Olutarvio: Grillimaisteri III-olut

21 kommenttia
 

Grillimaisteri III-olut

Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Suomi (Laitila)
Oluttyyli: Pils
Alkoholipitoisuus: 4,5%
Saatavuus: Lidlit kautta maan (1,08€ / 0,33l tlk)

Lidl on lanseerannut Grillimaisteri III-oluen osana kesän Grillimaisteri kampanjaansa, jonka keulakuvana on itse Esa "Tiki" Tikkanen. Kyseessä on Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan valmistama olut, joka irtoaa halvalla. 6-pack kustantaa 6,49€, eli yksi tölkki 1,08€ ja joitakin sentin osia päälle. Hinta painuu siis alle euron jos palauttaa tölkin. Mustanpuhuva tölkki kertoo oluen olevan "voimakkaasti humaloitu" ja sitä se Laitilan tuotoksena varmasti onkin jos aivan perusbulkkeihin verrataan, muttei laajemmassa vertailussa liene mitenkään järisyttävä. Siitä en tykkää, että oluen nimeen on valittu ja tölkkiin isolla painettu jo kuopattu III-veroluokka. Oluen alkoholipitoisuudet voitaisiin tässä maassa jo unohtaa ja keskittyä eri tyyleihin luonnollisissa voimakkuuksissaan. III-oluen tilalla tässäkin olisi voinut lukea vaikka Pils, joka on oluen tyylilaji.Kirkas, hyvin vaalean kultainen ja vaahdoltaan keskirunsas olut. Tuoksu on tuttua Kukkoa - siinä on leipäistä maltaisuutta, vihreää ruohoa, heinää ja vihannesmaisen yrttistä tunkkaista tuntua sekä metallisuutta. Maku on aluksi mukavan maltainen, mutta sitten "talonmaku" vihannesmaisine hernekeiton aromeineen pääsee irti ja dominoi makua, kunnes lopussa kuivemman ruohoinen ja heinäinen ote tulee kuvioihin. Katkeruutta on Kukko Pilsin tapaan ja jälkimaussa on metallisuutta. Suutuntuma on lähes keskitäyteläinen ja hieman keskivertoa maltillisemmin hiilihappoinen. Hyvin Laitilamainen tuote - jos Nobelaner Kesäolut muistutti Kukko Lageria, niin tämä muistuttaa Kukko Pilsiä. Resepteissä ei liene kovinkaan paljoa, jos ollenkaan, eroa. Jos ei "talonmaku" töki, niin tässä halpa kesäolut.

Yhteenveto

Laitilan talonmakuinen pils
ARVOSANA: 7

21 kommenttia:

 1. Minulla käyttöoluen (halpa, 0,33l tölkki, helppo lager/pils) virkaa ovat toimittaneet lähinnä Laitilan tuotteet ja tämä ottaa varmaan tänä kesänä sen viran, parempaa kuin Kukko Lager tai Nobelaner Kesäolut eikä merkittävästi kalliimpaa. Kyllähän Mallaskosken Pils on hieman parempaa mutta tuplasti kalliimpaa ja näillä tuloilla joutuu senkin ottamaan huomioo.

  VastaaPoista
 2. Mikäs vittu siinä on ettei Laitila saa "talonmakua" pois. Ei se maku ainakaan hyvä ole.

  VastaaPoista
 3. Outoa tosiaan, kun III on noin isolla. Ehkä sillä luodaan turvallisuudentunnetta pelottavalle "voimakkaasti humaloitu" -termille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko Grillimaisteri sarja on käsittääkseni jonkin mainostoimiston suunnittelema. Tässä voi olla kyse siitä, ettei siellä ole ollut oikein ymmärrystä ja on sitten lätkäisty valitettavan tuttu lähes 20 vuotta sitten käytöstä poistunut veromerkintä isolla tölkkiin.

   Poista
  2. Eiköhän se kuulu brändiin. Juti, tiki, ny rillataan, edullinen olut, kansanhenkiset merkinnät..

   Poista
 4. Käyttäähän nuo isot panimot vieläkin noita merkintöjä. Ainakin Karhu olut tölkeissä kirjoitettu isolla III tai A jne. Sais kyllä poistua noi merkinnät kyllä, mutta ehkä niillä on vaan edelleen helppo ilmoittaa se oluen vahvuusluokka, koska meillä tämä monopoli kuitenkin edelleen on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytetäänhän niitä ja vielä panimoliittokin ajaa ihan virallisesti "nelosolutta" ruokakauppoihin.

