Olutarvio: Lindemans Gueuze

1 kommenttia
 

Lindemans Gueuze

Panimo: Lindemans, Belgia
Oluttyyli: Lambic (Gueuze)
Alkoholipitoisuus: 5%
Saatavuus: Alko (3,11€ / 0,25l)

Lindemansin panimoa (kuva: Lindemans)
Alkon valikoimien ainut gueuze-tyylinen lambic on Lindemansilta. Se on ollut valikoimissa viime vuoden lokakuusta asti, mutta olen vältellyt sitä, sillä se on kandisokerilla makeutettu. Kunnollinen makeuttamaton gueuze on juomien aatelia, olutmaailman kuohuviiniä, joka on kuivaa, hapokasta ja suuta supistavan hapanta, mutta sitä meidän alkoholimonopolimme ei tarjoa. Enkä tiedä onko koskaan vakiovalikoimassa tarjonnutkaan. Nippelitietona mainittakoon, että Alko osti tätä 9000 pulloa, se oli saldo viime vuoden lokakuussa siis ja nyt jäljellä on n. 1700 pulloa. Onko se paljon vai vähän, en osaa sanoa. Lindemans valmistaa myös makeuttamattomia, pastöroimattomia ja suodattamattomia (kunnon) lambiceja, mutta iso osa sen tuotannosta on makeutettuja ja mehulla maustettuja helppoja hedelmäoluita. Tämä tämän iltainen olueni Lindemans Gueuze on suodatettu, pastöroitu ja makeutettu. Gueuze ei ole hedelmälambic, joten siihen ei ole sentään mehuja sekoitettu. En tyrmää etukäteen maistamatta, mutta sen verran sanon, että lähtötietojen perusteella vaikuttaa melko heikolta eivätkä etukäteisodotukset ole kovin kummoiset.

Vaaleanruskeaa, kupariin vivahtavaa ja niukkavaahtoista näyttäisi Lindemans olevan. Tuoksu on itseasiassa melko miellyttävä, parempi mitä uskalsin odottaa. Siinä on lambicmaisia, happamia ja nahkaisia spontaanikäymisen tuoksuja (no tämähän on lambic...)  ja lisäksi sokeroidun omenamehun kaltaisia piirteitä. Aivan tuoksun lopussa on vielä hieman lehmänlantaa. Sellainen kunnon lambicin pirskahteleva ja tuoretta hedelmäisyyttä uhkuva hapokkuus tosin uupuu. Maku on alkaa tallimaisen happamana ja olut tuntuu nahkealta suussa. Kehiin tulee myös hieman hapokkuutta, mutta olut ei muodostu kovin kuivaksi, sillä sokerinen makeus, joka maussakin ilmenee omenamehumaisuutena, puskee esiin myös. Suuta supistaviin ja veret seisauttavan tymäköihin lambic-fiiliksiin ei oikein päästä, mutta kyllä tämä parempaa on mitä odotin. Makeus ei lyö niin pahasti yli kuin pelkäsin, joten gueuzelle ominaisista piirteistäkin pääsee nauttimaan. Kesynä treenauslambicina tämä voi toimiakin, mutta makeuttamattomat ovat kuitenkin aivan eri kaliiberin oluita. Ei tällaisen nauttimisen jälkeen oikein voi vielä sanoa gueuzea nauttineensa.

Yhteenveto

Makeutuksen riivaama gueuze
ARVOSANA:7½

1 kommentti:

  1. Kyseessähän on aivan erilainen olut kun makeuttamattomat. Hyvää tuo silti on. Toimii esimerkiksi kevyenä päiväoluena Antwerpenin markkinapäivänä aurinkoisella terassilla juotuna.
    Tuo mieleen Pommacin.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.