Three Sheets to the Wind - Hieman pidempi pubikierros

2 kommenttia
 
Three sheets to the wind
The sheet is the rope attached to the clew of a sail used for trimming sail. If the sheet is quite free to flap without restraint, the sheet is said to be 'in the wind' and 'a sheet in the wind' colloquial nautical expression for being tipsy. Thus to have 'three sheets to the wind' is to be very drunk.
-Brewer's Dictionary of Phrase and Fable, Millennium Edition


Pete Brown
Pete Brownin kirjoittama vuonna 2007 julkaistu kirja Three Sheets to the Wind vei kirjailijan 13 maata ja 300 pubia kattavalle kierrokselle. Kirjan alussa Brown, joka työkseen markkinoi olutta, kertoo olevansa matkailijana ja olutharrastajanakin varsin kokematon, mutta niin vain veri vai pitäisikö sanoa miltei kyltymätön oluen- ja tiedonjano veti miehen maailmalle. Alaotsikko "One mans quest for the meaning of beer" kiteyttää homman aika hyvin, kirjassa on itseasiassa hyvin vähän mitään tarkkaa analyysiä eri maiden oluiden makuprofiileista, saati sitten suoranaisia olutarvoita, vaan Brown perehtyy enemmän kunkin maan olutkulttuuriin ja juomatapoihin. Sehän onnistuu tietenkin parhaiten vierailemalla mahdollisimman monessa hyvässä pubissa ja muutama panimovierailukin kirjan aikana suoritetaan.


'Fancy a pint?'
It's an innocent enough question. As invitations go, it's one of the most appealing I can imagine that involves remaining fully dressed. Every time someone asks me if I fancy a pint, it seems like a remarkably good idea, one that never loses its sheen as an original, inventive, exciting concept 
 -Pete Brown

Reissuillaan Pete kiersi kotimaansa Englannin lisäksi Tshekeissä, Espanjassa, Belgiassa, Irlannissa, Yhdysvalloissa, Australiassa, Japanissa, Kiinassa, Saksassa, Norjassa ja Ruotsissa. Ainoastaan Afrikka jäi mantereista siis kattamatta. Kirja on hyvällä huumorilla höystetty ja pubissa kuultuja tarinoita ja legendoja, sekä Petelle itselleen sattuneita kommelluksia viljellään runsaasti. Ajatelkaa, että esimerkiksi Japanissa työntekijä ja esimies voivat mennä töiden jälkeen oluelle ja työntekijä voi haukkua pomonsa aivan lyttyyn, mutta kun ollaan jälleen työelämässä, ei ko. tapahtuma vaikuta siellä millään lailla, koska työelämää ja vapaa-aikaa käsitellään Japanissa kuin erillisinä 'maailmoina'. En suosittele kokeilemaan vastaavaa meillä Suomessa. Matkalla Pete vaihtuvine kumppaneineen keskittyy pääasiassa paikallisiin oluisiin, mutta maistelee myös isojen panimoiden tuotoksia mitenkään erityisesti 'craft beer'-sceneä ylistämättä. Jokaisen maan oluthistoria niputetaan lyhyesti ja panimoteollisuudestakin mainitaan jokunen sana. Pääpaino on kuitenkin selkeästi Peten silmin nähdyssä ja koetussa oluen nauttimisen sävyttämässä matkailussa. Mukaansatempaavasti kirjoitettu ja hauska teos, josta voi oppiakin jotain.

Tämä kirja irtoaa sekä Play:stä että Amazonista alle kympillä. Suosittelen jos englanninkieli taipuu, sillä tätä ei ole suomennettuna saatavilla. Seuraavaksi jatkan Pete Brownin teosten lukemista käänteisessä järjestyksessä - Ensin Hops & Glory, josta aiemmin blogissa jo kirjoitin, sitten tämä Three Sheets... ja seuraavaksi 2003 julkaistu A Man Walks Into a Pub, jossa perehdytään brittiläiseen pubikulttuuriin.

2 kommenttia:

  1. Aiheutit minulle £15.79 kulut, kun tein postauksesi ansiosta heräteostoksen ja tilasin nuo kolme Pete Brownin kirjaa.

    VastaaPoista
  2. Hyvä niin, ei ole paha hinta. Itse ainakin olen viihtynyt näiden parissa.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.