Haastattelussa UG Breweryn / Kosoolan Panimon Juhani Palttala

0 kommenttia
 
Lohjalla on aloittamassa uusi pienpanimo UG Brewery, jota on perustamassa kolmen kiertolaispanimon joukkio. Otin eilen puhelimen kouraan ja soittelin Reittausblogin sivuiltakin tutulle Kosoolan Panimon kotiolutvelho Juhani Palttalalle, joka on yksi UG Breweryn kuudesta osakkaasta.

Alla puhelinhaastattelu tekstimuotoon saatettuna.


Reittausblogi: Lähdetään ihan perusteista liikkeelle, eli kerro mikä on UG Brewery ja missä?

Juhani Palttala: Lohjallahan meidän panimo sijaitsee. Tämä on tällainen panimo, joka on tarkoitettu siihen, että kuka tahansa voi käydä tekemässä olutta. Erityisesti ollaan ajateltu tietysti kiertolaispanimoita, jotka tekevät oluita jo muutenkin ilman omaa panimoa. Helpointahan se on silloin kun tekijällä on jo omat tukkuluvat, jolloin se voi ostaa sen oluterän meiltä suoraan, mutta myös kuka tahansa voi käydä meillä tekemässä ja jos tekijällä ei ole omia tukkulupia, niin myynnin täytyy tapahtua meidän kautta.

Aivan, aivan... ketä teitä siihen jengiin kuuluu? Humaloven kaksikko oli ja...

Joo, Humalovesta on kaksi - Tero Forsberg ja Jani Peltosalo, jotka on molemmat Humaloven perustajäseniä (Humalovessa on lisäksi muitakin osakkaita, jotka eivät ole osakkaina UG Breweryssä). Sitten on Olavi Mensio, jolla on tämä Kallio Artisan Brewery ja sitten on mun pari kaveria eli Tommi Ignatius ja Kimmo Rouhiainen. Kimmo on ollut kanssani tekemässä jo silloin kun aloitin itse kotioluiden teon ja Tommi on sitten muuten vaan kaveri ja oluenystävä myös.

Kohderyhmästä nyt olikin hieman jo puhetta, eli kiertolaispanimot, joita tämän myötä tulee ehkä Suomessa olemaan useampiakin, mutta mites sitten esim. kotipanijat, jotka haluaisi kokeilla reseptejään kaupallisella puolella tai erilaiset olutseurat, kaupat yms. Minkälaisia vaihtoehtoja olette miettineet?

Kaikenlaisia vaihtoehtojahan siinä on. Tietenkin se, että jos nyt vaikka olutseura haluaa tehdä oluen ja saada sitä itselleenkin kotiin maistettavaksi, niin sen myyminen voi olla hankalaa. Jos olut on maitokauppavahvuista niin silloin se onnistuu helpommin esim. jonkun kaupan kautta tai jos laitamme tähän oman myymälän, niin voimme käsittääkseni myydä isompiakin satseja suoraan kuluttajalle. Mutta jos olut on vahvempi, niin silloin se pitää myydä Alkon kautta ja se maksaa tietysti enemmän... Viron kauttakin voisi onnistua. Jos joku kotioluen tekijä taas haluaa oluen paikalliseen baariin, niin sehän onnistuu helposti - eli meidän panimo myy sen sitten suoraan sille ravintolalle.

Kuva: UG Brewery

Oletteko tehneet mitään kartoitusta, että minkäverran on kysyntää vai perustuuko tällaisen panimon perustaminen enemmän perstuntumaan, että kysyntää voisi olla?

En ole itse näistä asioista niin tarkalleen perillä, vaan olen keskittynyt enemmän tähän panimon rakentamiseen, mutta muilta osakkailta olen kyllä kuullut, että kyselyitäkin on jo jonkin verran tullut. Kysellään, että joko pääsisi tekemään. Vielä ei tosin ihan tiedetä koska pääsee tekemään.

Aivan, no se kuulostaa hyvältä. Sitten teillä on tulossa tällainen nettivarausjärjestelmä tulossa, jonka pitäisi suuresti helpottaa tätä - eli siitä näkisi etukäteen kaikki kustannukset ja niin edespäin. 

