Maaseutumatkailua: Juhannussahtien nouto ja Finlandia Sahdin ensimmäinen olut Änkyrä

3 kommenttia
 
Satakunta - Pirkanmaa - Satakunta, meidän poppoo suhaili tämän päivän maaseutumatkailun merkeissä. Käytiin ensin parin vuoden tauon jälkeen Sastamalassa Kiviniityn kotieläinpuistossa, jossa viihdyttiin muutama tunti eläimiin tutustuen ja grillaillen. Sen jälkeen hopeanuoli ohjastettiin 20 kilometrin päähän Finlandia Sahdin nykyiselle panimolle ja baarille/ulosmyyntipisteelle.

Töpseli
Täpläkauris


Sahti on siitä jännä juoma, että lainsäädäntömme sallii sen ulosmyynnin valmistuspaikalta tai sen läheisyydestä. Finlandia Sahdilla ulosmyynti hoituu panimon kanssa samassa rakennuksessa sijaitsevasta baarista. Baarissa on A-oikeudet ja sieltä voi sekä ostaa sahtia mukaansa, että maistaa sitä paikan päällä. Sahtia saa myös ostaa omaan astiaan. Vierailin paikalla nyt ensimmäistä kertaa. Panimo on niin syrjäisessä paikassa, että sinne ei vahingossa eksy kukaan, mutta tarkoituksella paikan päälle tulleita kuitenkin riittää. Alunperin tarkoitus oli käydä nopeasti ostamassa muutama pullo sahtia mukaan juhannusta silmällä pitäen. Lapsetkin olivat jo väsyneitä kotieläinpuiston riekkumisen jäljiltä. Baarissa myytiin kuitenkin jäätelöä ja terassi näytti varsin houkuttelevalta. Lisäksi tarjolla oli panimon ensimmäinen olut Änkyrä. Otimme siis jätskit ja isukki myös Änkyrän. 

Änkyrä
Saalis matkasi kotiin kylmälaukussa

Änkyrä osoittautui todella rapsakaksi olueksi. Kyseessä on 5% suodattamaton ale, jossa pitäisi Suomalaiset Pienpanimot -kirjan perusteella maistua valmistajan mieltymys belgialaisiin vehnäoluisiin. Pohjana samaisen kirjan mukaan Finlandia Sahdin mäski ja humalaa riittämiin. Kaikki väittämät pitävät maistamisen perusteella myös paikkansa. Olut oli appelsiinimaisen hedelmäinen ja todennäköisesti saazilla humaloitu. Tasapainoinen ja rapsakka, todella puraisevan katkera, mutta silti hedelmäinen. Kuivassa loppuvedossa hieman yrttisyyttä ja vihannesmaisuutta. Varsin maistuva, ei ollenkaan sahtimainen, vaan ihan omanlaisensa olut. Reilulla kädellä annosteltu humala yllätti. Hieno pelinavaus olutpuolelle.

Ostin mukaani kaksi pulloa Finlandia Sahtia (8%) ja kaksi pulloa Finlandia Sahti Strongia (10%) - pullot olivat Alkoista tuttuja 0,75-litraisia muovipulloja. Hintaa normiversiolla 6,20€ (Alkossa 8,72€) ja Strongilla 7,40€ (Alkossa 9,94€). Hemmetin hyvää sahtia kohtuuhintaan siis! Oli kyllä jotenkin jännää ostaa sahtia mukaan baarista. Normitilanne sivistysvaltiossa, mutta täällä kekkoslovakiassa jotenkin niin ihmeellistä ja hienoa. Kyllä tämä ulosmyynti pitäisi sallia täysmääräisenä, ilman 4,7% rajaa, ihan oluillekin. Tilannehan on se, että jos Finlandia Sahti pullottaisi Änkyrää, ei se saisi myydä sitä ulos. Ulosmyyntilupa kun koskee ainoastaan sahtia. Eli puolet vahvempi sahti ulosmyytynä on no problem, kun taas prosenteiltaan maltillisempi olut on kuin paholainen suoraan pimeyden ytimestä. Hassua. Suosittelen niin Kiviniityn kotieläinpuistoa kuin Finlandia Sahtiakin. Tässä oiva yhdistelmä lapsiperheelle, jonka vanhemmat diggaa hyvästä sahdista.

3 kommenttia:

 1. Mukava ja erilainen raportti! Pitäisi kyllä itsekin käydä paikan päällä, mutta hieman syrjässä omilta reiteiltäni - ehkä sitä vielä joku kerta sinnekin ehtii.

  Torstaina olisi tarkoitus aloitella juhannus koukkaamalla Heilaan Pihamaan sahti-apajille ja napata kyytipojaksi parit makkarat tiskistä... Jokunen pullo Viherkuohuakin varmasti lähtee mukaan juhlahumuja vartomaan...

  VastaaPoista
 2. Nykyään Änkyrää näytetään myytävän 4,6% vahvuisena, eli kaipa kelpaa sekin nyt panimolta ulosmyytäväksi ja pullotteita pitäisi olla saatavilla joissain lähialueen marketeissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, Finlandia Sahdin facebook-sivuilla on ollut saatavuuksia näkyvilläkin.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.