   Poista
 5. Mulle on aivan sama, onko kyljessä III vai AIV tai jotain muuta, ei se minun makunautintoa häiritse.
  Joskus on aika turha pyristellä vakiintunutta käytäntöä vastaan, se kuvastaa nyt kuitenkin jotain. Jos lukis II-olut niin hyllyyn jäis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän se makuun vaikutakaan mitä tölkin kyljessä seisoo, mutta enemmin oluttyyli kuin tuo vanha veromerkintä. Kuten sanottua, niin käytetäänhän noita vielä panimoliittoa myöden, eli eroon ei olla pääsemässä vielä aikoihin (jos koskaan).

   Poista
 6. Ei ehkä ihan heti ainakaan. Väliäkös sillä.
  Tässä tölkissä vois se Pils lukea sen "Voimakkaasti humaloitu" tekstin kohdalla, menis ainakin joku asia oikein.

  VastaaPoista
 7. Suomalaiset oluenostajat ovat suurimmaksi osaksi sen verran asiantuntemattomia, että luulevat pils:in tarkoittavan ykkösolutta. Sen sijaan III-merkintä viestittää tuulipukukansalle että tämä on "oikeaa" olutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja näin jos jatketaan niin tähän ei ole muutostakaan luvassa.

   Poista
  2. Mitenkäs on. Tämän oluen tölkissä lukee: Valmistettu Suomessa./Tilverkad i Finland. Lidl Suomi KY, PL 115,01611 Vantaa.
   Tuosta herää asiaa tuntemattomalle kysymys. Hei, onko Lidl Suomi perustanut oman panimon? No tämän ketjun alustahan tuo selviää, ettei ole, kun on Laitilan tuotteita. Mutta, mutta. Eikö sitä valmistajaa enää tarvitsekaan ilmoittaa tuossa, vai vaan tilaaja? Tuo on kyllä reilusti harhaanjohtavaa mielestäni.

   Poista
  3. Olisihan se mukava jos valmistaja mainittaisiin aina. Tämä olut ei kuitenkaan ole mikään poikkeus sääntöön vaan järjestään kaikissa ketjujen itse valmistuttamissa elintarvikkeissa (kuten olutkin) mainitaan ainoastaan valmistuttaja. Oli kyseessä sitten Pirkka, Euroshopper, Rainbow, X-tra tai Lidlin omat.

   Poista
  4. Sama pätee lidlin leipäaitan vaaleeseen viipaleleipään. Pussisa lukee vain valmistettu suomessa ja Lidl. Todellisuudessahan fazer ne leivät vääntää

   Poista
 8. Kiitos vastauksestasi Harri. Näinhän se on tarkemmin ajatellen. Kyseisessä tapauksessa huvittavaa oli nyt se, että paikkakuntani "liiterissä" ko. oluen valmistajaa tiedustellessani, myyjä aikalailla vakuuttavasti vastasi, että Olvihan se on. Maisteltuani tuotetta uskon kyllä enemmän tämän palstan asiantuntemukseen. Onhan se selvästi talon, ellei suorastaan "ladonmakuista"; kuten muutkin Kukot. Olvin tuotteet ovat mielestäni ehdottomasti maultaan parempia, mutta vaihtelun ja taiteellisen vaikutelman vuoksi grillatessa tätäkin pari kolme tölkkiä voi nauttia silloin tällöin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse bongasin tuon valmistajan jo ennen maistamista Markkinointi & Mainonnan sivuilta: http://www.marmai.fi/uutiset/suomen+lidl+kaynnistaa+historiansa+laajimman+kampanjan/a2180021

   Eli kyllä se on varmasti Laitilan Wirvoitusjuomatehdas.

   Poista
 9. Tulipa tuota eilen maistettua ensimmäisen kerran, ensimmäisestä huikasta jo tunnisti Laitilan maun. Tuskin tuota kovin usein tulee osteltua, juurikin tuon maun vuoksi.

  VastaaPoista
 10. Se on muuten Jutila siinä mainoksessa, ei Tikkanen...

  VastaaPoista
 11. Itseasiassa niissä esiintyy molemmat. Silloin huhtikuussa kun tämä juttu on kirjoitettu, keulakuvana oli nimenomaan Tikkanen. Juti tuli mukaan myöhemmin, siinä vaiheessa kun kaverit tv-mainossarjassa valloittivat Jutin vuoren :)

  VastaaPoista
 12. Laitilalle vinkiksi että kannattaa ne käymispöntöt joskus pestä ja desinfioida. Eka huikasta tosiaan heti tunnistaa kenen panemaa. Mutta eikai siinä jos jotkut tykkää, itsellä tuo ominaismaku tökkii..

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.