Olutarvio: De Molen Rasputin

0 kommenttia
 
Rasputin
 • Panimo: De Molen
 • Maa: Hollanti
 • Alkoholipitoisuus: 9,8%
 • Saatavuus: Ulkomailta
 • Oluttyyli: Imperial Stout

Hollantilainen pienpanimo De Molen on ollut olutharrastajien huulilla kovaa valuuttaa jo muutaman vuoden ajan. Panimon tuotteet ovat haluttuja, reittaajat kahmivat pulloja suoraan panimolta ja kolmen sekunnin päästä ne ovat jo ratebeerissä korkealle pisteytettyinä, noin kevyesti karrikoiden. No, kyllä De Molenin tuotteita nähdään muuallakin, mm. Ruotsin alkoholimonopoli Systembolaget myy joitakin panimon oluita ja on Suomessakin nähty muutamia maitokauppojen ja olutravintoloiden valikoimissa. Tämän oman Rasputin putelini ostin Saksasta, 0,75l pullolla hintaa taisi olla reilu kymppi. Pullon etiketti on todella informatiivinen ja hillitty, kuten kaikissa panimon oluissa, tähän väliin voisi jopa lausua tutuksi tulleen mantran - I love it! Tämä meikäläisen pullo on pantu joulukuussa 2009 ja pullotettu tammikuussa 2010, eli ikää on ehtinyt kertyä reilun vuoden verran. Oluen kaveriksi hankin erittäin tummaa 85% Greens & Blacks luomusuklaata, joka toivottavasti pelaa tämän kanssa yhteen hyvin. Panimo lupaa tälle vähintään 25-vuoden säilyvyyden, kuten Bommen & Granatenillekin, josta blogissa aiemmin kirjoitin. Pullon korkki on sinetöity paksulla kerroksella mustaa "vahaa", joka pitää rapsutella pois ennen avaamista, voiveitsi on hyvä työkalu tähän vaiheeseen. Vaha varmistaa sen, ettei ilmaa vahingossakaan pääse ulkopuolelta pulloon.


Rasputin kaatuu vaivalla auki saadusta pullosta täysin vaahdottomana ja tumman punaruskeana. Tuoksussa on herkullista tummaa hedelmäisyyttä - rusinaa, luumua, alkoholin lämpöä ja pähkinäisyyttä. Vaikuttaa tuoksun perusteella enemmän tummalta ja vahvalta belgioluelta Rochefort kympin ja St. Bernardus Abt. 12 tapaan. Todella hyvä tuoksu kuitenkin. Vähäisintäkään vaahtoa ei irtoa edes pyörittelemällä. Kielen päällä olut tuntuu erittäin pehmeältä ja melko täyteläiseltä, hiilihappoa on hyvin, hyvin vähän. Makukin on hyvä, hieman makeaa tummaa hedelmäisyyttä, vain hieman paahteisuutta ja suolaista lakritsia. Lopussa tiukka humalointi ja alkoholin potku yhdistyvät timangiin loppuhuipennukseen, joka jättää kuivuvan tumman hedelmäisyyden kielen päälle. Imperial Stoutien peruspiirteitä, eli jylhää mallasprofiilia ja runsasta paahteisuutta ei tässä ole, vaan tämä tosiaan muistuttaa kaikin puolin enemmän tummaa ja vahvaa belgialea. Suutuntuma on lähes täyteläinen ja melkein täysin hiilihapoton. Tämä on hieman portviinimäinen olut, löytyy makeutta ja hedelmäisyyttä, haastaa tasapäisesti parhaan portviinin jota olen maistanut, muttei silti yllä parhaiden maistamieni oluiden joukkoon. Ostan uudelleenkin jos jossain näen ja se on paras suositus jonka tälle voin antaa. Nautinnollinen paketti, mutta ei oikein sopinut yhteen tumman suklaan kanssa, kuten Imperial Stoutit yleensä, muttei tämä tosiaan ollutkaan mikään tyypillinen IS. Jag rekommenderar!

Yhteenveto: Tummaa belgialea muistuttava Imperial Stout. Sopii erittäin hyvin aperitiiviksi ja hitaaksi nautiskeluolueksi. 

Nautintasuositukset: Lähes huoneenlämpöisenä

KOULUARVOSANA: 9-

  Ei kommentteja:

  Lähetä kommentti

  Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.