Pirkka vs Euroshopper vs haastaja Lidlistä

0 kommenttia
 
Gladiaattorit areenalla
Tänään Raittiusblogi vetoaa kansan syviin riveihin ottamalla vertailuun kolme ns. "halpislageria".  Vertailussa olevat tuotteet ovat K-ryhmän Euroshopper Premium Lager ja Pirkka Lager sekä Lidlin maahantuoma ja myymä Finkbräu Pils 4,5%. S-Ryhmältä olisi kiva ollut saada vertailuun Rainbow Premium Bland  Lager tai X-Tra Tasteless Watery Pils, mutta tällaisia tuotteita ei ainakaan vielä ole kauppojen hyllyillä...

Euroshopper Premium Lagerin panee Olvin omistama Tartu Õlletehas Virossa, Pirkka Lagerin hollantilainen Bavaria ja Finkbräu Pilsin saksalainen Oettinger. Jottei vertailu kävisi blogittajan osalta tylsäksi tai peräti mauttomaksi, on testaus liitetty grillailun ja erilaisten grilliherkkujen syöpöttelyn lomaan. Aluksi ajattelin, että näistä irtoaisi enemmän hauskuutta Brewdogin tyyliin nauttimalla, mutta eihän minulta golfmailaa löydy...
Euroshopper Premium Lager irtoaa Rauman CM:stä hintaan 1,59€ / 0,5l (litrahinta 3,18€), Pirkka Lagerista joutuu samaisessa kaupassa pulittamaan 1,76€  / 0,5l (litrahinta 3,52€) ja Finkbräu Pils 4,5% lähtee Lidlistä hintaan 0,87€ / 0,33l (litrahinta 2,63€). Suuri testi eteni niin, että ensin otin n. puolet jokaisesta oluesta lasiin yksi kerrallaan ja tein normaalin (sellaisen jonka yleensä aina teen uutta olutta maistellessa) olutarvion niistä. Tämän jälkeen löin grillin kuumaksi ja otin vielä kaikki oluet yhtä aikaa rinnakkaisvertailuun. Edetään perse edellä puuhun ja lähdetään suoraan rinnakkaismaistelusta liikkeelle. Perinteiset olutarviot luettavissa testin lopussa.

Blogistilta ei löydy edes kahta samanlaista olutlasia, joten Trio Lager jouduttiin majoittamaan erilaisiin juoma-astioihin.


Rinnakkaisvertailussa ulkonäöltään paras on Pirkka Lager, joka on huomattavasti Euroshopperia kultaisempi ja hieman Finkbräuta näyttävämpi. Euroshopper on kaikkein vetisin ja miedosti (lähes olemattomasti) humaloitu. Pirkka Lagerissa tuntuu taustalla hyvin kevyt katkeruus, mutta Finkbräussa on jo kevyt, mutta maistuva ruohoinen humalointi. Euroshopper ja Pirkka jäävät raikkaudessa Finkbräun taakse, molempien pisteitä alentavat tuntuva metallisuus ja entisestään Pirkassa lievä tunkkaisuus tuoksussa, sekä Euroshopperissa yleinen mauttomuus. Testin selkeästi halvin oli myös selkeästi maistuvin ja jo aivan kelvollinen ruokajuoma mausteiselle grilliruualle. Voisin kuvitella hankkivani Finkbräuta uudestaankin, sillä six-pack irtoaa alle kuudella eurolla ja tuote pesee lattiaa Pertti Peruslagerilla.

Plussat ja miinukset:

Euroshopper Premium Lager
+"Premium" maininta nimessä naurattaa noin sekunnin ajan
-Lähes täysin mauton, testin huonoin maku
-Ulkonäöltään testin huonoin 

Pirkka Lager
+ Ulkonäöltään testin paras
- Tuoksu ja maku eivät vakuuta
- Pitääkö tätä Hollannista asti tänne roudata?

Finkbräu Pils 4,5%
+ Kevyt, mutta silti pilsmäinen hieman voinen ja ruohoisesti humaloitu maku, testin paras maultaan ja tuoksultaan.
+ Sopii kelvollisesti ruokajuomaksi
+ Hinta-laatusuhteeltaan kirkkaasti testin paras
- Suutuntuma hieman vetinen

Resepti: 
Wrapped & Impaled Horse Chiliballs
Rasvan tirinästä olisi saanut näyttävän .gif animaation...
Maistelun ohessa alkuruuaksi normi ulkofileen lisäksi tuli väsättyä myös edullisia ja melko maistuvia vartaita. Lidlistä oluenhakureissulla mukaan tarttui Dulanon chilillä maustettuja ohuita meetvurstisiivuja, sekä normaalia siivutettua pekonia. Niiden lisäksi vartaisiin tarvittiin äidiltä saatuja Euroshopperin pakastelihapullia (kiitos äiti!). Resepti on yksinkertainen, kypsennetty (=sulatettu) lihapulla kääritään ensin chili-meetvurstiin ja sitten koko komeuden ympäri kietaistaan vielä pekoni. Yritin sulloa tomaattiakin sekaan, mutta meetvurstista loppui  tila kesken. Hyvää, taatusti terveellistä ja huuhdottavissa alas testiin valituilla tuotteilla.

 
Perinteiset olutarviot testin tuotteista:

Finkbräu Pils 4,5%
Haalean keltainen ja täysin kirkas. Osin suurikuplainen, melko niukka vaahto on nopeasti katoavaa. Tuoksu on hieman makean maltainen, voinen ja kevyesti ruohoisen humaloitu. Maku on tuoksun lailla hieman makea, voinen ja melko kevyt, mutta maistuva ja tuntuva ruohoinen humalointi nousee lopussa esiin. Suutuntuma on kevyt, kohtalaisen hiilihappoinen ja hieman vetinen. Raikas ruoka/janojuoma.

Kouluarvosana: 6½


Pirkka Lager 4,7%
Pirkka Lager on kirkas, viljaisen keltainen olut, jonka vaahto on melko pieni ja osin suurikuplainen. Tuoksussa on maissista mallasta, kevyesti makeutta ja metallisuutta.  Lopussa hieman vihannesmaista tunkkaisuutta. Maku on kevyesti maltainen ja hieman pahvinen. Lopussa tuntuu mieto katkerohumalointi, joka tuo metallisen maun suuhun. Suutuntuma on kevyt ja melko runsaan hiilihappoinen, sekä lopuksi vetinen. Ei mainittavaa jälkimakua.

Kouluarvosana: 5+

Euroshopper Premium Lager 4,5%
Euroshopperin lager on todella haaleankeltainen, täysin kirkas ja lähes vaahdoton. Tuoksu on heikko, kevyesti maissista, osin tärkkelysmäistä maltaisuutta, sekä hieman etäisesti metallia. Maussa on kevyesti maissista maltaisuutta, humalointi on lähes olematonta ja lopussa maku on metallinen. Suutuntuma kevyttäkin kevyempi, hieman pistävän hiilihappoinen (ainakin aluksi) ja vetinen. Ei oikeastaan vaimeaa kielen perukoilla tuntuvaa metallisuutta lukuun ottamatta jätä vierailustaan merkkiäkään.

Kouluarvosana: 4½


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.