Olutarvio: Tenute Collesi Imper Ale Bionda Ego

1 kommenttia
 
Imper Ale Bionda Ego
 • Panimo: Tenute Collesi
 • Maa: Italia
 • Alkoholipitoisuus: 6,0% 
 • Saatavuus: Alko (9,45€ / 0,5l)
 • Oluttyyli: Belgityylinen ale

Italialaisen pienpanimon Tenute Collesin olut Imper Ale Bionda Ego on litrahinnaltaan Alkon toiseksi kallein tuote. Sen edelle menee ainoastaan Nøgne Ø Dark Horizon 3. edition, jonka litrahinta on peräti 36,36€, mutta tässä on se erotus, että Imper Ale Bionda Ego on hyvin perinteinen witbier/vehnäolut ja Dark Horizon norjalaisen huippupanimon "klassikko jo syntyessään"-tyylinen uutuus (jota en tosin ole maistanut vieläkään, vaikka kellarista löytyy neljä putelia...). Hinta on mielestäni kohtuuttoman kova, mutta sillehän emme mahda mitään. Ihmetyttää lähinnä se, että mille segmentille tätä on suunniteltu myytävän. Reittaajat, such as myself, ostavat varmaan sen yhden "pakollisen". Normaalikuluttajat jättänevät hinnan takia hyllyyn, ellei viinipulloa muistuttava ulkonäkö satu houkuttelemaan tai kallis olut kiinnosta kuriositeettina. Viininharrastajia en usko oluen kiinnostavan, oli pullo miten näyttävä tahansa ja ainakaan tällä hinnalla. No, ostellaan tätä sitten "poistomyynnistä" vitosella, jos maku miellyttää. Alkohan alentaa tuotteiden hintoja, sen jälkeen kun ne ilmoitetaan poistuviksi. Itse esim. ostin jouluolutvalikoimassa ollutta Mikkellerin Santa's Little Helperiä "poistomyynnistä" johonkin kuuden euron hintaan, vaikka alkuperäinen hinta oli lähes 11€ / plo.

Palaillaan takaisin käsillä olevan oluen pariin. Puteli etiketteineen on "naamioitu" näyttämään viinipullolta. Lasi on vihertävää ja korkki näyttää kauempaa katsottuna korkkikorkilta, mutta on kuitenkin kruunukorkki. Ei ihan perinteinen kruunukorkki kuitenkaan, sillä korkin alla on "kumitutti", jonka ilmeisesti ajatellaan parantavan tiiviyttä, en ole moista ennen nähnyt. Ihan näyttävä pullo, ei siinä mitään, mutta vastustamattomasti tulee tunne, että tässä yritetään pukea perusolut viinimäisen fiiniin ulkokuoreen ja snobailuhan ei ole oluelle ominaista, päinvastoin.


Olut kaatuu lasiin utuisena ja kullankeltaisena. Vaahtoa muodostuu mukavasti, mutta se kuitenkin katoaa suurimmaksi osaksi melko ripeästi. Tuoksu on sitruunainen, vehnäolutmaisesti hiivainen ja banaaninen, vaikka kaadossa pyrinkin jättämään hiivat pulloon. Lisäksi kevyesti belgialaisille witbiereille tyypillistä korianterista mausteisuutta. Raikas ja hyvä tuoksu. Maku on myös vehnäolutmainen, joskin aluksi makeahko. Banaania, sitruunaa ja tuoksun tapaan korianterista mausteisuutta. Kevyt humalointi ja kuivuvan mausteinen jälkimaku. Raikas ja hedelmäinen maku. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja hiilihappoisuus napakan raikas. Juotavuus, raikkaus ja nautittavuus on hyvä, mutta ei mitenkään erikoinen. Tällä hinnalla saa puolestani jäädä hyllyyn. Maitokaupan puolelta löytyy halvemmalla parempiakin vaihtoehtoja tälle, esimerkiksi La Trappe Puur ja Diamond Lente Blond.

Yhteenveto: Raikas witbier/vehnäolut. 

Nautintasuositukset: Lähes jääkaappikylmänä. 

ARVOSANA: 8-

  1 kommentti:

  1. Tuo korkin "kumitutti" on tosi yleinen Italiassa, mutta kyllä siihen törmää joskus belgioluissakin.

   Sääli kyllä, että Alkossa korkattiin Italian olutkulttuuri näin huonon hinta-laatusuhteen tuotteella. Systembolaget on onnistunut tässä suhteessa selvästi paremmin.

   VastaaPoista

  Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.