Kotipanijan starttisetti: kaikki mitä tarvitset yksinkertaiseen pussimäskäilyyn

24 kommenttia
 
Kirjoitin alkuvuonna pussimäskäysohjeet, jotka ovat toimineet inspiraationa ja sytykkeenä lukuisille uusille kotipanijoille. Saan kiihtyvällä tahdilla sähköpostiin ja facebookiin kyselyitä panimon tarvikkeista - mitä tarvitaan, mistä niitä saa ja mitä maksaa - tämä kirjoitus pyrkii vastaamaan näihin kysymyksiin.

Jos haluat aloittaa kotiolutharrastuksen, yksinkertaisin tapa on tietysti aloittaa oluiden teko valmiiden uutepurkkien avulla. Uutteiden kanssa pelailu on kuitenkin melko rajoittunutta, eikä niiden kanssa päästä vielä kovinkaan huikeisiin lopputuloksiin. Sanoisinko, että uutteilla pääsee helposti kelvolliseen lopputulokseen, mutta ei edemmäs. Oluiden tekeminen itse mäskäämällä - käyttämällä esimerkiksi kirjoittamiani pussimäskäysohjeita - on hieman työläämpää, mutta lähes yhtä helppoa ja lopputulos on taatusti parempi. Itse mäskäämällä pystyt myös kontrolloimaan lopputulosta aina maltaista lähtien, etkä ole uutepurkin tarjoaman pohjan varassa.

Pussimäskäykseen tarvittava laitteisto:
Huom! linkitän kaikki tarvikkeet vielä erilliseen listaan jutun loppuun.

Ihan ensimmäiseksi tarvitset kattilan ja sopivan keittolevyn. Kattiloissa isompi on aina parempi, sillä maksimi eräkoko määräytyy pitkälti kattilan mukaan, mutta silti kattilaa hankittaessa on otettava huomioon pari realiteettia.

a) Keittolevyn on jaksettava kiehuttaa lähes täyttä kattilallista
b) Jos mäskäät ohjeideni mukaisesti niin, että kattila on uunissa, on kattilan mahduttava uuniin

Ensin pitää löytää siis sopiva kattila. Itse tilasin kattilan Saksan Amazonista. Oikea hakusana saksankielisille kaupoille on "induktionskochtopf" ja hakua voi vielä tehostaa lisäämällä litramäärän perään. Sopiva kattila aloittelijalle peruskeittiöön lienee 15-20 litrainen (jos käytettävissä on induktioliesi). Itselläni on 17-litrainen kattila ja induktioliesi jaksaa hyvin kiehuttaa vaikka täyden kattilallisen. Kattilaa varten on varattava noin 60-70 euron budjetti (kattila + postikulut).

Omiin ja blogiini kommentoineiden kokemuksiin perustuen normaali perusliesi ei jaksa kovinkaan hyvin, jos ollenkaan, kiehuttaa yli kymmenen litran meneviä määriä. Tässä vaihtoehtona on keittää olut useammassa kattilassa yhtä aikaa, mutta ota huomioon, että nestettä myös haihtuu tällöin enemmän haihtumispinta-alan ollessa suurempi. Keraaminen keittotaso jaksaa hieman paremmin, mutta induktioliesi on aivan suvereeni ykkönen. Itselläni on keittiössä induktioliesi, mutta ostin silti oluen tekoa varten erillisen induktiokeittolevyn - se antaa vapauden keittää olutta esim. pihasaunan eteisessä tai ihan missä vaan mihin saa sähköt vedettyä. Keittäminen nimittäin kostuttaa sisäilman aika tehokkaasti - talvella tämä ei niinkään haittaa, mutta kesähelteillä sisällä keittely voi olla aika hikistä ja mahdollisen parisuhteen lujuutta testaavaa hommaa. Induktiokeittolevy taitaa edullisimmin irrota Motonetistä (39,90€)

HUOM! Keittolevyä hankkiessa varmista, että kattila sopii siihen kooltaan!

