Olutarvio: Zlatý Bažant Tmavé 10%

5 kommenttia
 

Zlatý Bažant Tmavé 10%

Panimo: Heineken Slovensko, Slovakia
Oluttyyli: Tumma lager
Alkoholipitoisuus: 3,8%
Saatavuus: Ulkomailta (tuliaispullo Slovakiasta)

Pikkuveli ja äiti tekivät pikkureissun Itävaltaan ja Slovakiaan. Slovakiasta tarttui mukaan tuliaispullo tummaa lageria, jonka nyt otan maistoon. Kiitos tästä. Taitaa olla ensimmäinen slovakialainen olut minulle. Sain pullon käteen ja hetken katsoin, että ei perkule jotain 10% tummaa myrkkyä, mutta sitten muistin, että Tshekissä vahvuus ilmoitetaan usein vierteen vahvuutena Platoissa. Takaetiketissä mainitaan pikkupräntillä alkoholipitoisuuskin, se on 3,8% eli sama kuin kaikkien tuntemassa tummassa Velkossa. Olisi mukava nähdä minkälaista hämmennystä tällainen etiketti, jossa seisoo isolla fontilla 10%, aiheuttaisi suomalaisissa marketeissa - tuskin edes pääsisi hyllyyn, kai joku asetus senkin kieltäisi harhaanjohtavana. Tämä olut on näemmä ollut Alkossakin 4,5% versiona nimellä Golden Pheasant, mutta se poistui jo vuonna 2007. Hinta tällä Slovakiassa kuulemma noin 15 senttiä pullo - aivan käsittämättömältä tuntuu, mutta lähempänä se on normaalia kuin perusvehniksen neljän euron hinta täällä.
Tummanruskea, hieman reunoilta punertava olut, jolla on tiivis kermainen vaahto. Tuoksu on hieman tshekkihumaloitu, paahdetun sokerinen, limppuinen ja maltainen. Maku on varsin perinteinen tumma tshekki, eli hyvä. Siinä on sokerista makeutta, tummaa leipäisyyttä ja runsaan kukkea tshekkihumalainen aromi. Jos lopun humalointia ei oteta huomioon, niin muistuttaa jonkin verran kotikaljaa. Suutuntuma on pehmeän kermainen, eikä ollenkaan vetinen. Miksi bulkkipanimoiden perustuotteet ovat muissa maissa näin hyviä? Yksikään suomalainen (ison panimon) tumma lager ei pysty tähän makumaailmaan tai suutuntumaan. Tämä on sopivasti makea ja siitä syystä suutuntumakin on paksumpi - ei pahvinen, eikä ylihiilihapotettu, kuten suomalaiset. Humalaa on käytetty suomalaisia verrokkeja enemmän, katkeruutta ei juuri ole, mutta aromipuoli on vähintäänkin kunnossa. Näemmä Slovakiassakin osataan ainakin tshekkityylistä tehdä oikein hyvin. Hiljattain raumalaisen ravintolan terassilla maistamani tumma Budvar ei yltänyt lähellekään tämän maukkautta.

Yhteenveto

Tasapainoinen, tyylinmukainen ja miellyttävä.
ARVOSANA: 8

5 kommenttia:

 1. Pari vuotta sitten tuli käytyä Slovakiassa ja vaaleammasta Zlatysta tuli mulle nopeasti sen reissun lemppari-bulkki. Hotellin hanasta euron tuoppi ja sekin oli kuulemma törkeä turistihinta. Ei haitannut minua pätkääkään :)

  VastaaPoista
 2. Ehkä tämäkin tuote on käytetty suoraan lopulliseen vahvuuteensa, eikä leikattu vedellä kuten voitonmaksimoijat niin usein täällä kotomaassakin tahtovat tehdä?

  VastaaPoista
 3. Alkon versio lienee ollut se varsinainen Kultainen phasaani eli vaalea laageri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kyllä se ihan tätä tummaa vaikuttaisi olleen: http://olutopas.info/olut/144/zlaty-ba-ant-tmave-10-deg

   En tiedä sitten onko Olutoppaassa mahdollisesti prosentit väärin.

   Poista
 4. Aika loogista että Tsekkityyli on hyvin hallussa, onhan Tsekki ja Slovakia vasta 20 vuotta olleet erossa toisistaan. Käytännössä näiden maiden oluet ja oluttyylit on ihan identtisiä keskenään

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.