Kyllä, se järjestelmä ei tosin ole vielä toiminnassa, mutta tulossa on. Humaloven kaverit olivat huomanneet, että on yllättävän hankala saada panimoilta tietoa, että onko mahdollista päästä tekemään ja koska ja mitä se maksaa. Ilmeisesti välillä hinta on selvinnyt vasta kun olut on tehty...

Niin eli ilmoitetaan jälkikäteen, että tässä tää nyt on ja näin paljon se maksoi... helppo siinä suunnitella sitten panimon taloutta etukäteen, kun ei edes tiedä mitä tekeminen maksaa. Tämä  teidän systeemi on varmasti tosi kätevä kunhan sen vaan saa toimimaan. Luulisin, että lisää kiinnostusta, kun pystyy etukäteen käymään laskureita pyörittelemässä.

Kyllä, näin mekin nyt kuviteltaisiin, että sillä olisi sellainen vaikutus.



Somen perusteella näyttäisi, että siellä on herra itse ollut laitteistoa työstämässä. Kerrotko miltä näyttää nyt ja missä vaiheessa mennään? Mitä sä oot tehny siellä?

Mäski- ja keittokattilassa on nyt vastukset paikallaan. Ne on tuollaisia vanhoja maitolaitteistoja, joilla esim. Ruosniemi aikanaan aloitti ja käsittääkseni jotkut muutkin. Eli samanlaisia vehkeitä on muillakin käytössä.

Hiukan täytyy vaan modata...

Joo ja sitten tuo mäskisiivilä on nyt tuossa tekeillä. Sen lisäksi sitten vielä vähän automaatiota, venttiileitä ja letkuja niin siinähän se sitten.

Pumppuja ja systeemeitä joo...

Sillähän se homma lähtee toimimaan.

Eräkoko olisi noin 500 litraa?

Joo, se olisi se nimellinen eräkoko. Sitten on noita käymisastoita, Speidelin 625 litraisia. Niissä on jäähdytysvaippa, että saa käymislämpötilan säädettyä.

Lagerin tekeminenkin siis onnistuu?

Joo, mutta näissähän ei pysty paineistamaan tai hiilihapottamaan, kun eivät ole paineenkestäviä, joten meillä on myös näitä 1000 litraisia vaakatankkeja joita monella panimolla on. Näihin me sitten siirretään se noista käymistankeista, hiilihapotetaan se ja sitten pullotetaan...

Niin se olikin seuraava kysymys, eli pullot nyt siis ilmeisesti ja kegitys myös? 

Joo, kegi nyt on tietenkin helpompi, ei tarvitse kuin sen kegin täyttämiseen sopivan liittimen, mutta sitten ajatuksissa on myös pullotus, mutta se lähtee varmasti vähän rauhallisemmin aluksi. Tarkoitus on kuitenkin rakentaa jonkinlainen pullotuskone, joka ei kyllä varmaan ihan täysautomaattinen tule olemaan...

Ei kuitenkaan minkään beergunin kanssa tarvi heilua siellä viittäsataa litraa... vois tulla pitkä ilta.

Joo kyllä ja sitten tosiaan tölkitys tulee varmaan mahdolliseksi myös. Suomessa on aloittamassa yksi firma, joka vuokraa tölkityskoneen, eli sieltä voisi tarvittaessa ottaa koneen vuokralle.

Kuulostaa kätevältä. Tölkki on ainakin itselleni se mieluisin pakkaus. 

En nyt tiedä haluaisinko Imperial Stoutia tölkistä...

Niin siinä on vähän se imagokysymyskin...

Mutta nimenomaan jotkut Pale Alet tai IPAt ja Pilsit menee kyllä hyvin tölkkiin.

Valviran tarkastaja herra Rokka kuulemma kävi tänään, olikos hän tyytyväinen näkemäänsä?

Kyllä tyytyväinen oli, mutta vielä pitäisi hieman tuota ylimääräistä romua viedä pois ennen kuin aloitetaan ja sitten laitteet nyt on vielä pikkuisen vaiheessa, mutta ei kuulemma vaadi uutta tarkastusta ennen lupien saamista.