Nyt on hankittuna kattila ja keittolevy. Niiden lisäksi tarvitset vesilukollisen käymisastian, jonkinlaisen siivilän/lävikön, siiviläpussin (mäskipussiksi), lapon, korkituslaitteen, keittiövaa'an ja muita mittavälineitä.

Suurin osa näistä välineistä löytyy helpoiten Viinitalo Melkkon myymästä "Olutpanimosta", joka maksaa kirjoitushetkellä 39,80€. Nämä tarvikkeet ovat samoja, joita myydään Prismoissa ym. erikseen ja kalliimmalla.

Settiin kuuluu:
 • Käymisastia 
 • Vesilukko tiivisteineen
 • Lappo
 • Nestelämpömittari 0-100 ºC, 
 • Ominaispainomittari, 
 • Korkituslaite ja n. 80 kpl kruunukorkkeja. 
Lähestulkoon kaikki mitä tarvitaan siis - erinomainen setti hinta-laatusuhteeltaan. Ei mitään huippuvälineitä, mutta riittäviä. Kyllä noilla alkuun pääsee. Itse ostin vastaavan setin noin neljä vuotta sitten uuteolutta tehdäkseni ja mm. sama korkituslaite ja sama lappo on minulla käytössä vieläkin - ja kotipanimoni oluet ovat olleet varsin pidettyjä, ei jää siis näistä kiinni.

Tämän setin lisäksi tarvitset siiviläpussin (pussin jossa uitat maltaita), sen voit tilata myös Melkkosta samalla jos tilaat tuon tarvikesetin. Yhden siiviläpussin hinta Melkkolla on 4,80€, mutta niitä saa myös mm. Prisman kotiviiniosastolta, hinta siellä muistaakseni 7,80€. Siiviläpusseja on hyvä olla kaksi tai kolmekin.

Näiden tarvikkeiden lisäksi tarvitset ison siivilän/lävikön, johon lasket mallaspussin huuhtelun ajaksi. Lukijavinkin perusteella hankin itse IKEAn Idealisk-lävikön, johon olen ollut varsin tyytyväinen. Hintaa läviköllä 7,99€, mutta sellainen pitää hakea IKEAsta - katso, että menet yksin, etkä puolison kanssa. Jos puoliso on nainen, kestää sinulla IKEAssa puolipäivää ja köyhdyt vähintään kolminumeroisen summan. Siivilänvirkaa ajaa myös käymisastian päälle asetettu uuniritilä (huom. pitää olla puhdas!) tai sitten voit tehdä siivilän itse pesuvadista.

Näiden lisäksi on hyvä olla vielä mm. litran mitta, maltaiden sekoittamiseen sopivan tukeva kauha tms. ja keittiövaaka raaka-aineiden punnitsemista varten. Keittiövaakoja nyt saa hieman mistä vain, esim sieltä IKEAsta, joten en ala niitä tähän linkittelemään ja useimmilta sellainen nyt löytyy keittiöstä jo muutenkin.

Näillä tarvikkeillä pääset siis ainakin alkuun. Yksikään panimolaitteisto ei kuitenkaan koskaan ole valmis, eli varaudu siihen, että innostus vie jossain kohtaa voiton ja päädyt loputtomaan päivityskierteeseen. Mutta sama asiahan se tulee vastaan jokaisessa harrastuksessa - aina löytyy rahareikiä.

Näiden tarvikkeiden lisäksi tarvitset siis ainoastaan desinfiointiainetta (suosittelen Star Sania) ja raaka-aineet (suosittelen Brewcatia). Tyhjiä pulloja kertyy olutta juomalla. Huom! Pullot kannattaa huuhdella heti oluen lasiin kaatamisen jälkeen hyvin, niin vältyt kuivuneiden hiivajämien hinkkaamiselta.

Toimivia olutreseptejä ja muita lisävinkkejä löytyy blogin yläpalkin "Kotioluen valmistus" -linkin takaa.

