Maistossa Saimaan Brewer's Organic oluet

0 kommenttia
 
Nyt maistossa Saimaa Brewing Companyn, eli nimensä kansainvälistäneen Saimaan Juomatehtaan Brewer's Organic -sarjalaiset. Nämä ovat nimensä mukaisesti luomuraaka-aineista tehtyjä. Oluissa käytetään Saimaa EKO-mallasta, jonka mallasohra kasvatetaan Kouvolan Valkealassa LuomuMattisen tilalla. Ohran mallastaa Viking Malt Lahdessa. Oluiden nimet, Kaito, Utula, Ukonlahti ja Yövesi ovat Saimaaseen jollain tapaa liittyvien paikkojen nimiä. Vahvuus on kaikissa sama 4,5%.

Kuva: J-P Jylhä (olutkellari.blogspot.com)
Kaito Lager 

Syvän kultainen kaunis väri ja kestävä vaalea vaahto tällä oluella. Tuoksussa on runsaan leipäistä jyväisää maltaisuutta sekä hienoista hedelmäisyyttä ja ruohoisuutta. Perushyvän lagerin tuoksu, mutta "syvemmällä" maltaisuudella. Maku on myös hyvä, mutta omaan makuuni aivan liiaksi makeaan maltaisuuteen kallellaan. Katkeroa ei ole juuri nimeksikään tai ainakaan se ei pääse runsaan maltaan alta millään tavalla puraisemaan. Maltaan makeudelle ei siis löydy tasapainottavaa vastinparia ja makeus jää sekä ensimmäiseksi, että viimeiseksi aistimukseksi. Juotavuus on tästä johtuen melko raskas. Laatutaso on kuitenkin täysin kunnossa. Ei ole pahvia tässäkään Saimaan lagerissa, eli tämä homma toimii kyllä. Sinänsä jees, että luomumaltaat esiin ihan viljelijän tasolle asti nostava olut myös maistuu runsaan maltaiselle, mutta kyllä hieman purentaakin saisi silti olla.


Saimaa Utula Pale Ale 

Kirkas kultainen olut, joka vaahtoaa melko suurikuplaisesti. Vaahto laskeutuu melko nopeasti sentin kerrokseksi oluen pinnalle. Tuoksussa on kevyesti karamellimaisuutta, pihkaa ja sitrusfairyllä terästettyä astianpesuvettä. Ei kuitenkaan tiskirättimäistä tunkkaisuutta, mikä on positiivista, vaikka tuoksu ei muuten hekumaa nostatakaan. Maku on melko saimaalainen... eli maltaisuutta, kivat katkerot, hieman pihkaa ja sitten siinä kohtaa kun raikkaan hedelmäisyyden pitäisi astua kehiin, saadaan pahvimaista oksidaatiota ja tympeän kartonkimaista suutuntumaa yllin kyllin. Siinä menee nautinto sen siliän tien. En ostaisi, mutta on tämä ehkä Kaito Lageria juotavampi kuitenkin.  


Ukonlahti Red Ale 

Kirkas kuparisen punertava olut mittavalla vaahdolla. Kaunista katseltavaa. Tuoksu on voimakkaan karamellimaltainen, toffeemainen ja kevyesti myös paahteinen. Ei hullumpi tuoksu, mutta miltei pelkkää mallasvetoa se on, ei hoppia. Maku on aluksi makeahkon karamellinen, mutta katkero kontraa onneksi nopeasti ja tasapainossa jäädään voiton puolelle. Valitettavasti myös tutut pahvit löytyy ja humalointi on jäänyt aromien puolesta matkasta kokonaan. Katkeroa on tarpeeksi. Jälkimaku on metallisen tympeä. Ei tätäkään järin onnistuneeksi sanoa voi. Humalien aromit eivät Saimaalla vaan välity keitosta tölkkiin asti. Yövesi Dark Lager 

Tumman punaruskeaa ja vaahdoltaan kermakahvisen väristä olutta. Tuoksu on tähän vahvuusluokkaan yllättävänkin voimakas. Siinä on paahdettua limpunkuorta, hieman nuotiosavua ja maitosuklaata eikä humalaakaan ole unohdettu. Maku on melko täyteläinen, pehmeä ja ihan kunnollisen saksalaisen dunkelin tapainen. Imellettyä limppua, hieman maitoisuutta, paahteisuutta ja suklaisuutta kevyesti ja tasapainottava katkero, joka jää hetkeksi suuhun elämään. Savuisuus on esillä jälkimaussa. Tämä on selvästi näistä Brewer's Organic sarjalaisista paras ja itseasiassa lienee koko Saimaan tämän kertaisen näytesetin paras yhdessä Mosaic Pale Alen kanssa. Miksi? No siksi että tämä on alusta loppuun laadukas ja myös miellyttävän runsasmakuinen olut. Erityismaininta kuohkean pehmeälle ja vahvuus huomioiden täyteläiselle suutuntumalle. Tämä on hyvää tavaraa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.