Olutarvio: Samuel Smith Imperial Stout

1 kommenttia
 

Samuel Smith Imperial Stout

Panimo: Samuel Smith, Englanti
Oluttyyli: Imperial Stout
Alkoholipitoisuus: 7,0%
Saatavuus: Ulkomailta (Ostopaikka: Bier-Deluxe)

Samuel Smith Imperial Stoutin etiketti kuuluu olutkirjojen standardikuvitukseen. Tämä legendaarinen olut valmistetaan Englannissa, Yorkshiren vanhimmassa panimossa, joka käyttää vieläkin pitkälti perinteisiä menetelmiä. Vaikka panimo on vanha, perustettu vuonna 1758, on Imperial Stout huomattavasti tuoreempi tapaus - se debytoi "vasta" 1980-luvulla. Oluen valmistukseen käytetty vesi otetaan edelleen samasta 26 metriä syvästä kaivosta kuin 1758 ja olut käy kaksiosaisessa päältä avoimessa astiassa, yorkshire squaressa. Hiivakanta on sama kuin 1800-luvulla.  Hekumallisia juttuja tällaisia perinteitä arvostavalle kaverille. 

Jostain syystä tämä olut on onnistunut välttelemään minua, tai minä sitä, koko kuusivuotisen harrastukseni ajan. Nyt kuitenkin yhytin sitä saksalaisesta Bier-Deluxesta ja heilautin oitis pari pulloa ostoskoriin. Etiketti lienee säilynyt samanlaisena aina oluen julkaisusta asti - mitä nyt lisätty muutamia olutkilpailuista saatuja mitaleita. Kultainen folio kaulassa ja panimon nimi kohokuvioituna pulloon. Klassisen kaunista.Nautittu hekumallista Saksa - Ghana ottelua seuratessa.

Musta olut. Runsas, pitsikäs vaahto. Tuoksu on brittimäisen karamellimainen, marmeladimainen, kukkainen ja varsin suklainen. Runsaan maltainen, vaan ei kovin paahteinen. Maussakaan ei ole sitä intensiivistä paahteisuutta ja lakritsia mitä nykyversioissa, vaan pehmeämpää ja brittiläisempää otetta. Seiskaprossaiseksi oikein täyteläinen, tuhti. Hieman makea, pehmeä, mutta lopussa kuitenkin riittävän katkera ja tasapainoinen. Suklaisuus on pinnalla kaikissa vaiheissa. Humalointi on aromikasta ja katkeroa löytyy keskiverrosti, kuitenkin tyylin nykynormia selvästi vähemmän. Eittämättä hienostunut, jalostunut ja tasapainoinen resepti. Hedelmäinen ja suklainen - jälkiruokamainen kokonaisuus. Hyvää on. Täyteläistä ja pehmeää. Klassikkostatus on ansaittu.

Yhteenveto

Klassikkostatuksen omaava suklainen stout
ARVOSANA: 9

1 kommentti:

  1. Helkkarin hieno kuva toi ensimmäinen. Eikä jälkimmäisessäkään valittamista. :)

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.