Pienpanimoiden ulosmyynti sallittava

6 kommenttia
 
On käsittämätöntä olutkulttuurin rampauttamista, ettei tätä itsestäänselvää asiaa ole täällä holhouksen ja kukkahattutätien luvatussa maassa vielä sallittu. Ajattelin lähettää tämän alla olevan kirjoituksen ainakin muutaman lähialueen lehden mielipidepalstalle. Lisäksi haastan jokaisen, joka kokee asian omakseen ottamaan osaa taisteluun, kynä on miekkaa mahtavampi, antaa mielipiteiden lentää. Liittykää vallankumoukseen suomalaisten pienpanimoiden puolesta! Levittäkäämme yhdessä hyvän oluen siementä sinnekin minne aurinko ei paista! Joo, lähti käsistä taas... mutta ymmärsitte varmaan pointin.
Pienpanimoiden ulosmyynti sallittava
Suomalaisille pienpanimoille on myönnettävä täysi oikeus myydä tuotteitaan suoraan kuluttajille tilaviiniyrittäjien tapaan. Nykyisellään pienpanimoiden ulosmyyntiä rajoitetaan keinotekoisella 4,7%-alkoholipitoisuuden rajalla, jota vahvempia oluita ei saa myydä ollenkaan ja miedompiakin vain mikäli panimon tiloista löytyy kioski. Kioskin määritelmä täyttyy, kun myyntiin otetaan pari säilykepurkkia ja kissanruokaa, joita kukaan ei koskaan osta - turha ja naurettava laki, joka tulisi kumota samalla kun vapaa ulosmyynti sallitaan. Ulosmyynnin rajoittaminen vaikuttaa ennen kaikkea panimoiden elinvoimaisuuteen, mutta myös tuotekehittelyyn, joka kärsii rajoituksen seurauksena, sillä useimmat perinteiset oluttyylit eivät istu alle 4,7% vahvuusluokkaan, johon pienpanimoiden on nykyisellään käytännössä tähdättävä, mikäli tuotetta aiotaan saada kuluttajien nautittavaksi ravintolamyynnin ulkopuolellakin. Tällä hetkellä kovassa nousussa oleva lähiruokatrendi tukee osaltaan ulosmyyntioikeuksien sallimista ja lisäksi  paikallinen olut, joka ostetaan suoraan panimolta jättää huomattavasti pienemmän hiilijalanjäljen kuin muualta rahdattavat, useiden välikäsien kautta kulkevat veljensä. Ei 12 euron litrahintaan myytävällä 6%-vahvuisella oluella, joka haetaan suoraan panimolta, romahduteta kansanterveyttä, sen tietävät niin nykyiset, kuin tulevatkin kansanedustajat, mutta asia ei puhuttele suurta yleisöä, eikä sillä juuri ääniäkään kalastella, joten se ei myöskään toistaiseksi etene mihinkään. Toivottavasti tulevassa hallituksessa istuisi joku, joka ajaisi tämän asian läpi, ei siitä kenellekään haittaa olisi ja samalla nousujohteessa oleva olutkulttuurimme ottaisi jälleen pienen askeleen parempaan suuntaan.

Harri Metsäjoki

6 kommenttia:

 1. Lisä pointtina, että vahvempaa viiniä, likööriä ja sahtia, joka on myös olutta, saa myydä ulos.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista, viinin tuossa mainitsinkin ja kyllä nämä muutkin tiedossa oli, mutta muille lukijoille hyvä pointti. Tämäkin olisi muuten taas ollut sellainen aihe, että olisi voinut naputtaa internetin täyteen, mutta koitin toimia Tamin teesien mukaisesti "Keep it simple!".

  VastaaPoista
 3. Olutliiton vaalikoneen tulosten mukaan tällä hetkellä vastanneiden kesken pienpanimoiden ulosmyynti saa keskiarvon 84% joka tällä vaalikoneella tarkoittaa että vahvasti samaa mieltä.

  Toinen asia on tietysti se että konkretisoituuko tämä todellisuudessa.

  VastaaPoista
 4. Tässä vielä linkki Beermanin mainitsemaan vaalikoneeseen: http://www.olutliitto.fi/election/listresults/

  Myös tässä Helsinki Beer Festivalin ohjelmaan kuuluneessa vaalipaneelissa käsiteltiin tätä aihetta, tässäkin tulokset ovat vaalikoneen kanssa samansuuntaiset: http://uutiset.ruokatieto.fi/WebRoot/1043198/X_Uutistenhallinta-2-1-palsta_uusi.aspx?id=1200915

  VastaaPoista
 5. Useinhan (pien)panimoteollisuus mielletään Suomessa nimenomaan kaupunkilaisena elinkeinona. Tällä hetkellä valtaosa panimoista onkin kaupungeista, mutta jos katsotaan muiden maiden tilannetta, huomataan että pienillä paikkakunnillahan noita panimoita vasta onkin - ja paljon. Merkittävin ero Suomeen nähden taitaa liittyä oluen ulosmyyntiin. Pienpanimo jolla on oikeus myydä oluttaan kuluttajille, on kelpo matkailukohde siinä missä viinitilakin. Ulosmyynnin salliminen oletettavasti madaltaisi kynnystä perustaa panimo maaseudulle. Varsinkin kesäaikaan pienpanimon luulisi vetävän vierailijoita vähän kauempaakin - eivätkös kunnat yleensä halua mahdollisimman paljon kesäturisteja?

  VastaaPoista
 6. Selitä siinä ulkomaalaiselle turistille, että "ei saa myydä", kun hän haluaisi ostaa 4,9 prosenttista mustaoluttasi mukaan tuliaisiksi kotiväelle...

  "Vii känt sel tis piör fo juu, flauverhätleidi kantri, ju nou, nou kän duu."

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.