Olutarvio: Galway Hooker

3 kommenttia
 

Galway Hooker

Panimo: Galway Hooker Brewery, Irlanti
Oluttyyli: American Pale Ale
Alkoholipitoisuus: 4,3%
Saatavuus: Maitokaupat (Ostopaikka: Ruokapuoti Lumo, Rauma)

Galway Hooker
Pitkästä aikaa irlantilaista olutta. Galway Hooker on Galway Hooker Breweryn ilmeisesti ainut olut. Panimon kotisivuille mentäessä törmää ensin puolihilpeään introon, jonka jälkeen selviää, että nimi tarkoittaa itseasiassa perinteistä irlantilaista kalastusalusta... Kyseessä on amerikkalaistyylinen pale ale ja voimakkaasti humaloitu sellainen. Vaikuttaa aika pieneltä panimolta. Sivuilta löytyvät saatavuustiedot eivät juurikaan viittaa ulkomaihin, mutta niin vaan tätäkin Suomesta löytyy. Hinta oli kuitenkin melkoinen, 5,90€ / 0,5l puteli. Olutoppaan saatavuustietojen mukaan Tampereella K-Extra Kaleva pyytää jopa 6,79€. No, eihän tätäkään ketään pakottanut ostamaan ja oli itseasiassa Lumon hyllyn viimeinen pullo, joten kauppa on käynyt hinnasta huolimatta.


Oranssihtavan kultaista ja kirkasta olutta. Hyvännäköistä tiiviillä ja kestävällä vaahdolla. Tuoksu on kevyesti karamellisen maltainen ja miellyttävän humala-arominen, lähinnä sitrushedelmäisyyttä ja hieman myös eksoottisempaa passionhedelmää. Miellyttävä ja kaikessa aromaattisuudessaan jokseenkin Stadin Panimon pale alet mieleentuova tuoksu. Maku on melko yllättävänkin katkera, siinä voimakasta greippisyyttä ja neulasmaisen pisteliästä puisen kuivaa humalaa. Katkeruutta on jopa niin paljon, että se tekee oluesta hieman tuhkaisen tuntuisen ja karkean. Maltaisuus on sivuroolissa, vaikka hieman pilkahtaakin kevyen karamellisena aina silloin tällöin. Jälkimaku on pitkä, kuiva, greippinen ja hienoisesti vihannesmainen. Suutuntuma on kevyehkö ja keskiverrosti hiilihappoinen. Varsin mainiota sessiotavaraa, ainakin jos kuiva katkeruus maittaa. Itse ottaisin ehkä mieluummin 50/50 sekoituksen Stadin Panimon American Pale Alea ja tätä kuin kumpaakaan edellä mainituista yksinään. Stadista hedelmäisyyttä ja aromikkuutta ja Hookerista katkeruutta.

Yhteenveto

Voimakkaasti humaloitu pale ale
ARVOSANA: 8-

3 kommenttia:

 1. Olen pitkään funtsinut, missä menee kipuraja olutbongareilla.
  Ainakin Jyväskylässä länsiväylässä 0,33 Mikkeller American Dream (5,99) ja tämä Galway Hooker (5,79) ovat jämähtäneet pahasti hyllyyn. Beer Huntersin pullot menevät nopeasti kovallakin hinnalla.
  Beer Herellä taisi olla litrahinnaltaan vieläkin kalliimpia pulloja, jotka menivät yllättäen kuumille kiville.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kipuraja hieman vaihtelee tilanteen mukaan. Harvoin tulee kuitenkaan itse ainakaan ostettua sikaa säkissä, eli ennakkoon tiedän mitä olen hakemassa ja joltain arviosivustolta on jo tsekattu hieman suuntaa antavia kommentteja. Tämä ei tietysti aina päde kaikkiin hieman edullisempiin oluisiin tai kotimaisiin pienpanimotuotteisiin, joita ostelen muutenkin. Mutta tälläinen Hookerin kaltainen tapaus olisi voinut helposti jäädä ostamattakin, jos en olisi lukenut siitä hyviä arvioita ennakkoon.

   Poista
 2. Kipuraja menee siinä mihin on varaa. :) No eihän tällasia osta kuin sen kerran. Tai kaksi jos on todella hyvää niin kuin tämä itse asiassa on. No toinen kerta ei maistunut enää ihan niin hyvälle, että kolmas kerta kyllä jää hyllyyn. Mikkelleriä voisi kyllä ostaa vielä kolmannenkin kerran.
  Tosin ehkä hinta laatusuhteeltaan paras maitokauppaolut on tällä hetkellä Citra ja Inferno. Tummista oluista fullersin black cab stout jota saakin melko edukkaasti täältä Turusta CM:stä.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.