Linkkilistaus ja budjettilaskelma:

10-20 litrainen kattila esim. Amazonista (~65€)
Induktiokeittolevy esim. Motonetistä  (optionaalinen, 39,90€)
"Olutpanimo" perustarvikkeet esim. Melkkolta (39,80€)
Pari siiviläpussia esim. Melkkolta (á 4,80€)
Lävikkö esim. IKEAsta (7,99€)

YHTEISHINTA: 
 • ilman keittolevyä 122,39€ (+Melkkon postikulut 7€)
 • keittolevyllä 162,29€ (+Melkkon postikulut 7€)
Siinä siis aloituskustannukset yksinkertaiselle pussimäskäyslaitteistolle - pitkälti samanlaiselle, jota itsekin käytän. Kommentit ja kuumimmat hintavinkit tuohon alle, kiitos!


24 kommenttia:

 1. Varsin jepa artikkeli, kiitosta.

  VastaaPoista
 2. Näetkö mitään etua hanallisella käymisastialla? Tuntuisi että hiivaa/humalan jämiä kulkeutuisi enemmän seuraavaan asiaan sitä käyttämällä, oli se seuraava astia sitten pullo tai kattila...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse käytän hanaa vain pullotuksessa ja silloin olut on hoidettu puhtaaseen astiaan pois hiivan päältä.

   Poista
  2. Ei ole kokemuksia, eli en osaa sanoa, mutta ainakin se helpottaa näytteenottoa käymisen ja kypsymisen aikana. Mulla ei ole yhtään hanallista astiaa.

   Poista
 3. Osaatko sanoa miten hyvin pussimäskäyksellä onnistuu imperial stout? Mahdollisuus olisi hoitaa mäskäys myös isossa kylmäastiassa, mutta ajattelin tehdä nyt pienemmän 7 litran satsin kun ei kiinnosta varata kaikkia pulloja puoleksi vuodeksi tätä kokeilua varten. Lähinnä pelottaa, että miten pussimäskäyksessä saa ominaispainon nousemaan sinne 1.095 tienoille ja mikä on prosessin tehokkuus. Kannattaisiko huuhdella vai jättää huuhtelu tekemättä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä laskeskelen reseptit yleensä 60% tehokkuudella. Olen yhden 10% belgioluen tehnyt ja se tuli ainakin ilman suurempia tuskia. Huuhtelun olen tehnyt aina.

   Poista
  2. Vahvan oluen teossa kannattaa harkita myös parti-gyle -menetelmää. Mäskäyksestä syntyneestä vierteestä tehdään vahvempi olut ja huuhtelusta saadusta vierteestä saa vielä tehtyä miedomman oluen. Näin saa ainakin tehokkaasti maltaan sokerit talteen.

   Pekka

   Poista
  3. Anchor Old Foghorn Barley Wine tehdään käsittääkseni juuri noin. Se vaatii kolme mäskäystä, joista kaikista otetaan vain se ensimmäinen vierre talteen ja siitä huuhdellusta osasta tehdään sitten jotain muuta.

   Poista
 4. Mitenkäs tuo keittolevy on toiminut ja kauan kestää lähteä kiehumaan noin 15l?
  Luin että saattaa pätkiä jos ylikuumenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa tosta Motonetin levystä sanoo mitään. Mulla on itellä Amazon.de tilattu Kärcher Black Star, sillä lähtee 16 litraa kiehumaan noin 20 minuutissa, jos alotuslämpö on ulosmäskäyslämmöissä eli noin 75 astetta.

   Poista
 5. En tiedä onko tästä mitään iloa kenellekkään mutta biilteemassa on myynnissä 25l kattila (hanalla) 50€. Tomii mainiosti jos haluaa tehdä isompia satseja kerralla (voi olla vaikeata saada mahtumaan uuniin)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä on aiemmin ollut foorumeilla debattia, että ei pelittäisi induktiolla. Mitenkähän nykyään, lieneekö kyse samasta kattilasta?

   Poista
  2. Sama kattila kyllä. Köyhän pitää siis improvisoida. Itse olen ratkaissut asian niin että lämmitän veden kahdella (tai useammalla pienellä kattilalla) kaadan sitten vedet jättikattilaan mallaspussin kera. Kattila makupussiin ja koko hökötys uuniin (jos ei mahdu voi käyttää saunaa). Tämä ratkaisu on toiminut oikein hyvin, ja sillä saa hieman isompia satseja kun perus 10l kattilalla. Vaatii siis hieman säätöä mutta sopii hyvin sellaisille joilla budjetti on hieman niukempi.

