Olutarvio: Olvi Tuplapukki

5 kommenttia
 

Tuplapukki

Panimo: Olvi, Iisalmi
Oluttyyli: Vahva lager
Alkoholipitoisuus: 8,5%
Saatavuus: Alko (2,49€ / 0,33l)

Olvin Tuplapukki on vuodesta toiseen Alkon myydyin olut. Vuonna 2017 myynti Alkossa oli 1 155 091 litraa eli enemmän kuin monen pienpanimon koko vuoden tuotanto. Tähän kun lisätään vielä matkustajatuonti, joka lienee vielä suurempi kuin Alkosta ostettu määrä, niin päästään melko komeisiin lukemiin. Tuote on itselleni tuttu vuosien takaa - ajalta, jolloin maku ei läheskään aina ratkaissut. Päätin ottaa oluen nyt uudelleen testiin, sillä ajatuksella, että koitan selvittää onko kyseessä ihan vaan pelkkä juovutusjuoma, vai onko siinä maussa sittenkin jotain, joka kansaan vetoaa vuodesta toiseen.

Tuplapukki valittiin kuukauden olueksi Olutopas.info sivustolla heinäkuussa 2017 - tämän johdosta toinen sivuston foorumin admineista lähti menemään, eikä ole sen koommin sivustolle palannut. Olut siis selvästikin herättää tunteita. Olutoppaasta löytyy kuitenkin myös Tuplapukin ymmärtäjiä. Vuoden Olutarvioijaksi useasti valittu nimimerkki alfa on jopa kokeillut Tuplapukin useiden vuosien mittaista ikäännyttämistä. Tulokset ovat olleet hänen mielestään hyviä ja kypsytetty Tuplapukki on saanut pisteitä jopa 34/50, joka on selvästi yli oluen keskimääräisen pisteytyksen, joka on noin 20/50.Vahvuutta Tuplapukilla on siis 8,5% ja katkeruutta 17 EBU (vrt. Olvi Export 14 EBU). Kantavierre on 17.7 Platoa, eli SG-asteikolla 1.078, jolloin loppupaino 8,5% oluella olisi 1.008 tai 2.1 Platoa. Hyvinkin kuivaksi käytetty siis.
 

Lasiin kaatuu kultaista ja kirkasta olutta, joka aluksi vaahtoaa "normaalisti", mutta vaahto sitten nopeasti katoaa miltei jäljettömiin. Olen aina luullut tätä huomattavasti tummemmaksi olueksi, mutta nyt kun ajattelen, niin olen aiemmin juonut tätä luultavasti aina suoraan tölkistä - ja tämä on siis muistikuva yli kymmenen vuoden takaa.  Tuoksu on hieman hunajaisen maltainen, hieman pahvimainen ja hieman hedelmäinen. Kevyesti myös sikunaisuutta. Hieman siis vähän kaikkea, mutta loppujen lopuksi ei kuitenkaan paljoa mitään. Kuin konsentraatiksi tiivistetty bulkkilager - Olvi III, lisää vain vesi! Olut on suussa aluksi melko makea ja kohtalaisen täyteläinenkin. Alkoholin voima alkaa keskivaiheilla kuivattaa makua ja loppuvedossa ollaankin runsaiden hiilihappojen saattelemana jo aika roisin rypistyksen äärellä. Tavara on tiukkaa - alkoholisuus tuntuu muutaman siemauksen jälkeen armottomasti läpi. Perkules, lähdin kyllä avoimin mielin ja olisin halunnut tykätä tästä, mutta ei se nyt vaan toimi. Tuntuu tiivistetyltä bulkkilagerilta. Tissuttelin putelin kuitenkin loppuun ja yritin ymmärtää. Vahvuus ja sittenkin peruslageria muistuttava - joskin makeampi ja tiivistetympi sekä alkoholisempi maku - ehkä vaan toimii suomalaiselle olutkansalle. Kyllähän tällä varmasti nopeasti pääsee jos on menossa.

Tismalleen samasta vahvuusluokasta haastan jokaisen Tuplapukin ystävän kokeilemaan niin ikään Alkosta löytyvää Fuller's Golden Prideä, joka on erittäin miellyttävän makuinen, hedelmäinen ja pehmeä.

Yhteenveto

Olvi III konsentraatti?

5 kommenttia:

 1. Et sitten kehtaa näitä numeroida ettei isot panimot vaan suutu? Oispa sahtia, häpeä!

  VastaaPoista
 2. Golden Pride on haastava,kun tuntuu joka kerran erilaiselta. Viini tai craft lasi kai paras?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä joo, itse tykkään kyllä noita enkkuoluita juoda tuopista, mutta joku tulppaani lienee paras.

   Poista
 3. Taalla aussissa muistellaan tuplapukin makuja Huomattavasti paremmilla arvosanoilla.Jopa Koti tekosta olutta kutsun tuplapukiksi😋ehka vahvuuden takia😋😉😏

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.