Alkon kevään uutuuksia osa 2

4 kommenttia
 
Maaliskuussa kirjoittelin mielipiteitä joistakin Alkon kevään uutuuksista, nyt on aika ottaa esittelyyn osa tuon kirjoituksen jälkeen valikoimaan uusina tulleista oluista. Pari varsin hyvääkin uutuutta on tullut, mutta samalla toki myös tuttua ja turvallista kuraosaston täytettä.

Aloitetaan ensin erinomaisten uutuuksien lyhyestä listasta:

Tämä norjalaisen huippupanimon tupla-IPA on päätynyt ostoskoriini useammin kuin yli 15 euron litrahintaan olisin uskonut. Syykin on selvä, olut on loistavan makuinen! Järjetön määrä eksoottista hedelmäisyyttä, runsaasti humalaa ja erinomainen juotavuus. Alkoholi ei maistu yhtään ja tyylilajin oluita toisinaan vaivaavaa tahmaisuutta ei suutuntumasta löydy. Nimi tulee siitä, että tämä on panimon viidessadas keitto (batch). Aiemmin panimolta on tullut myös #100, joka oli panimon sadas batchi, jota myös saa Alkosta ja joka myös on aivan helvetin hyvä. 

Erinomaiset tulikin käsiteltyä siinä... 

Sitten hyvät: 
Hyvä kuivakan puoleinen ja hapokas (ei kuitenkaan liian hapokas!) saksalainen vehnäolut. Tästä kirjoitin blogiin aiemmin koko pitkän arvionkin. Hinta-laatusuhde on tässä ihan hyvin kohdallaan. Jos vehnikset maistuu niin kannattaa kokeilla. 

Italialainen viinipulloksi naamioituneena oluthyllyllä nököttävä olut. Ainakin luulisin, että nämä jäävät hyllyyn nököttämään, sillä 18,70 euron litrahinta on "ihan hyvästä" oluesta ainakin minulle liikaa.  Tästäkin kirjoitin blogissa aiemmin. Kyseessä on raikas belgityylinen ale, joka muistuttaa witbierejä, eli belgialaisia vehnäoluita. Raikas, virheetön ja hyvänmakuinen, muttei mitenkään säväyttävä ja tällä hinnalla saa puolestani jäädä hyllyyn. Halvemmalla saa yhtä hyviä saman tyylisiä oluita maitokaupoistakin, mm. La Trappe Puur tai Diamond Lente Blond.  

Noin vuoden tauon jälkeen comebackin tehnyt Strong Suffolk Vintage Ale oli minulle uusi tuttavuus. Jostain syystä ei aiemmin tullut testattua, vaikka tämä onkin oluena varsin mielenkiintoinen, tässä on sekoitettu 12% tynnyrikypsytettyä alea ja tuoretta miedompaa alea, jolloin on saatu 6% sekoitus. Makukin oli hyvä, brittityyliin tutusti karamellisen toffeinen mallaspohja, jota komppasi tynnyrikypsytyksestä tarttunut tammisuus ja sopiva alkoholin potku. Jos on jäänyt maistamatta niin kannattaa antaa mahdollisuus. 

"No iha okei" uutuudet:

Skotlantilaisen Inveralmond panimon valmistama English Strong Ale Blackfriar osoittautui huonommaksi kuin odotin. Brittityyliset oluet ovat viime aikoina maistuneet hyvin, mutta tässä muuten hyvän maun pilasi metallinen virhemaku, joka tunki nystyröihin silloin kun humaloinnin olisi pitänyt iskeä. Alkosta saa halvemmalla parempaakin samantyylistä, Fuller's 1845.

Herold Svetlý Breznický Ležák
Tällä panimolla on jo ennestäänkin kaksi tuotetta Alkon listoilla, Wheat Lager ja Black Lager, jotka ovat molemmat varsin onnistuneita ja ennen kaikkea hinta-laatusuhteeltaan hyviä oluita, sillä hinnat ovat kahden euron kieppeillä per pullo. Tämä uusin, jonka virallinen nimi on niin unpronouncable, että Alkokin tyytyy kutsumaan sitä Premium Czech Pilsiksi. Kyseessä on hyvin perinteinen tsekkipils, hieman voisella maltaisuudella ja kevyellä, mutta rapsakasti iskevällä ruohoisella humaloinnilla. Myös valmistukseen käytetty sokeri erottuu mausta, ei tämä olut silti makea ole, vaan melko raikas ja tasapainoinen. Suutuntuma ansaitsee erityiskehut, pilsiksi hyvin täyteläinen ja pehmeä. Kylmänä tuoksusta pisti esiin hieman vihannesmaisuutta, mutta se katosi myöhemmin. Suosittelen ja ostanen itsekin uudelleen, sopii varmasti hyvin kesän grilli-iltamiin, eikä liiemmin rasita lompakkoa.

