Olutarvio: Westheimer Weizen

14 kommenttia
 

Westheimer Weizen

Panimo: Gräflich zu Stolbergsche Brauerei Westheim, Saksa
Oluttyyli: Hefeweizen
Alkoholipitoisuus: 5,0%
Saatavuus: Alko (3,18€ / 0,5l)

Alko yllättää. Syyskuun viimeisiä päiviä vietiin ja valikoimiin tuli Westheimer Weizen. Nimi kertoo tyylin ja googletus loput. Hieman keskivertoa kehnommaksi arvioitu perusvehnäolut saksasta. Vaikka ajankohta on jo enemmän tummia ja vahvempia pläjäyksiä suosivaa ja vaikka valikoimista löytyy jo useita vehnäoluita, mukaan lukien maailman huiput Ayingeriltä ja Weihenstephanerilta, niin silti (ennakkotietojen mukaan) keskivertoa kehnompaa perusvehnistä. Älkää ymmärtäkö väärin, olen usein blogissanikin maininnut rakastavani vehnäoluita. Onko mitään parempaa kuin iso lasillinen hyvää vehnäolutta. Vehnäolut on juotavaa olutta. Kevyt takanoja, jalat pöydälle ja lasi tyhjenee kuin taikaiskusta - vaivatta ja nautinnolla. Silti olisin mieluummin ottanut valikoimaan lisää laajuutta kuin lisää vehnää - esimerkiksi jonkun vielä valikoimista kokonaan puuttuvan oluttyylin. No, tähän oli nyt tällä kertaa tyytyminen. Jos kauppa olisi vapaa ja valikoima sen myötä runsaampi, niin tämä olisi melko varmasti jäänyt maistamatta, mutta näin kapean ja Alkon armeliaisuuteen perustuvan valikoiman aikana tähänkin oli tartuttava. Pistetään nyt vielä arvio, jos joku ei tiedä miltä vehnäolut maistuu...

Keltaoranssi, samea ja mukavan vaahtoisa olut. Ihan vehniksen näköinen. Tuoksussa happamuutta, mausteisuutta ja kypsää banaanisuutta. Perussettiä. Maussa hiivaisen vehnäinen happamuus tulee ensin ja sitten hieman purukumia ja kevyt banaaniesterisyys siihen päälle. Humalointi on kevyt ja suutuntuma tästä johtuen hieman vajaa. Genrensä keskikastia, eli ihan maistuva vehnä.

Yhteenveto

Perushyvä, "tylsä" vehnis
ARVOSANA: 7½

14 kommenttia:

 1. Ota huomioon että Hacker-Pschorr Hefe Weisse poistui alkon valikoimasta ja tämä vehnä tuli samaan aikaan tilalle, samalla oven avauksella lähti kesävalikoiman Herold Bohemian Wheat Lager.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vehnää tulee, vehnää menee...

   Poista
  2. Eikö se ole ihan hyvä asia että tuotteissa on vaihtuvuutta? Itse en näe tässä mitään ongelmaa että valikoimaan tulee joskus "keskitason" vehnää.

   Poista
  3. Ei siinä mitään ongelmaa varsinaisesti olekaan. Vehniksiä nyt saa maitokaupoistakin ja vieläpä parempia kuin tämä Westheimer. Kuten sanottua, niin ei haittaisi vaikka näitä Westheimereita olisi kauppojen hyllyt piukassa jos alkoholin vähittäismyynti olisi vapaa. Alkolla on monopoliaseman takia hieman erilainen rooli, näkisin, että ennemmin pitäisi valikoimassa olla syvyyttä (eri tyylejä) kuin leveyttä (paljon samaa tyyliä).

   Poista
  4. Olis voinut tulla joku hyvä tumma vehnäolut. Näitä "Westheimereitä" on kyllä ihan tarpeeksi Alko ja kaupat pullollaan. Sinällään aika turha lisäys valikoimaan vaikka joku tämän tilalta poistuikin. Jos kerran aikaisempikaan vehnä ei mennyt kaupaksi, niin miten tämä voisi mennä sen paremmin? Näitä on siis aivan liikaa valikoimissa.

   Poista
 2. Alko vakiovalikoimalta on aivan turha odottaa mitään tasonnousua, sitä tuskin tulee. Siellä on aina muutama "helmi" kerrallaan, mutta uusien tullessa vanhat lähtevät aina pois. Enemmistö vakiovalikoiman tuotteista on kaupallista roskaa. Ruotsissa on ihan sama tilanne, ero tulee Systemin "små partier" -oluiden huikeasta tasoerosta verrattuna Arkadiaan ja etenkin koko Suomen valikoimaan. Ruotsissa on uskoakseni aika monella pallilla enemmän ns. asiaan viihkiintyneitä ihmisiä. Toki myös kysynnän ero on merkittävä.

  VastaaPoista
 3. Nyt on poistumassa myös Baltikan vehnä, kolme vehnää poistuu ja yksi tulee tilalle, kohta blogisti valittaa kun on liian vähän vehniä alkon hyllyssä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan sama miten menee, mutta jos kyseessä on Alko tai mikä tahansa muu vähittäismyyntimonopoli, niin kaikesta pitää valittaa.

   Poista
  2. Mihin asioihin olet alkossa tyytyväinen vai onko kaikki asiat huonosti?

   Poista
  3. Naismyyjät hymyilevät kauniisti kun käyn ostoksilla. Sekin saattaa tosin johtua minusta huokuvasta mittavasta karismasta.

   Kysymys on niin laaja, että ihan tosissaan vastaaminen vaatisi hieman pidempää pohdintaa. Se nyt on ainakin hyvä juttu, että vakiovalikoiman oluita voi tilata mihin tahansa myymälään ilman lisäkustannuksia. Toisaalta monopolittomissa maissa voit tilata oluita kotiin pientä postimaksua vastaan (Olisko Saksassa ollu 6,95€ / 24 plo laatikko, alle kympin joka tapauksessa). Eli onko se sitten kuitenkaan hyvä asia... kaikki on suhteellista.

   Poista
 4. Mielestäni kaiken Alkoon liittyvän kritisointi vie vain pohjan hyviltä pointeiltasi. Ja ei, en minäkään ole tyytyväinen nykytilanteeseen, harmittaa vain jatkuva kitinä aivan kaikesta.

  VastaaPoista
 5. Saattaisihan tuota olla Alkollakin halukkuutta toimia joustavammin ja vaikka toimittaa juomia kotiinkin, mutta tämä nyt vain on tälläistä jossittelua. Pointti on kuitenkin se että ei pidä luulla että Alko päättää Suomen alkoholilainsäädännöstä...

  VastaaPoista
 6. ette ymmärrä oluesta mitään. luulette ja oletat vaan kaikenlaista!
  se että vehnäolut tuoksuu vehnältä on kyllä ihme.

  Terv.
  Ringnes Imperial polaris.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.