Stadin ESB ja muita Alkon uutuuksia

18 kommenttia
 
Poikkesin tänään Alkoon. Koriin tarttui Goose Island India Pale Ale (se Alkon ainut IPA...), Fuller's ESB (vanha klassikko ei koskaan petä) ja pääsiäisvalikoiman jäljiltä hyllyyn jäänyt, jo alennetulla hinnalla myyty Nøgne Ø God Påske 2012. Samalla nappasin mukaani lehtisen, jossa rakas monopolimme esittelee heinä- ja elokuun uutuuksiaan. Uutuuksia joista ei Reittausblogissa ole vielä juttua ollut on kaksi, Stadin ESB ja Bacchus Frambozenbier. Stadin ESB, eli brittityylinen Extra Special Bitter, on tulossa valikoimiin 30.07.2012. Alkoholipitoisuus on sama kuin tyylin kantaisällä eli Fuller's ESB:llä, 5,9%. Hintaa 4,95€ / 0,33l lasipullo. 

Bacchus Frambozenbier on belgialaisen Van Honsebrouckin olut, eli saman valmistajan joka Kasteel Donkeriakin (ent. Kasteel Bier Bruin) valmistaa. Kyseessä on vadelmilla maustettu hedelmäolut (framboise=vadelma). Panimolla on Bacchus niminen Sour Ale, eli hapan olut, johon tämä toivottavasti pohjautuu. Olen reitannut Bacchusin olutoppaaseen 38/50 pisteen arvoiseksi. Frambozenbier tulee Alkon valikoimiin 6.8.2012, hintaa on 4,98€ / 0,375l.

Samassa uutuuksia esittelevässä lehtisessä oli tietysti oluiden lisäksi viinit, liköörit ja väkevätkin. Huvikseni laskeskelin, että heinä- ja elokuussa Alkoon on tullut / tulee yhteensä 36 erilaista viiniä, kun oluita on tullut / tulee ainoastaan 12.

Viinien suhde oluisiin tietysti aiheuttaa närää olutharrastajissa, mutta ei puututa nyt siihen, vaan tarkastellaanpa mitä nuo 12 "uutuutta" olivat. Tässä koko listaus:

Peroni Nastro Azurro
Koff IV A
Plankstetten Dunkles
Primator Premium Dark
Kulmbacher Pils Edelherb
Franziskaner Weissbier Dunkel
Nokian Keisari Elowehnä
Vakka-Suomen Prykmestar Wehnäbock
Young's Bitter
Stadin ESB
Bacchus Frambozenbier
Estrella Damm Inedit

Peroni Nastro Azurro poistui vakiovalikoimasta lokakuussa 2009 ja oli sen jälkeen tilausvalikoimassa ennen kuin tuli nyt taas vakiovalikoimaan. Estrella Damm Inedit oli myös pitkään tilausvalikoimassa ennen kuin nyt tuli vakiovalikoimaan. Nämä kaksi eivät siis ole varsinaisia uutuuksia. 

Koff IV A oli jo valikoimissa 0,5-litraisessa tölkissä, mutta tuli nyt "uutuutena" 0,33-litraisessa lasipullossa ja 6-packissa. Ei varsinainen uutuus ja kaiken muun lisäksi hirveää kuraa.

Paluumuuttajia, eli ei varsinaisia uutuuksia ovat:
Kulmbacher Edelherb Pils, poistui vakiovalikoimasta elokuussa 2010
Franziskaner Weissbier Dunkel, poistui vakiovalikoimasta huhtikuussa 2010
Nokian Keisari Elowehnä, poistui vakiovalikoimasta tammikuussa 2012
Vakka-Suomen Prykmestar Wehnäbock, poistui vakiovalikoimasta keväällä 2012?

Jäljelle jää viisi varsinaista uutuusolutta:

Plankstetten Dunkles
Primator Premium Dark
Young's Bitter
Bacchus Frambozenbier
Stadin ESB

Viime vuonna näytti jo siltä, että ollaan menossa parempaan suuntaan, mutta kun otetaan lisäksi huomioon tämän vuoden varsin ohkainen kesäolutvalikoima niin tänä kesänä panimotuotteiden sektori on onnistuttu ryssimään oikein viimeisen päälle. Aplodit Alkolle!

18 kommenttia:

 1. Loppuvuodelle on paljon ennakkoon mielenkiintoisen oloisia hakuja. Saa nähdä onko Alko onnistunut kaivamaan niihinkin tylsimmät mahdolliset vaihtoehdot.

  VastaaPoista
 2. Tässä listassa venäläinen Tinkoff Porterikin olisi kova uutuus.

  VastaaPoista
 3. Millä perusteella Goose Island on mainittu Alkon ainoana IPAna? Onhan siellä myös Ridgewayn IPA, Fullersin IPA ja Old Empire IPA. Joka on tietysti aivan liian vähän, mutta on kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on mielipiteeni, sillä perusteella. Ridgeway IPA, Fuller's IPA ja Old Empire ovat enemmänkin bittereitä.

