Kellarin kätköistä: Laitilan Kievari Barley Wine 2012

2 kommenttia
 
Arvioin tämän oluen viimeksi vuonna 2012, heti tuoreeltaan syyskuun alussa. Oluen päiväys on 22.8.2015, ja se on pullotettu 22.8.2012. Ikää siis hieman vajaat kaksi vuotta. Ulkona on jo niin pimeää, että on siirryttävä kynttiläkuvien pariin - syksy tulee siis nopeasti ja ikävästi lomakin loppui tänään. Nautin aiemmin erinomaisen Troubadour Magman, josta kirjoitan blogiin myöhemmin, mutta nyt "suorana" terassilta tämä hieman jo ikääntynyt Kievari Barley Wine. Tuoreeltaanhan tämä oli aika jännä sekametelisoppa, jossa oli weizenbockin, sahdin ja erittäin tunnistettavan Nelson Sauvin humalan piirteitä iloisesti sekaisin. Repäisykorkki auki, reilu suhahdus ja olutta lasiin. Lasiin kaatuu viininpunaista, kirkkaanlaista ja erittäin runsaasti sekä pitsikkäästi vaahtoavaa olutta. Todellinen kaunotar, näin punaista Barley Winen tulisikin olla. Tuoksu on jännästi herukkaisen viinikumimainen - siis sokerisen makean oloinen ja hieman liköörinen selkeällä Nelson Sauvinin herukkapuskaisella otteella. Maltaisuus on saanut runsaasti toffeisia piirteitä, joita en muista parissa tuoreemmassa maistamassani yksilössä olleen. Aiemmin tänä vuonna totesin myös Sierra Nevada Torpedo Extra IPAn muuttuneen samankaltaiseen suuntaan - karamellista toffeeseen. Kyllähän tätä Barley Wineksi tohtii kutsua, sen verran portviinimäinen tuoksu on. Makukin on viinikumimainen. Siinä on makeutta, toffeen suuntaan kääntyvää karamellisuutta, tummaa hedelmäisyyttä ja sitä herukkapuskaa. Pehmeää ja nautinnollista - en kuitenkaan muista tuoreen olleen näin makeaa. Yleensähän ikäännytys vie makua vielä kuivempaan suuntaan makeuden väistyessä. Jälkimaussa on kirpeämpi, hieman katajainen vivahde, jonka tuoreestakin olin maistanut. Mitään muuta weizenbockiin tai sahtiin viittaavaa ei tällä kertaa löydy. Muuttunut sekametelisopasta makeaksi ohraviiniksi... vaikea uskoa, mutta näin se nyt on. Parempaa vai huonompaa kuin tuore? En osaa sanoa, mutta kliseisesti todettakoon, että erilaista ainakin on.

2 kommenttia:

  1. Omassa kaapissa olisi vuodelta -12 Laitilan, Stadin ja Plevnan barley winet, tarkoitus olisi joskus syksyn pimetessä pitää kotimaisten vähän jo ikääntyneiden ohraviinien vertailu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Plevnan tynnyrikypsytetty jäi vielä omaan kellariin odottelemaan. Kotimaisista ohraviineistä siellä on lisäksi Stadin Rongoteus, jolla onkin sitten ikää jo useampi vuosi.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.