Olutarvio: Erdinger Urweisse

1 kommenttia
 

Erdinger Urweisse

Panimo: Erdinger Weissbräu, Saksa
Oluttyyli: Hefeweizen
Alkoholipitoisuus: 4,9%
Saatavuus: Alkon kesän kausiolut (3,74€ / 0,5l)

Erdinger on Saksan ja oletettavasti samalla myös koko maailman suurin vehnäolutpanimo - siis todellakin panimo, joka valmistaa pelkkiä vehnäoluita. Jos haluat erikoistua yhteen tyyliin tai pikemminkin tietyn tyyppisiin oluisiin, on sinun parempi tehdä se oikeasti kunnolla. Ainakin jos haluat menestyä. Näin Erdingerillä on ilmeisesti tehtykin, sillä panimo on ollut pystyssä vuodesta 1886 ja porskuttaa vahvana edelleen. Nyt arvioinnissa oleva Urweisse kuuluu panimon tuoreimpiin tuttavuuksiin, se lanseerattiin vuonna 2008, mutta reseptiä on haettu peräti 120 vuoden takaisista arkistoista. Tuskinpa aivan sellaisenaan, mutta ehkäpä jonkinlaisena kunnianosoituksena. Reseptissä vehnä- ja pale maltaita, sekä Hallerthau humalia - sattumoisin aivan kuten omassakin vehnäoluessani, jonka noin pari viikkoa sitten kotipanimossani tein. Siitä lisää myöhemmin, nyt Erdingerin pariin.


Hieman normivehnistä tummempi, oranssi ja samea sekä toki runsasvaahtoinen kuten pitääkin. Tuoksu on puhdasta laatuvehnää - se lyödään tiskiin heti, ei epäilystäkään. Banaania, purukumia ja vehnäistä mallasta. Konstailematon. Raikas. Maku on purukumimainen, sitruunainen ja vehnäinen. Erittäin tasapainoinen ja raikas. Alku- ja keskivaiheilla ehkä aavistuksen makeampi kuin tyylin normi, mutta kuivahtaa sitten lopussa tyylikkäästi. Runko on melko kevyt ja raikas, mutta runsaine hiilihappoineen kuitenkin täysin ryhdikäs. Jos perinteikkäästä vehnästä pitää niin onhan tämä varma valinta. Omissa kirjoissani jää silti vielä Ayingerin Brauweissen taakse, mutta haastaa ja voittaa kyllä Franziskanerit, Weihenstephanit ja Paulanerit. Ainakin näin mielikuvissa - rinnakkainvertailuhan kertoisi sitten totuuden.

Yhteenveto

Se on vehnäolutta, ei mitään muuta.
ARVOSANA: 9-

1 kommentti:

  1. Erittäin hieno olut,maultaan ihan huippua,helppo juoda,ei potki eikä töki,hieno pullo täynnä täyteläistä ehtaa saksalaista Erdingen laatu olutta.Entisenä Koffilaisena vannon tämän olevan ehkä maailman paras vehnäolut.Samaa sarjaa kuin mersut ja bemarit,hyvin tehty,kallista mutta laadukasta.hyvästä kannattaa maksaa,tässä on rahalle vastinetta,jos sitä mitataan oluen laadulla ja maulla.suosittelen varauksetta.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.