Resepti: Reittausblogin Ihan Vaan Hefe

27 kommenttia
 
Tässä mainio ja hyvin yksinkertainen resepti perusvarman saksalaistyylisen vehnäoluen valmistukseen. Pääpaino reseptissä on maltaalla ja hiivan tuottamilla käymisaromeilla - huoneenlämmössä tai jopa lämpimämmässä käyttämistä jopa suositellaan, joten kesällä valmistaminenkaan ei ole ongelma.

Humalalajikkeiden kanssa ei ole niin tarkkaa, sillä ne lisätään heti keiton alussa ja periaatteessa niistä otetaan olueen vaan katkerot -  katsoo vaan, että IBUt asettuvat jonnekin 20-30 väliin. Omaan keittooni sattui tässä sekä Hallerthau Mittelfruhia että Magnumia.

Jos vehnäoluet maistuu, niin tässä on aloittelijalle hyvä ensimmäinen olut. Itsekin aion jatkossa tehdä tällä pohjalla vielä monta vehnää ja varioida lopputulosta fiiliksen mukaan käyttämällä eri hiivaa tai lisäämällä aromihumalia ja mahdollisilla muita mausteita.

Ihan vaan hefe
Hefeweizen

Speksit:
Original Gravity (OG):    1.048
Final Gravity (FG):       1.012 
Alcohol by Volume (ABV):  4.72 %
Bitterness (IBU):         23.1 
Boil Time (Minutes):      60

Maltaat:
55.56% Viking Malt Wheat
44.44% Viking Malt Pilsner

Humalat:
0.9 g/L Hallertau Mittlefrueh Pellet (4.8% Alpha) @ 60 Minutes
0.3 g/L Magnum Pellet (13.4% Alpha) @ 60 Minutes

Mäskäys:
Yksivaiheinen (infuusio)mäskäys 60 minuuttia 68 asteessa.

Hiivaus ja käyminen:
Hiivataan käyttäen vehnäoluthiivaa (esim. Safale WB-06) ja annetaan käydä loppuun 22-24 asteisessa tilassa. Oma versioni kävi loppuun kuudessa vuorokaudessa, jonka jälkeen pullotin heti ja nautin ensimmäisen pullon jo 3 vrk päästä - hyvää oli! 

Muuta:
Jälkikäymissokeria 6g/litra tai oman maun mukaan.

Linkit: 
Ensimaistossa kotipanimon "Ihan Vaan Hefe" - 9 päivää keittämisen jälkeen


27 kommenttia:

 1. Piditkö pullotuksen jälkeen jälkikäymässä samassa lämpötilassa kuin varsinainen käyminenkin eli 22-24 asteessa vai veitkö suoraan kellariin kylmään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samassa lämpötilassa, niin että hiiva pääsee hyvin toimimaan.

   Poista
 2. Kiitos. Vielä jatkokysymyksenä pitkäänkö pidit pullot jälkikäymisessä ennen kellariin siirtoa? Ulkomaan foorumeissa puhuvat kolmesta päivästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän monesti lämpimässä niin kauan kunnes laitan jääkaappiin ja juon pois. Ei niitä mikään tarve ole viilentää ennen kuin vasta ennen nauttimista.

   Poista
 3. Käytin muuten tätä reseptiä, mutta hiivana oli Lallemandin munich vehnäoluthiivaa. pistin 2 pussia n. 26 litraan vierrettä. Valmis tavara kuitenkin maistuu melko hiivaiselta, vaikka se oli käymässä 3vk huoneenlämmössä, ja on ollut pullossa 2 viikkoa. Onkohan kaksi pussia hiivaa liikaa? Sakkaa pulloissa on todella vähän, lappoaminen tehtiin tosi tarkasti.

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. Vesimäärä määräytyy tehtävän eräkoon ja toki laitteistonkin mukaan. Lue tämän blogin pussimäskäysohjeet ja lataa sieltä linkistä brewmate apuohjelma (jos linkki vielä toimii)

   Poista
  2. Kiitti. Latasin ohjelman, lätkäisin mielestäni oikeat aineet tältä sivulta löytyvine tietoineen, mutta kerrassaan mitenkään en saa sitä kertomaan vesi-mallassuhdetta. Veden määrä(patch size) on vapaasti muutettavissa. Jolloin kyllä humalien arvot muuttuvat vedenmäärän mukana, kuten varmasti kuuluukin, mutta maltaissa ei mitään tapahdu, koska painoa ei ole asetettu. Enkä edes pääse niiden painoa asettamaan.

   Poista
  3. 30 litran satsi... Ei huvittaisi taistella heti kättelyssä jonkin sovelluksen kanssa.

   Poista
  4. Koitas painaa switch grainmode nappulaa ruudun oikeassa laidassa. Jos sitten muuttuis prosentit kiloiksi. Brewday nappulan takaa näkee vesimäärät mäskäykselle ja huuhtelulle.

   Poista
 5. Switch grainmode nappulalla muuttui prosentit kiloiksi, kuten ehdotit. Mutta nämä näyttävät siis edelleen nollaa (ja prosentit katosivat arvoineen). Voin siihen kirjata kiloiksi mitä lystään, mutta sehän on juuri sitä mitä en tiedä: paljonko mallasta(kg) 30 litran satsiin tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laita efficiency 65% (tätähän en nyt tiedä mikä tulee todellisuudessa olemaan, mutta tuolla arvolla on hyvä lähteä koittamaan). Sitten syötä kiloja noissa prosenttisuhteissa kunnes ominaispaino (original gravity) on reseptin arvossa.