   Poista
 4. Ne ovat ipoja, ei bittereitä, älä yritä johtaa ihmisiä harhaan henkilökohtaisilla mielipiteilläsi vaan pysy oikeissa faktoissa.
  Kun et muuta kritiikkiä keksinyt alkoa kohtaan niin päätit sitten vähän ite soveltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä tekee Ridgeway IPA:sta IPA:n? Vaadin selvitystä ennen kuin suostun muuttamaan kantaani. Ratebeerissä nämä kaikki on merkitty Premium Bitter/ESB kategoriaan ja omat makuhavaintoni tukevat tätä väitettä.

   Poista
  2. En minä sitä päätä mikä kuuluu mihinki kategoriaan vaan itse panimot, minäkin voin keksiä juttuja ja sanoa vaikkapa että Aventinus ei ole weizenbock vaan se on hefeweizen koska ei maistu tarpeeksi omaan makuuni.
   Pysytään kuitenki oluiden omissa kategorioissa mihin ne alunperin kuuluukin eikä sotketa omilla mielipiteillä pakkaa.

   Poista
  3. Eihän tässä taida olla henkilön oma mielipide, vaan olutyhteisön mielipide. Jos uskot Viranomaista Suuressa Viisaudessaan, onnea sinulle. Panimoilla on täysi vapaus nimetä oluet miten haluavat. Eri asia sitten on, täyttääkö ne oluttyylin kriteerit asiakaskuntansa mielestä.

   Poista
  4. Jos panimoita uskotaan, niin Karhu on tuhti olut, jossa mallas ja humala maistuvat peruslageria enemmän ja Carlsberg voimakkaasti humaloitu. Ennemmin uskon tässäkin omiin makuhavaintoihini, jotka kertovat näiden oluiden olevan vichyvesiä joissa on liotettu pahvia seassa.

   Pysyn IPA-asiassa edelleen omassa kannassani, joka perustuu ratebeerin (laajan yhteisön) genretykseen ja omiin makuhavaintoihini, eikä siihen mitä panimot sanovat. Tämä nyt ei muutenkaan ollut se tämän kirjoituksen pointti, vaan kritiikki kohdistui aivan muihiin asioihin.

   Poista
  5. Mitä oluita se blogisti kaipaa sinne alkoon? Kai sä ymmärrät että ei niitä alkon hyllyjä voi eikä kannata täyttää semmosilla tuotteilla jotka ei myy tarpeeksi.

   Poista
  6. Hyviä oluita kaikissa eri tyyleissä. Mikä myy ja mikä ei? Jos ei ole tuotetta x ole saatavilla niin ei voi myyntiäkään olla ja jos ei Alko myy niin kuka? Aivan, ei kukaan, sillä Alko on monopoli.

   En voi olla täysin tyytyväinen ennen kuin Alkossa on kaikki teoreettisesti mahdolliset maailman oluet tai monopoli on murrettu. Ainoastaan jälkimmäinen vaihtoehto on oikeasti mahdollinen.

   Poista
  7. Jopa tälläisenä uudempana alan harrastajana on vaikea Pitää Old Empireä IPA:na tyylinsä puolesta. Muutenkin aika heikko esitys sekä itseni että muutaman alasta innostuneen ystäväni mielestä. Fuller's suhteellisen hyvä tuote mutta melko kevyt useisiin muihin maistamiini verrattuna.

   Poista
 5. Old Empire ja Ridgeway eivät ipoja, eivätkä mielestäni edes hyviä oluita. Fuller's IPA on ainakin hanassa erinomainen english pale ale. Pullossa pliisumpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Fuller'sia olen maistanut muutaman kerran, mutta vain pulloversiona, hyvää oli.

   Poista
 6. Old empire nyt ei voi kategorioida mihinkään olittyyliin. Ei maistu millekään. Täyttä kuraa. Fullers brittityylinen ipa.

  VastaaPoista
 7. Hyvä olisi saada erilleen jenkkityylinen IPA ja englantilaistyylinen IPA, kun muutenkin hyvin erilaisia ovat. Mutta eihän Ridgeway tai Old Empire ole todellakaan IPA vaan brittibittereitä. Kaikki olut ei ole IPAa, jotka on reilummin humaloituja :) Anonyymi voi edelleenkin uskoa panimoita, mutta asiasta ei ehkä suureen ääneen kannata lähteä väittelemään.

  Loppukesän uutuuksista sen verran (että kirjotetaan asiaakin), niin Stadin ESB ja tuo vadelmaolut on ihan hauskoja tuttavuuksia ja maisteluun menee varmasti. Toisaalta jopa hyvä, että alkon uutuudet on ollut köyhiä nyt viime aikoina, kun on tullut reissu sekä Tallinnaan että Ruotsiin että tulevana viikonloppuna Helsinkiin, josta on tullut/tulee muutenkin kaapin täytettä :)

  VastaaPoista
 8. Lempäälässä Ideaparkin Alkossa oli jo Stadin ESB hyllyssä ja mukaanhan se lähti. Ei oltu hämeessä hitaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No perhana! Kerrankin näin päin! Täytyykin pitää silmällä jos tuo rantautuisi Raumallekin.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.