Alkon Oktoberfestoluet 2013: S:t Eriks Oktober

0 kommenttia
 

S:t Eriks Oktober

Panimo: S:t Eriks, Ruotsi
Oluttyyli: Oktoberfest/Märzen
Alkoholipitoisuus: 5,3%
Saatavuus: Alko (3,48€ / 0,33l)

S:t Eriks on mielenkiintoinen tapaus. Sen omistaa oluen maahantuojana Ruotsissa toimiva Galatea, mutta käytännössä se on Jessica Heidrichin luotsaama "lentävä-panimo". Eli Heidrich on kuin naispuolinen Mikkeller - panija vailla omaa panimoa. S:t Eriks brändin nimi ulottuu 1800-luvun puolivälin tienoille. Se oli aikanaan merkittävä panimo Tukholman alueella, mutta kaikki hyvä loppuu aikanaan ja niinpä oluen valmistus S:t Eriksin nimen alla tuli tiensä päähän 1959. Galatea sai haltuunsa oikeudet S:t Eriksin nimeen vuonna 2001, mutta ei tehnyt niillä mitään, ennen kuin Jessica Heidrich tuli kuvioihin vuonna 2009. Ensimmäinen olut oli vuonna 2010 debytoinut S:t Eriks Pilsner, joka on Alkon tämän viikon uutuusolut - kohta sitäkin saa siis. Aivan pienestä toiminnasta ei ole kyse, sillä olutta valmistuu noin miljoona litraa vuodessa.

Tämä Oktoberfestolut on sesongin normiin verrattuna alkoholipitoisuudeltaan hieman kevyempi ja väriltään tummempi. Tyylikäs pakkaus ja maukas olut. 



Tumman kuparinen olut, jonka melko runsas vaahto katoaa yllättävänkin nopeasti. Tuoksu on huomiota herättävän humaloitu - upeaa käpymäistä ja sitrusmaista nostetta. Mallaspohjassa on pähkinää, karamellia ja kevyttä paahteisuuttakin. Tuoksusta voisi päätellä kyseessä olevan jenkkiläisen brown alen. Maku on hieman paahteisen maltainen, pähkinäinen, runsaan humalainen ja kuivahko - edelleen jenkkiläisen brownin linjoilla. Oikein maukas. Humalointi on sitrusmaisen aromikas, mutta ei ylilyövästi, vaan maltaisuuskin pääsee herkullisesti esiin ja katkeruuskin on pehmeää. Suutuntuma on ihan ryhdikäs ja miellyttävän maltillisesti hiilihappoinen. Runkoa voisi ehkä olla enemmänkin, mutta toisaalta näin tämä pysyy miellyttävän kuivana. Laadukas, maukas ja tasapainoinen olut- voisin kuvitella tämän sopivan erityisen hyvin ruokajuomaksi.

Yhteenveto

Humaloitu Oktoberfestolut - tasapainoa!
ARVOSANA: 8½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.