Olutarvio: To Øl Primal Pils

0 kommenttia
 

Primal Pils

Panimo: To Øl, Tanska
Oluttyyli: (Imperial) Pils / Höyryolut
Alkoholipitoisuus: 6,0%
Saatavuus: Alko (4,60€ / 0,33l)

Tämä tanskalainen hieman normaalia tukevampi pils tuli tuossa kevään korvalla uutuutena Alkon valikoimaan. Olut tunnetaan Ratebeerissä nimellä Stalins Organ, eli Stalinin urut, joiksi toisessa maailmansodassa kutsuttiin puna-armeijan raketinheittimiä. En tiedä onko nimi vaihdettu nimenomaan Suomen markkinoita varten, mutta tuskinpa Stalinin uruilla olisi hyökätty monopolin hyllyille. Lisäksi Ratebeerissä kerrotaan oluen olevan höyryolut (aka Californian Common) ja vaikka olut onkin pohjahiivalla käytetty, niin käymislämpötilaksi mainitaan 22 astetta - yleensähän pohjahiivaolut käy yli puolet kylmemmässä. 

Nykyinen nimi, Primal, saattaisi viitata oluen lievään - alkukantaiseen - savuisuuteen, mutta mitäpä niitä pohtimaan sen enempää - let's drink some beer! Valmistusaineet: Pilsner-, melanodin- ja cara crystal -maltaat, savustetut kauramaltaat ja -hiutaleet. Tomahawk-, Simcoe- ja Tettnanger-humalat.


Olut kaatuu lasiin hieman utuisena, koska täräytin pullosta jälkikäymishiivatkin sekaan - en jotenkaan ajatellut, että pils olisi suodattamatonta / pullossa jälkikäyvää. No, ehkä sekin on osa sitä "alkukantaisuutta". Väri on kaunis, ilta-aurinkoisen oranssi ja vaahto jättää tiheät pitsit lasin reunoille. Tuoksu on kiivimäisen kirpeän hedelmäinen, aavistuksen savuinen ja melko maltainen - ei oikein pilsmäisen kepeää ja puhdasta maltaisuutta, mutta ei oikein karamellistakaan. Jonkinlainen välimallin maltaisuus. Yleisilme on hieman tunkkainen, ei ollenkaan niin raikas kuin pilsin olettaisi olevan. Katkero nipistää kieltä heti siemaisun alussa. Pintahiivamainen hedelmäisyys korostuu maussa, ei tästä oikein irtoa pilsmäisiä fiiliksiä, vaan enemmänkin sellaisia keskivertoa hieman tunkkaisemman APAn tuntua. Ei siis aivan vakuuta. Melko kuiva, hieman savuinen ja tiukasti katkera loppu kuljettavat olutta parempaan suuntaan, mutta silti yleisilme huokuu sellaista Pils/APA -välimallin ratkaisua - ei oikein kumpaakaan kunnolla, vaan molempia hieman "vajaasti". Ihan ok näin kerran nautittavaksi, mutta ei toistamiseen.

Yhteenveto

Välimallin olut, hieman tunkkainen
ARVOSANA: 7+

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.