Kotiolutta: Sivullinen IPA #2

0 kommenttia
 
Kotiolutta maistelussa jälleen. Tällä kertaa porilaista IPAa, jonka on valmistanut Olutoppaan nimimerkki Sivullinen. Järjestimme vaihdon Winstonin Olutjuhlille. Sain häneltä tämän IPAn ja lisäksi mysteerisemmän "x"-pullon. Vaihdossa annoin pullollisen oman IPAn tuoreinta erää. Sivullisella, kuten minullakin, on harrastus vielä alkutekijöissään, mutta into on kova.

Speksit:
Vahvuus: 8,6%
Katkeruus: 72,9 IBU
Maltaat: Pale, sahti, cara 150 ja kaurahiutale. Lisäksi muscovadoa.
Humalat: Amarillo, Pacific Jade ja Warrior

Mielenkiintoinen kattaus eri maltaita. Kaurahiutaleiden pitäisi tuoda pyöreyttä ja runsautta. Muscovadosokeria olen käyttänyt ammoisina aikoina yhdessä uutteista tehdyssä Imperial Stoutissa, mutta siinä oli niin paljon muutakin, etten muscovadon vaikutuksista liiemmin tiedä. Vahvuutta on haettuun tyyliin hieman runsaasti. Minulle itselleni käy usein niin, että en osaa arvioida keiton aikana haihtuvaa määrää oikein, jolloin vierteeni on keiton jälkeen vahvempaa kuin oli tarkoitus. Joudun sitten laimenteleman keitetyllä vedellä, jotta pääsen haluttuun ominaispainoon.


Sameahkoa. Oranssihtavan meripihkainen väri ja mittava erittäin runsaasti pitsikuviota lasin reunoille jättävä vaahto. Tuoksussa on karamellimaisuutta ja hieman lakritsajuurimaista tuntua, jonka uskoisin tulevan muscovadosta. Eksoottista hedelmäisyyttä ja alkoholin lämpöä nousee taustalta. Mielestäni enemmän mallas- kuin humalapainotteinen. Lakritsaisuus on jännässä paikassa karamellimaltaan ja humalien rinnalla, istuu kuitenkin kokonaisuuteen. Suutuntuma on runsas ja täyteläinen. Hiilihappoisuutta on hieman runsaasti. Alkumaussa tulee hienoisesti makeutta ja karamellia, sitten sitä lakritsaista tuntua, hieman hiivan hedelmäisiä käymisestereitä ja loppumaussa humalien eksotiikkaa ja katkeroa. Alkoholi häivähtää maussa ja lämmittää loppuvedossa. Pitkään jälkimakuun jää greippisyyttä ja lakua. Maku on siis myös karamellimaltaan ja tuon jännän lakritsaisuuden leikittelyä, humalien hedelmäisyys jää hieman taustajoukkoihin, mutta katkero puree varsin tykisti lopussa. Mielestäni enemmän American Strong Ale kuin IPA. En välttämättä itse käyttäisi muscovadoa, jos tämä lakritsajuurimaisuus siitä tulee. Humalien aromikkuus ei pääse ihan kunnolla esiin, tuntuu siltä, että hiivan käymisesterit ja jopa hienoinen mausteisuus tulevat humalien eteen - tämä saattaisi kieliä hieman korkeista käymislämpötiloista. En tosin tiedä missä lämpötilassa tämä on käynyt, enkä käytettyä hiivaakaan. Kokonaisuutena kuitenkin varsin mielenkiintoinen ja lämmittävä siemailuolut. Miinusta hienoisesta tunkkaisuudesta ja alkoholisuudesta.

Pisteytys
  • Tuoksu 7 
  • Ulkonäkö 4
  • Maku 6
  • Suutuntuma 3
  • Yleisvaikutelma 12
Aistiarviot
  • Makeus 4
  • Katkeruus 6
  • Happamuus 4
  • Täyteläisyys 6
Kokonaispisteet: 32/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.