Osaatko sanoa milloin luvat on tulossa, eli milloin toiminta voisi alkaa?

Se vähän riippuu tuosta Tullista. He ovat tulossa maanantaina. Tullista sanoivat, että siitä kun ne on käynyt niin menisi lupiin vielä 2-3 kuukautta, mutta se henkilö, jonka kanssa puhuin, ei tiennyt meidän tapauksesta, eikä ollut se joka on tulossa käymään. Rokkakin sanoi, että kuulostaa vähän oudolta jos niin kauan menisi hyväksyntään tarkastuksen jälkeen - eli saa nyt nähdä.

Mutta laitteistojen puolesta aletaan olemaan jo valmiina?

Laitteet on varmaan ensi viikolla jo valmiina, eli päästään ainakin kokeilemaan laittaa astiat täyteen vettä ja lämmittelemään ja siirtelemään sitä vähän pumpuilla.



Sullahan oli tarkoituksena ensi itse pistää yksin Kosoolan Panimo pystyyn, mutta tämä on nyt varmaan riskeiltään ainakin pienempi vaihtoehto?

Joo, oikeastaan se Kosoolan Panimon perustaminen kaatui siihen, ettei löytynyt sellaisia yhtiökumppaneita, jotka olisivat hoitaneet kaiken ikävän paperinpyörityksen ja kirjanpitoasiat. Mä en halunnut... tai ne nyt on jotenkin mulle sellaiset...

Sä tiedät omat vahvuutesi...

Niin tiedän vahvuudet ja heikkoudet. Siitä ei olisi vaan tullut mitään. Sitten Pyynikin Tuomas Peren kanssa juttelin kerran, että olisin käynyt tekemässä Kosoolan Panimon oluita heidän pikkulaitteillaan, mutta se jäi sitten kanssa toteutumatta. Tuli kuitenkin puheeksi, että siellä oli käynyt Humaloven tyypit, joilla oli samanlaisia ajatuksia kuin mullakin, että olisi Suomessa olemassa tällainen panimo, jossa voisi käydä eri ihmiset tekemässä oluitaan. Otin sitten yhteyttä Humaloveen ja käytiin Humaloven Teron kanssa pari kertaa oluella ja lähdettiin tätä panimoideaa sitten työstämään. Sitä kautta löytyi sitten tällainen tapa, jossa voin olla mukana perustamassa panimoa ilman että täytyy opetella kirjanpitoa tai muuta vastaavaa.

Itse ainakin uskoisin, että tällaiselle löytyy kysyntää ja enenevässä määrin. Jos nyt ajatellaan teidän sijaintia ja kuinka paljon siellä pääkaupunkiseudullakin on kotipanijoita ja muita.

Joo, julkisillakin pääsee ihan tunnissa Helsingistä tänne panimolle.

Luulisin, että löytyy monia, jotka haluaisivat myydä kotireseptejään omilla brändeillään, mutta teidän lupien kautta jonnekin ravintoloihin. Ihan vaan silleen plus miinus nolla tuloksellakin, eli omaksi ilokseen, niin ettei yritäkään mitään päivätyötä korvata sillä. Mites muuten itselläsi, eli käytkö vielä töissä ja onko tarkoitus, että UG Brewery työllistäisi jonkun teistä jatkossa?

Tämä panimon perustaminenhan lähti kunnolla vauhtiin mulla kun jäin työttömäksi puoltoista vuotta sitten ja olikin yhtäkkiä aikaa ja mahdollisuuksia. Nythän olen tässä firmassa työkokeilussa, eli kun meitä on 6 osakasta niin oma osuuteni on niin pieni, ettei minua katsota päätoimiseksi yrittäjäksi. Se mahdollistaa sen, että voin olla työkokeilussa tässä firmassa, mutta heti kun on mahdollista niin minut on tarkoitus palkata.

Niin eli sä pyörität sitä hommaa ja jeesaat siellä näitä asiakkaita oluenteossa sitten?

Joo, eli varsinkaan alkuunsa täällä ei voi vuokraajat yksinään toimia, mutta jos joku nyt on käynyt jo kymmenen kertaa niin siinä vaiheessa sitten on eri asia, kun pystyy itsenäisesti toimimaan.