Kuraosaston uutuudet lyhyesti listattuna:

Vaalea bulkkilager Italiasta. Olutharrastajia tuskin jaksaa kiinnostaa edes tikin vertaa ja mäyrismiehet eivät näin "kalliiseen" koske. 
Valtavan InBev -megakorporaation omistama Beck's on vaalea lager Saksasta. Tässä on saattanut joskus olla makuakin, mutta nykyään sulautuu bulkkilagereiden kullankeltaiseen massaan. 

Lähes väritön, tuoksuton ja mauton bulkkilager Meksikon suurimmalta panimolta.

Tulossa olevia, ei vielä (6.5.2011) Alkon sivuilla julkaistuja:

Kalnapilis 7.30
Toinen Liettualaisolut Alkon valikoimiin Švyturys Baltijosin kaveriksi. Tyylilajina balttimaille tyypillisesti vahva lager. Kiinnostaa itseäni tällä hetkellä enemmän kuin tämän tyyliset yleensä, sillä suuntaan vaimon kanssa Liettuaan kesäkuun alussa pienelle reissulle ja paikallinen olut tottakai kiinnostaa.
  
Nøgne Ø Saison
Kesäolutvalikoimaan, joka julkaistanee joskus toukokuun lopulla, on tulossa tämä ennakkoon todella hyvältä vaikuttava belgialaista alkuperää olevan Saison-tyylin edustaja. Lähteenä panimon facebookiin pistämä kuva, jossa tätä pullotetaan erityisellä suomietiketillä varustettuna ja teksti "Saison gone Finnish."

Schneider Weisse Mein Kristall
Olutopas.infon foorumeilla maahantuojan edustaja vahvisti tämän oluen tulon Alkon kesäolutvalikoimaan. Kyseessä on suodatettu vehnäolut. Suodattamalla vehnäoluesta lähtee juuri se paras anti pois, sillä tietty hiivaisuus ja kunnon banaanisuus hyvän vehnän tekee, ainakin omasta mielestäni. Kaikki maistamani suodatetut ovat olleet suodattamattomia veljiään huonompia, jotkut jopa pahvisia, mutta annan toki tälle mahdollisuuden, sillä panimo on yksi parhaista, ellei paras vehnäolutta valmistavista panimoista. Hintakin on toivottavasti ja maahantuojan (Servaali) huomioon ottaen jopa todennäköisesti kolmen euron pintaan tai alle.

Siinä niitä, mutta missä ovat suomalaiset pienpanimo uutuudet? Olisiko siinä sellainen aihe, josta kannattaisi taas antaa Alkon palauteboksiin täytettä? Julkisesti tietenkin. Viimeisestä monopoli-angstin purusta onkin jo hetki kulunut. Vapaus kansalle!

4 kommenttia:

 1. Panimon Facebookissa julkaiseman kuvan kommenteissa itse panimo kommentoi seuraavaa: Nøgne Ø: Det Kompromissløse Bryggeriet Saison launches the 30th of May in Finland. :)

  VastaaPoista
 2. Itse yllätyin kovinkin positiivisesti italialaisesta Forstista, vaikka lageria onkin. Poikkeuksellisen maukas ja luultavasti suunniteltu varta vasten pitsan & samankaltaisten ruokien yhteyteen. Mutta tämä oli vain minun mielipiteeni asiasta...

  NØ Saison on huipputuote. Kuola valuu myös täällä jo, ainakin pikkasen.

  VastaaPoista
 3. Timon suositus on otettava vakavasti, joten Forst tullee testattua. Sanayhdistelmä Premium Lager oluen nimessä on yleensä mauttomuuden takuu.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.