Olutarvio: Sierra Nevada Flipside Red IPA

0 kommenttia
 

Flipside Red IPA

Panimo: Sierra Nevada, Yhdysvallat
Oluttyyli: India Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 6,2%
Saatavuus: 300 plo erä Alkon tilausvalikoimassa (loppuunmyyty)

Maahantuoja Servaali lähti kokeilemaan Alkon tilausvalikoimaa kuluttajaystävällisemmällä tavalla. Normaalisti tilausvalikoiman tuotteet tulevat tilattavaksi laatikoittain, mutta Servaali päätti tuoda kokeilumielessä kaksi Sierra Nevadan olutta tilattavaksi pulloittain. Torpedo Extra IPAa ja Flipside Red IPAa tuli molempia tilattavaksi 300 pulloa. Useista olutravintoloistakin tuttua Torpedoa on vielä jäljellä, mutta syksyn kausioluena jenkeissä julkaistava ja Suomessa harvinaisempi Flipside Red myytiin jo loppuun.

Olut on siis syksyn kausiolut ja julkaistu jenkeissä syksyllä 2014 - ikää on siis IPAlle jo liikaa, mutta päätin silti tilata kaksi pulloa ihan kannatuksen vuoksi. Yritin tilata myös Torpedoa, mutta sen tilaaminen ei onnistunut, tuote vapautuu Rauman Keskustan Alkon mukaan tilattavaksi joskus kesäkuussa. No, Torpedo on jo tuttu ja yli-ikäistäkin on tullut maistettua.

Flipside Redissä humalina Citra, Simcoe ja Centennial, jotka etiketin mukaan on lisätty whole cone hopseina, eli kokonaisina kukintoina (ei siis pelletteinä tai uutteina). Vedin pihalle notskin ensimmäistä kertaa tänä keväänä ja istuin luonnon helmaan nauttimaan yli-ikäistä jenkkiä...

Tumman kuparinen, kirkas ja vaahdoltaan runsas olut. Näyttävän värinen, kaunis olut. Tuoksu on karamellimainen, hieman paahtoleipäinen, marjaisen marmeladimainen ja kukkainen - ikä on tehnyt IPAsta English Strong Alen kaltaisen. Maku on enemmän IPAmainen, koska katkero hyökkää kielelle heti alkumaussa. Maun perusta on karamellimainen, hieman paahteinen ja leipäisen maltainen. Katkeruus tulee siihen kylkeen hieman yksinäisenä - hieman greippisyyttä ja kukkaisuutta kehittyy, mutta humalien hekumallisin isku on selvästi jo laantunut. Toki tuhdimpi runkokin osaltaan vaikuttaa siihen, miten humalointia aistimme. Maltaisuus on hyvä - pientä paahteen särmää ja sopivasti karamellia, mutta ei silti todellakaan mitenkään liiallisen makea. Katkeruus on tallella ja iäkkään humalan yrttimäisyyteen sekoittuva greippiliuku jatkuu pitkään vielä nielaisun jälkeenkin. Tuoreena varmasti aivan erilainen ja parempi, mutta tämän ikäisenä kuitenkin yhä toimiva ja monet tuoreemmatkin vastaavat kokonaisuutena peittoava olut.

Yhteenveto

Keväälläkin toimiva Syys-IPA.
ARVOSANA: 8½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.