   Poista
 6. Nyt onnistuin! Käytin prosenteissa pilkkua pisteen sijasta, jolloin kilot eivät päivittyneet lainkaan. Nyt siis sain tarvittavat tiedot, ja ohjelmasta saattaapi olla vielä paljonkin hyötyä. Kiitoksia sinulle avusta ja kärsivällisyydestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, joo aivan. Tuossa erottimena täytyy olla piste. Onnea panoon! :)

   Poista
 7. Unohtui ulosmäskäys, saa nähdä mitä tulee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se mitään haittaa, se steppi vaan lopettaa mäskin entsyymiaktiivisuuden ja käytännössä pitäis helpottaa huuhtelua. Pussimäskäyksessä ei juurikaan merkitystä.

   Poista
 8. Tänään kokeillaan tätä reseptiä, mutta voiko joku kertoa tyhmälle mitä tuo efficiency tarkoittaa brew matessa ja sekoitetaanko hiiva käymisastiassa vierteeseen vai kaadetaanko vain käymisastiaan ja annetaan olla? Kiitos vastauksista etukäteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eifficiency tarkoittaa mäskäystehokkuutta. Sen saatte tietää vasta kun mittaatte ominaispainon, mutta tuo 65% on sellainen johon hujakoille olen pussimäskäämällä päässyt. Hiivan kanssa kannattaa toimia valmistajan ohjeiden mukaan. Kuivahiivan voi tällaisessa pienessä eräkoossa ripotella suoraan vierteen pinnalle (muuten nesteytys / startteri). Ei sekoitella.

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta! 25l batchi olisi tarkoitus tehdä. Löytyy tuollainen all in one mäskäyskone ja ensimmäistä kertaa olen sitä käyttämässä niin vähän vielä hakusessa vaikka kovasti koittanut opsikella. Vielä tuosta mäskäys lämpötilasta joka on reseptissä tuo 68c mutta brewmate sanoo strike waterin lämpötilaksi 73.7c. Niin mäskätäänkö maltaat siis tuossa 68c vai miksi mate sanoo asteeksi 73.7c? Tuossa laitteessahan voi laittaa tarkan mäskäyslämpötilan.

   Poista
  3. 68 asteessa mäskäys. Tuo strike water on korkeampi, mutta siihen kun sekottaa maltaat niin lämpö pitäs asettuu 68. Laitteella kun mäskää niin sehän lämmittää veden ite, ei tarvi noita miettiä.

   Poista
 9. Nyt on mäskäys ohitse ja olut laitettu noin 3:30 käymään jäähdytyksen jälkeen. Kurkkasin aamulla kello 9 ennen töihin lähtöä ja en huomannut tippalukossa minkäänlaista eloa. Kotiviiniä valmistaessa olen huomannut että jo tunnissa alkaa aivan tajuton pulputus. Onko tämä siis normaalia, että vesilukosta ei vielä mitään kuulu? Vai voisiko olla jotain mitä olen tehnytrin ettei käyminen ala? Vierteen jäähdytyksen jälkeen og:n mitattua tämä oli 1050. Käymisastian kyljessä on lämpömittari ja näytti hyvältä 22c.hienoa että joku jaksaa näihin kysymyksiin vastata ja auttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koitin etsiä googlen syövereistä, mutta en millään löytänyt, että kauanko tuo käymisen alkaminen voi ottaa? �� hieman huolissaan menikö työ hukkaan ja jotain pieleen. Esim. Ph arvoa en mitannut ja meillä tampereella aika iso ph arvo hanavedessä (noin 8 luokkaa)

   Poista
  2. Kyllä se siellä jo kehittyy, ei vaan näy vesilukossa vielä. Maltti on valttia.

   Poista
  3. Hieman oltiin epäluuloisia mutta kun ominaisuuspainomittarilla katsahdin niin kyllä siellä käyminen on tapahtunut ja mittari näytti fg:n valmista lukemaa. Mikähän tuohon syynä ettei tippalukko pulputtanut juuri ollenkaan :D. Olisikohan syynä tuo rosterinen käymisastia tai jotain, mene ja tiedä. Mitenkäs tuo jälkimakeutus. Ajattelin että paras tapa tuohon olisi lyödä sokerit pulloon ja sitten olut perässä vai onko jotain riskiä siinä?

   Poista
  4. Kyllä se niinkin toimii. Sivustolta löytyy myös vinkit oluiden pullottamiseen.

   Poista
 10. Nyt on saatu ensimmäinen mäskäys tehtyä. Otti aikaakin ja sain noin 3:30 vierteen käymisastiaan ja hiivattua. Aamulla noin 9 aikaan kävin tarkastamassa käymisastian ja pulppuamista ei ollut havaittavissa tippalukosta. Voiko olla jotain mitä olen tehnyt väärin että käyminen ei ole alkanut vai ottaako vaan aikaa? Kotiviinissä kun aina tunnin sisään alkaa kunnon jyskytys tippalukossa. OG jäähdytetyssä vierteessä oli 1050 ja hiivan lisäsin 22c ja kun käymisastian mittarista katsoin niin vierre oli 22c. Hienoa että joku näihin jaksaa vastailla ��

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.