Olutarvio: Mallassepät Leka Extra IPA (proto)

0 kommenttia
 

Leka Extra IPA

Panimo: Mallassepät, Naantali
Oluttyyli: India Pale Ale (IPA)
Alkoholipitoisuus: 6,8%
Saatavuus: Tulossa olutravintoloihin (ensisijaisesti Turun seudulla)

Kim Ketosella ja Jaakko Hartemaalla on takanaan kahdeksan vuoden mittainen kotiolutharrastus, joka on nyt konkretisoitunut kaupalliseen muotoon. Kaksikon Naantaliin perustama Mallassepät on tällä hetkellä Suomen uusin pienpanimo - se sai luvat kuntoon 1.1.2018 ja ensimmäinen olut keitettiin heti samana päivänä. Panimon ensimmäinen olut on Leka Extra IPA, josta sain vielä kotiolutlaitteilla, eli nykyisillä protolaitteilla keitetyn version panimolta arvioitavaksi.  Ero kaupalliseen ei välttämättä ole suuri, koska sekä proto- että varsinainen panimolaitteisto on Jaakko Hartemaan itse rakentamana kokonaisuus ja ne ovat keskenään samanlaisia - varsinaisen panimolaitteiston ollessa tietysti kapasiteetiltaan huomattavasti suurempi. Panimon facebook-sivujen videoista löytyy laitteista kiinnostuneille mielenkiintoisia ja opettavaisia pätkiä, kannattaa tsekata jos aihe kiinnostaa.

Reseptiikasta ei ole sen enempää tietoa kuin mitä proton etiketti tarjoaa ja sehän kertoo vain humalat, jotka ovat Cascade, Simcoe ja Citra. Lisäksi mainitaan katkeroiden määrä, joka on 60 IBU.

Turun Seutusanomien haastattelussa Hartemaa avaa oluen taustoja: 
"IPA on usein melko kuivarunkoista ja katkeraa, mutta meidän IPAssa on iso runko ja paljon hedelmäistä humalaa. Tämä ei ole läheskään yhtä katkeraa kuin useimmat IPAt ja siksi tätä on ehkä helpompi lähestyä."
Lekan eka satsi on tulossa saataville ainakin Turun seudun olutravintoloihin hanatavarana ja panimon tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu myös pullottamisen aloittaminen mahdollisimman pian.Kuparinen, kirkas ja vaahdoltaan mukavan runsas sekä kestävä olut. Lekan tuoksu on old school West Coast IPAa - sitruksista ja mangomaista hedelmäisyyttä, pihkaisuutta ja mukavasti humaloinnin alta esiin nouseva toffeiskaramellinen, hieman brittialen tuntuinen mallaspohja. Laatu on kunnossa. Maku on myös hyvä. Mallasrunko tuo karamellimaista makeutta alkumakuun, keskivaiheilla katkero hiipii esiin ja voimistuu loppua kohti riittävän purevaksi. Hedelmää on mukana alussa pehmeämmän kypsänä ja loppupuolella tiiviimmän greippisesti. Suutuntuma on kohtalaisen täyteläinen ja pehmeän hiilihappoinen. Jälkimakuun jää hieman makeutta eli katkeroita voisi olla omaan makuuni enemmänkin, mutta haastatteluiden perusteella tämä lienee tietoinen ratkaisu. Ei siis se kaikkein intensiivisin humalapommi, vaan enemmän tasapainoisuuteen luottava. Vanhaa koulukuntaa, niin kuin jo mainitsinkin. Puolan legenda Atak Chmielu tulee mieleen. Toimiva reseptiikka ja ainakin protolaitteilla myös moitteeton toteutus. Tämän tyylisiin oluisiin ihastuin vuonna 2007 ja kyllä näille rakkautta vieläkin riittää. Peukku ylös ja onnea Mallassepille tuleviin koitoksiin!

Yhteenveto

Maltainen ja tasapainoinen old school jenkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.