Maistelussa Suomenlinnan Tin Soldier's Hard Cider

1 kommenttia
 
Pyörähdin tänään Alkossa, sillä halusin laittaa yhden puolalaisen siman tilaukseen - kyllä, luit oikein. Alkon tämän viikon uutuus "olut", on nimittäin Korzenny, puolalainen hunajasta valmistettu mead eli sima. Pitihän sitä tilata yksi pullo omiin tarpeisiin. Samalla reissulla siiderihyllystä silmiin osui tuttu pullomalli ja etikettidesign, Suomenlinnan tavaraahan siellä! 

Astuin jalallani sinne missä en aiemmin ollut käynyt ja tutkiskelin pulloa tarkemmin. "Tin Soldier's Hard Cider on perinteisin menetelmin valmistettu, rauhassa kypsytetty, kuiva ja raikas täysomenasiideri". Täysomenasiideri, hymähdin termille heti, olutpuolellahan puhutaan täysmallasoluista. Ainesosaluettelo kertoi tuotteessa olevan vettä, omenamehutiivistettä, sokeria ja säilöntäaineena E202:sta. Otin pullon mukaani, hintaa rapiat 5 euroa, mutta toisaalta vahvuuttakin 7,5%. Taas valtion alkoholiverokassa kilahti, kun Rauman poika kantoi korteaan kekoon. Helsingissä on parhaillaan käynnissä Helsinki Beer Festivalit ja siiderien kategoriassa kakkoseksi näyttää tulleen muuan Tin Soldier's, nyt jo palkittuakin tavaraa siis. Parhaaksi olueksi valittiin Laitilan Imperiaali ja parhaaksi vehnäolueksi Keisari Elowehnä. Kaikki tulokset luettavissa täältä.

Nyt päivä on taittunut jo iltaan. Grilli on puunattu ja grillikausi korkattu erinäisten saksalaisten makkaroiden voimin parin Keisari 66:n kompatessa. Lapset on saatettu nukkumaan ja tinasotilas kaivettu jääkaapista esiin. Yritetäänpä nyt ummikkona maistella siideriä. Pullon parasta ennen näyttää olevan 8.4.2014, kenties se on laitettu vuodeksi eteenpäin, jolloin tämä olisi erittäinkin tuoretta. Alkossakin oli uutuuslappu hyllynreunassa, joten saattaa se näin ollakin.Lasiin kaatuu haalean kultaista ja kirkasta juomaa, joka vaahtoaa aluksi mukavasti, mutta vaahto nopeasti kohisten katoaa, kuten siidereille (olettaakseni) ominaista on. Tuoksu on melko valkoviinimäinen, siinä on vihreää raikasta omenaa, kuivia lehtiä ja teetä - aivan kylmän perus-Liptonin tuoksua. Maku on tuoksun tavoin melko valkoviinimäinen ja ainakin olueen tottuneelle varsin kuiva. Olen tosin ymmärtänyt, että oikein aidosti kuivat siiderit ovat niin kuivia, että saavat kielen kipristymään kunnon lambicin tavoin, sellaista efektiä tässä ei ole. Omenaa, tuoretta ja hieman kirpeääkin, mutta kokonaisuus vaikuttaa kuitenkin melko yksipuoliselta. Lopussa nousee makeuttakin esille. Kyllähän tätä tämän yhden kerran ihan ilokseen illan pimetessä siemailee. Uppoaa vaivatta, mutta ei aiheuta sen suurempia väristyksiä. 7,5% on kyllä hyvin piilossa ja loppua kohti vaikutuksenkin huomaa. Ihan mukava kokemus tällainen "hairahdus" siiderien puolelle. Mitään pisteytystä en tähän yritä virittää, vaan totean kliseisesti tämän olevan "ihan hyvä".

1 kommentti:

  1. Luulin maistaneeni tätä, mutta väri ei täsmää. Pienen selailun jälkeen taidoinkin maistaa tätä: http://www.ratebeer.com/beer/suomenlinnan-tin-soldiers-black-apple-cider/142057/

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.