Olutarvio: Samuel Adams Boston Lager

3 kommenttia
 

Samuel Adams Boston Lager

Panimo: Boston Beer Company , Yhdysvallat
Oluttyyli: Wieniläistyylinen lager
Alkoholipitoisuus: 4,7%
Saatavuus: Maitokaupat (Ostopaikka: Prisma Rauma, 3,19€/0,355l)

Samuel Adams Boston Lagerin resepti on kehitetty vuonna 1860. Sen kehitti Louis Koch ja se tunnettiin nimellä Louis Koch Lager aina jenkkien olutkulttuurin tappaneeseen kieltolakiin, joka astui voimaan 1920, asti. Sitä valmistettiin samalla nimellä myös lyhyesti 1950-luvun alussa, mutta varsinaisesti reseptin henkiin herätti Jim Koch, Louis Kochin jälkeläinen viidennessä sukupolvessa. Oluista kiinnostunut ja Harvardista kolme tutkintoa suorittanut Jim valmisti isoisoisoisänsä Louis Koch Lagerin reseptillä olutta keittiössään vuonna 1984. Vielä samana vuonna hän jätti silloisen työpaikkansa ja perusti kahden Harvardin aikaisen opiskelukaverinsa kanssa Boston Beer Companyn ja alkoi valmistaa tätä samaista olutta. Boston Beer Company muutti oluen nimen Louis Koch Lagerista Samuel Adams Boston Lageriksi. Samuel Adams (1722-1803) oli kuuluisa amerikkalainen patriootti, jolla oli rooli jenkkien vallankumouksessa ja Yhdysvaltojen synnyssä. Olutta valmistettiin aluksi Pittsburgh Brewing Companyn panimossa, koska Boston Beer Companylla ei ollut omaa panimoa. Ensimmäinen erä valmistui huhtikuussa 1985 ja jo kolme kuukautta myöhemmin olut voitti Great American Beer Festival tapahtumassa arvonimen "Best Beer in America".

Festivaalivoiton jälkeen oluen suosio lähti tietysti huimaan nousuun ja tänä päivänä Boston Beer Company onkin suurin amerikkalaisomistuksessa oleva panimo (ne vielä suuremmat ovat kaikki kansainvälisten mahtikorporaatioiden omistuksessa). Se valmistaa yli kolmeakymmentä erilaista olutta, joista Boston Lager on edelleen suosituin. Samuel Adams Boston Lagerin normaalivahvuus on 4,9%, mutta sitä valmistetaan myös 4,7% vahvuisena, jotta sitä voidaan myydä alkoholipoliittisissa perähikiöissäkin, 4,9% versio kun poistui Alkon valikoimista kuluvan vuoden tammikuussa. Vaikka yhtiö on kasvanut suureksi, ei rakkautta olueen ole unohdettu. Boston Lager valmistetaan edelleen samalla reseptillä ja samalla perinteisellä keittomäskäysmenetelmällä. Se on täysmallasolut, joka humaloidaan eurooppalaisilla Hallerthau Mittelfrueh ja Tettnanger humalalajikkeilla ja lisäksi vielä kuivahumaloidaan Hallerthau Mittelfruehilla. Olen juonut näitä useita pulloja vuosien saatossa, kyseessä on hieno olut, jota voisi helposti nautiskella useammankin.


Samuel Adams Boston Lager on kirkasta ja kuparisen väristä olutta, jonka päälle muodostuu ronskilla kaadolla mittava vaahto, joka jättää tiheäsyistä pitsiä laskiessaan. Tuoksu on herkullinen ja tasapainoinen, siinä on karamellista ja toffeista maltaisuutta sekä sitrusmaista, kukkaista ja yrttistä humalointia. Maku on pehmeän maltainen, toffeinen ja hieman makean karamellinen. Lopullisesti oluen palaset loksahtavat kohdalleen kun humalien miellyttävän aromaattiset sitruksiset ja kukkaiset elementit sekä lopun yrttisen ruohoinen ja greippiseen happamuuteen taittuva katkeruus pääsevät valloilleen. Tasapainoa ja harmoniaa. Kaikki mitä tuoksu ja maku tarjoavat kuuluvat olennaisena osana tähän pakettiin, ylimääräisiä osia tai vajauksia ei ole, selvästi loppuun asti mietitty ja harkittu kokonaisuus. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja maltillisen, mutta nipistävän hiilihappoinen. Kokonaisuutena melko pehmeä ja todella miellyttävä nautittava. Ei huonoa sanottavaa tästä oluesta, suosittelen!

Yhteenveto

Tasapainoinen paketti maltaan mahtia ja humalan hekumaa
ARVOSANA: 8½

3 kommenttia:

 1. Vieläkös tuo Suomessa myytävä tulee Atlantin yli vai onko se jo Shepherd Neamella tehtyä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etiketissä lukee, että "BREWED BY THE BOSTON BEER COMPANY, BOSTON MA". Tästä päättelisin että roudataan Atlantin yli edelleen.

   Poista
 2. Loisto-olut tosiaan on! Ja sopii erityisen hyvin grilliruokien kanssa nautittavaksi Brooklyn Lagerin tapaan.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.