Sullahan on varmaan melkoinen reseptiarsenaali Kosoolan Panimon tuotteita kotoa taskussa - montako erää olet nyt tehnyt?

Viimeisin erä on muistaakseni järjestyksessään 136.

Oot nyt edelleen keitellyt?

Joo, mut vähän vähemmän kyllä... mutta olen kuitenkin. Osa eristähän on sellaisia, että olen jakanut ne useampaan osaan. Juuri äskettäin pullotin kaksi vuotta sitten keitetyn hapanoluen, joka oli erä 105 ja sitten siinä on järjestysnumeron perään vielä kirjaimilla A:sta G:hen noita eri variaatioita.

Niin sullahan on kotona 50 litrainen Braumeister, siitä satsista on helppoa jakaa useampaan astiaan. Itse kun tekee sen 12 litraa kerrallaan niin on vaikeampi jakaa.

Totta, mä käytän noita viiden ja kymmenen litran lähdevesipulloja. Ne tuntuvat pitävän hyvin happea ja oluterä säilyy kaksikin vuotta hyvin ilman havaittavia vikoja.

Onko sulla ajatusta millä oluilla Kosoolan Panimo lähtisi liikkeelle?

Voi olla, että pitää tehdä sitä Pohjoisen Jättiläistä heti lisää.

Joo kyllä, voi olla että olisi kysyntää. Sillä on kuitenkin aikanaan jonkinlainen kulttisuosio saavutettu. 

Tässä kun on suht pieni eräkoko kuitenkin meillä ja kun tuollaisia perusoluita on ennestäänkin niin paljon, niin ajattelin itse keskittyä enemmän tuollaisiin vahvempiin. Barley Wineja, Imperial Stouteja ja hapanoluita.



Juu, eli erikoistua heti, se kuulostaakin fiksulta, kun Pentti Perusapaa on jo riittämiin tarjolla...

Noita tammitynnyreitäkin tänne on tulossa jonkinlainen kasa, eli niissä sitten kypsytellään jotain myös.

Kyllä kyllä, kuulostaa erittäin hyvältä. Mulla ei tässä ollut nyt sen kummempaa, mutta onko itselläsi jotain mitä haluat tähän lisätä?

No meillä on tosiaan osakeanti vielä käynnissä. Jatkettiin sitä juuri kevääseen, vaikka periaatteessa riittävä summa on jo saavutettu. On kuitenkin sellaisia kavereita, jotka halusivat vielä ennen sijoittamista nähdä että homma toimii...

Niin että näkevät, miten homma lähtee käyntiin...

Joo ja näkevät, että nämä itse tehdyt laitteet toimii ja homma saadaan pyörimään. Eli ajateltiin saada heillekin mahdollisuus tulla mukaan tähän vaikka vähän myöhemmin. Mitään haittaahan ei ole, vaikka anti on tuossa samalla käynnissä.

Itse ainakin mielenkiinnolla seuraan miten teillä tää lähtee tästä. Uskoisin tosiaan, että olisi kysyntää, kun tää kotioluthomma on ihan räjähtänyt, sillai hyvällä tavalla. Kaikilla jo toimivilla panimoilla on kuitenkin omat pytyt täynnä koko ajan, joten sinne voi olla vaikea päästäkin. 

Kyllä ja meilläkin on tässä se ajatus, että vaikka eräkoko on vielä ainakin pieni, niin tilaa on kuitenkin useammalle kymmenelle käymistankille. Sanotaanko, että tähän huoneeseen missä nämä ensimmäiset tankit on, saadaan tarvittaessa noin 30 astiaa sijoitettua. Silloin puhuttaisiin jo melkein puolen miljoonan litran vuosituotannosta... en kyllä tiedä miten se käytännössä silloin toimisi. Pitäisi ainakin olla se pullotuskone silloin.

Eli lääniä on...

Tässä on sellainen 350 neliötä tilaa tällä hetkellä käytössä, eli riittää.

No niin, ei kai tässä kummempia, täytyy tulla joskus poikkeamaan kun Lohjalla käydään kummipoikaakin moikkaamassa. 

Tervetuloa!



UG Breweryn kotisivut: http://www.ugbrewery.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.