Finlandia Sahti Strong

7 kommenttia
 
Sahti on ikiwanha suomalainen juhlajuoma, jota ensi kertaa maistelin noin vuosi sitten ja ihastuin heti. Tänään minulla on lasissa sahtia vasta neljättä kertaa, joten en voi pitää itseäni minään suurena sahtiguruna. Kaksi kertaa olen maistanut Finlandia Sahti Strongia, kerran Finlandia Sahtia ja tänään siis lasissa jälleen Finlandia Sahti Strong. Osasyy tähän lienee tämän hienon juoman hieman kehno saatavuus, varsinkin kun nautin juomani enimmäkseen kotona, enkä ravintoloissa. Alkosta saa ainoastaan Finlandia Sahtia ja Finlandia Sahti Strongia ja niitäkin vain joistain tietyistä Alkoista, sekä Lammin Sahtia, jota on ainoastaan Lammin Alkossa ja ostoerä on 10 litraa, eli 20 pulloa hintaan 162€ ja rapiat. Sahti pitää säilyttää kylmässä, joten kylmäkaappi on se paikka josta etsiä. Itse olen Finlandia Sahtiin törmännyt Porin Prisman Alkossa, Raision Myllyn Alkossa ja Lohjan Lohjantähden Alkossa ja aina on pullo lähtenyt mukaan. Tänään opin nettiä selaillessa sen verran uutta, että Finlandia Sahteja saa ostaa suoraan myös valmistajalta, eli Finlandia Sahti Ky:ltä Matkusta, joka on Forssasta 20 km pohjoiseen. Suoraan valmistajalta ostaminen tulee myös pari euroa halvemmaksi, sillä Strong versio 0,75 litraisessa pullossa maksaa valmistajalta ostettuna 6,80€ ja Alkosta 8,89€. Pitänee joskus poiketa jos ajelen seudulla. Tämänkertainen sahtikokemukseni sai alun kauniina maanantaipäivänä (eilinen), kun päätin, että nyt nousen heti aamulla auringon noustessa ratsuni selkään ja ajan Raisioon vain yksi asia mielessäni - Sahtia tänne ja heti! ...not. Todellisuus on tarua ihmeellisempi, sillä reissu Raisioon tapahtui vaimon ylipuhumana ja suuntautui Alkon sijasta Ikeaan, mutta selvisin ostoshelvetistä hengissä... Rahat meni ja sälää tuli, mutta sitten auto kohti kauppakeskus Myllyä, sisälle Alkoon ja suunta suoraan kylmäkaapille... "Luojan kiitos täällä on sahtia!" En tuossa tilanteessa puntaroinut sekuntia kauempaa, otanko normin vai strongin.

Finlandia Sahteja saa vähemmän tyylikkäässä 0,75l muovipullossa, mutta ulkonäön ei pidä tässä tapauksessa antaa hämätä, sillä sisältö on hyvää.


Finlandia Sahti Strongia lasissa

Arvio:
Finlandia Sahti Strong, on tummanruskea, samea ja täysin vaahdoton. Tuoksu on todella makean banaaninen, myös kypsää mansikkaa löytyy, sekä lopussa pieni katkeron häivähdys, joka tulee luultavasti tähän käytetystä katajasta, vaikka myös humalaa on käytetty. Kokonaisuutena tuoksu on voimakas ja hyvin hedelmäinen. Maku on todella hedelmäinen ja makea. Banaani on päällimmäisenä ja kypsä mansikka siinä sivussa. Myös katkeruutta tulee hieman lopussa, mutta makeus ja hedelmäisyys pysyvät päällimmäisinä. Suutuntuma on täysin hiilihapoton ja melko täyteläinen. 10% alkoholipitoisuudesta huolimatta alkoholi on esillä ainoastaan jälkimaussa ja sielläkin vain etäisesti, pääasiassa alkoholin tuntee vain yleisenä lämmittävyytenä. Loistava, perinteinen ja ennen kaikkea suomalainen juoma.

Kouluarvosana: 9-

Ostakaa ihmiset ihmeessä sahtia, jos reissuillanne sitä kohtaatte. Ainakin Finlandia Sahdit, sekä normaali, että Strong ovat oikeasti hyviä ja kokeilunarvoisia tuotteita.

7 kommenttia:

 1. Pistin tuossa Alkosta tilaustuotteena tulemaan putelit tavallista ja strongi Finlandia sahtia.
  Nyt pitäisi malttaa pari viikkoa odottaa, että pääsee maistelemaan.

  Jännityksellä odottelen, että maistuuko yhtä hyvältä kuin monet arvostelut antavat ymmärtää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makeaa on ja hedelmäistä. Tämä blogijutun kirjoittamisen jälkeen Finlandia Sahdin valmistaja on vaihtunut, aiemmin se tosiaan valmistettiin Matkussa, mutta nykyään Sastamalassa. Olen ymmärtänyt, että samat laitteet ja reseptit on käytössä, mutta valmistuspaikka ja valmistajat ovat vaihtuneet.

   Poista
 2. Nonniiin! Nyt sitä tuli puhelinsoitto Alkosta, että olisi herran putelit haettavissa. Kahta pulloa oli tuomassa ihan kaksi henkilöä. Eli ensiksi humahti lasiin tätä Finlandia Sahdin perushuttua ja voihan perkeles, että maistui. Erittäin täyteläinen juoma ja makua vähän joka suuntaan, ettei oikein osaa sanoa mitään. Omat sahti kokemukset pystyy laskemaan kahden käden peukaloilla, joten tiivistettynä Originaali Finlandia Sahti löysi tiensä makunystyröihini ja samalla sydämmeeni.

  Seuraavana lasiin tipahti Strong versio samasta perheestä. Odotuksen edelleen korkealla, koska perheen pikkuveli oli jo onnistunut suoritus.
  Sanotaan lyhyesti, että Perus versio minun makunystyröillä vei voiton. Strong -versiossa jotenkin puski enemmän alkoholi läpi ja juoma itsessään tuntui normiversiolta, johon olis hivautettu viinaa. Siis erittäin toimiva juoma, mutta omaan naamaan osui paremmin perus Finlandia Sahti.

  Namia kumpikin ja suosittelen, että jos hyvästä tykkää, niin Finlandia Sahtia ostamaan.

  VastaaPoista
 3. Meillä on nyt 10 l sahti vierre käymässä parasta aikaa, Illalla jääkappiin ja viikon päästä pääsee maistamaan.Ostettiin Tammelan Hakkapeliitta tapahtumasta 28€. Herkullista juomaa mikä pistää naurattaa kovasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja varsin pätevän hintaistakin tällä tavoin ostettuna. Ei tuossa diilissä taida huonoja puolia ollakaan.

   Poista
  2. Kuullostaa kyllä hyvältä. Itsekin pitää joskus tulevaisuudessa kokeilla itse tehdä sahtia. Tässä syksyn aikana pitää käydä etelään ajelun lomassa hakemassa putelit Lammin sahtia ja Hollolan Hirvi Kivisahtia. Sen verran ihastuin tähän perinteikkääseen juomaan, että pakko saada lisää :)

   Poista
  3. Sahdinvalmistajathan myyvät, ainakin useimmat, myös sahtivierrettä. Eli vettä ja hiivaa (pullahiivaa tietenkin kun sahti on kyseessä) vierteen perään käymisastiaan niin ihmeitä alkaa tapahtumaan. Vierre on tietysti halvempaa kuin valmis kama ja vahvuuteenkin voi itse vaikuttaa veden määrää säätelemällä. En ole kokeillut, vielä.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.