto, eränumero #003 ja päiväyksestä (13.5.2016) päättelisin oluen pullotetun 13.5 - vain hieman yli kolmen viikon ikäistä, eli ilahduttavan tuoretta siis. Garden Wit on erää #004 ja pullotettu seuraavana päivänä, 14.5.

Ensimmäisenä maistoon Garden Wit. Belgityylinen witbier, joka on maustettu korianterilla, appelsiininkuorella ja ruusunmarjalla. Kaksi ensin mainittua ovat witbierille tyypillisiä mausteita, mutta ruusunmarja on eksoottisempi valinta.Utuinen, kultainen ja mukavan runsaasti sekä pitsikkäästi vaahtoava olut. Tuoksu on raikkaan belgivetoinen - korianterisuus tulee kärjessä kepeänä ja sen jäljissä runsaasti appelsiinia ja taustavireenä happaman belgihiivan mausteinen viba. Hyvä tuoksu! Maku on yllättäen kuivemman mausteinen kuin witit yleensä - suutuntumaa pyöristävän vehnän osuus ei ole niin pinnalla ja mausteisuus kehittyy lähes saisonmaisiin mittoihin asti. Sellaista Hoegaardenin tyylistä pehmeää appelsiinin ja sitruunaisuuden tuntua - josta itse pidän - tässä ei juuri ole. Ruusunmarja, luullakseni, tulee kehiin keskivaiheen jälkeen oluen mennessä kohti nielua. Mausteisempi ja sen vuoksi myös kuivemman purevampi kuin witit yleensä - Farmhouse Wit... Wit Saison? Ihan hyvä, mutta ei sittenkään sellainen pehmeä ja litroittain kipattava kuin  tyylin arkkityypit, joita siis itse ennemmin suosin.

Seuraavaksi Out of Office Session IPA. Jenkkilän humalia tietysti käytetty, kattaus on klassinen Simcoe, Cascade ja Centennial.

 
Utuinen, kultaoranssi ja runsaan pitsikkäästi vaahtoava olut. Tuoksussa on heti kaatamisen jälkeen herkullista trooppista hedelmäisyyttä raikkaasti ja tuoreesti. Oluen oltua lasissa hetkisen mukaan tulee myös hieman pellettimäistä karkeampaa yrttistä osastoa - silti moninkertaisesti hedelmäisempi kuin esim. Olvi IPA, josta en tykännyt ollenkaan. Mallas ei tuoksussa pääse "häiritsemään", kuten ei näissä keveissä humalamehuissa yleensäkään. Maku on purevan katkera - tietysti jo pakollisesta ohutrunkoisuudestakin johtuen - mutta hedelmäisyys ja fruktoosinen tuntu kontraavat purennan kohtalaisesti. Miellyttävä juoda, ei kaukana Keisari 66:sta sen loiston päivinä, mutta Founders All Day IPAn hekumallisuuteen on vielä matkaa.

Ihan hyvä ensikosketus Sorin oluisiin. Laatutaso on korkea ja reseptitkin kohdillaan, josko nyt eivät aivan täysin omaan makuuni sopivia. Sitten vaan odottelemaan, että jätkien verkkokauppa avautuu, niin pääsee maistamaan sitä vahvempaakin osastoa ihan täällä kotosalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.