   Poista
  3. Mäskäyksen nyt voi tehdä käymispöntössäkin hyvällä eristyksellä, mut mites keitto?

   Poista
 6. Tässä nyt jonkin aikaa tullut näitä ohjeita innolla luettua läpi. Mahtava blogi, kiitos siitä.

  Isossa kattilassa on tietysti iso halkaisija. Mikäs on oman kattilasi halkaisija suhteessa tuon Kärcherin keittolevyn halkaisijaan? Meneekö kattila paljonkin yli keittoalueesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moro, kiitos kommentista. Kattila menee 2-3 senttiä yli keittoalueen, mutta pysyy nippa nappa ehkä keittolevyn reunojen sisäpuolella.

   Tässä jutussa on yksi kuva kattilan yläpuolelta kun se on keittolevyllä: http://www.reittausblogi.info/2015/06/panopaivakirja-kaikkein-pyhin-quadrupel.html

   Poista
 7. Moro Harri,
  Ensimmäinen satsi olutta käymässä tällä hetkellä ja puollojen desinfiointi mietityttää. Olisikohan mahdollista desinfioida pullot käyttämällä otsonaattoria? Eli pullot isoon astiaan, joka täytetään vedellä, jonka jälkeen otsonaattori tulille ja annetaan taian tapahtua. Voisiko toimia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi. Piti oikein googlettaa mikä otsonaattori on. En ole kyseiseen metodiin törmännyt missään sivuilla tai foorumeilla, joten en osaa kyllä sanoa miten tuossa kävisi.

   Poista
  2. Moi. Piti oikein googlettaa mikä otsonaattori on. En ole kyseiseen metodiin törmännyt missään sivuilla tai foorumeilla, joten en osaa kyllä sanoa miten tuossa kävisi.

   Poista
 8. Kattilasta ja keittotasosta tuli mieleen eräs seikkä. Olen hankkimassa tuota Motonetin induktiokeittolevyä, jonka teknisissä tiedoissa sanotaan sen keittoalueen halkaisijan olevan 250 mm eli 25 senttimetriä. Kuitenkin 20 litran kattilan halkaisija tulisi olemaan 31 senttiä. Siispä kysyn: voiko kattila olla keittolevyä suurempi tuossa mallissa? Sinä varmaan tiedät jos omistat ko. laitteen. Selviäähän tuo kun kipaisee tuolla kivijalkamyymälässä mutta ajattein vain kysäsistä mikä on teidän mielipiteenne asiasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Mulla ei oo Motonetin levyä vaan Kärcher Black Star, jolle annan kyllä vilpittömät suositukset: https://www.amazon.de/Karcher-Induktionsplatte-Heizstufen-automatische-Topferkennung/dp/B002S52XB4

   Poista
 9. Mites, jos induktiolevyn ostamisen pointtina on nimenomaan teho niin eikös kaasulieden pitäisi ajaa asia ihan hyvin? Muistaakseni kaasulieden tehoksi ilmoitettiin 14 kilowattia ja isoin levy on sitä luokkaa että varmaan melkein puolet potentiaalisesta maksimitehosta on siinä. Toki keittiö varmaan sit lämpiää aika kivasti. Lähinnä tässä sitä haen että josko tuolla pääsis kokeilemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Kaasua monet käyttää nimenomaan isommissa satseissa, mutta induktio on etenkin sisätiloissa tietysti turvallisempi. Monet autotallipanimot pyörii kyllä kaasuvoimalla.

   Poista
 10. Kiitos tästä blogista. Hesarin kirjoitus kirvoitti tutkimaan tänne.
  Kirjoitukset saivat heräämään vanhat yli 20 vuoden takaiset kokeiluni.
  Ennen kaikkea välineet näyttivät olevan edelleen samat. Korostan puhtautta ja lämpötilojen hallintaa.
  Itse olen varsinaiset välineenä hävittänyt, mutta kyllä se onnistuu perus keittiö välineilläkin.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.