Avoin kirje Alkolle - Reittausblogin vastaus II

3 kommenttia
 
Tässä lupaamani vastaus Alkon viimeksi lähettämään sähköpostiin. Lähetin alla olevan viestin Alkolle osoitteeseen palaute@alko.fi 1.3.2011 noin klo. 22.00.  Alkon mahdollinen vastaus tähän viestiin julkaistaan myös tuttuun tapaan blogissa. Sitä odotellessa suosittelen rakkaan alkoholimonopolimme valikoimasta tätä uutuutta. Ai sori, ette saakaan maistaa yhtä pullollista, ellette käy Helsingistä hakemassa tai maksa yhdestä pullosta 4,25€ + 21€ toimituskuluja...

 Hei,

Vaikuttaa siltä, että paketointi- ja kuljetuspalvelua on mahdoton saada järkeistettyä sekä Alkon, että asiakkaan kannalta, mikäli noudatetaan  nykyisiä arvojanne. Arvoihinne en tässä viestissä halua puuttua sen enempää, mutta sen sijaan esitän kokonaan uuden ehdotuksen järjestelmäksi, jota voisi tarjota paketointi- ja kuljetuspalvelun rinnalle. Katsoin Alko Arkadian erikoisvalikoiman olutvalikoimaa ja totesin, että tuotteita on tilattu keskimäärin nopeasti arvioituna n. 400 kappaletta kutakin, joitakin enemmän, joitakin vähemmän. Ymmärtääkseni Alkon myymälät tilaavat tuotteensa keskusvarastoilta, joita lienee ripoteltu ympäri maata, niiden määrää en tiedä, mutta luulisin yhden käden sormien riittävän. Tähän väliin aiempi ehdotukseni, johon tämä uusikin perustuu: 

Uutuustuotteen tulo erikoisvalikoimaan julkistetaan verkossa viikkoa ennen kuin tuote tulee myyntiin. Samalla hetkellä 50% tilatusta erästä voisi aueta viikoksi asiakkaiden tilattavaksi mihin tahansa Alkon myymälään rajoitetulla määrällä, esim. maksimissaan 2 pulloa per tilaus ilmaisella toimituksella. Jäljelle jäävä 50% jää myyntiin Arkadian myymälään. Tilauksissa noudatettaisiin periaatetta "nopeat syövät hitaat".

Nyt varioidaan tätä ehdottamaani mallia niin, koska erikoisvalikoiman tuotteiden lähettäminen suoraan Alkon myymälöihin on osoittautunut mahdottomaksi toteuttaa (asiakkaalle järkevin kustannuksin), että tuotteita lähetettäisiin suoraan keskusvarastoille, ennakkotilausten perusteella ja laatikoittain. Jokaiselta keskusvarastolta löytyy kaveri, joka osaa käyttää teippiä ja paukkumuovia, sekä pistää Arkadian laatikosta asiakkaan tilaamat pullot sen lavan kyytiin, joka on lähdössä sinne minne asiakas on tuotteensa tilannut. Toki tässä tulisi tapauksia, että keskusvarastoille toimitetuista täysistä laatikoista saattaisi jäädä pulloja ylimääräisiksi pyörimään varaston nurkkiin. Voin auttaa keksimään niille hyvän palautussysteemin, jotta ne saadaan palautettua myyntiin Arkadiaan, mikäli toteatte systeemin muuten toimivaksi. Tai voitte jopa kehittää palautussysteemin itse!

Edelleen, yllä esittämääni systeemiä voidaan varioida esimerkiksi niin, että tuote avautuu ennakkotilausten piiriin vasta, kun tilattu pullomäärä ylittää esim. 150 kpl. Järjestelmään voidaan lisätä nimellinen maksu, esim. 1€ per tuote, jotta kulut saadaan katettua, ei kuitenkaan kahdeksaa euroa (vrt. nykyinen Paketointi- ja Kuljetuspalvelu).
On mahdollista löytää kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu, jos on aitoa halua. Halua pitää olla myös kehittää Alkon myyntimäärissä marginaalisektoriin osuvaa oluterikoisuuksien segmenttiä. Ellei halua ole, niin suosittelen rankkaa "tuuletusta" organisaation sisällä. Tuotteiden myyntimäärät eivät saa vaikuttaa niin, että toista tuoteryhmää suositaan toisen kustannuksella, koska se myy enemmän (lue: tuo enemmän euroja Alkon ja valtion taskuun). Muistaisin jostain lukeneeni, että vodkalla on Alkossa pienempi kateprosentti kuin oluella, käsittämätöntä kun otetaan huomioon että monopolin ylläpitoa on perusteltu kansanterveyden edistämisellä. Eräs Saksassa asuva Suomalainen henkilö kiteytti asian mielestäni osuvasti sanomalla: "Saksassa olut on elintarvike, mutta Suomessa olut on saatanasta". Tätä taustaa vasten tarkasteltuna en ihmettele, että olutpuoli Alkossa ei kestä EU-maiden välistä vertailua ja miten se voisikaan, kun muualla jyllää vapaa kauppa ja kansalainen saa itse päättää mitä olutta ostaa ja mistä, mutta se on toisenlainen tarina, eikä sen aika ole nyt.

Varsinaiseen asiaan palatakseni, olisi mukava kuulla mietteitä nyt esittämäni toimintamallin toteutusmahdollisuuksista. Ennen kun alatte naputtelemaan vastaustanne, toivon, että pistätte johtoryhmän kanssa meetingin pystyyn. Jos haluatte, niin voin tulla paikalle (free of charge!) jos saan töistä vapaata. Teillä on yhteystietoni. Muistakaa, aidolla halulla asia on varmasti mahdollista toteuttaa niin, että kaikki osapuolet ovat edes välttävästi tyytyväisiä.

Ystävällisin terveisin,

Harri Metsäjoki
Raumalainen olutharrastaja
3 kommenttia:

 1. Täyttä asiaa ja hyvä yritys (kippis sille!), mutta ei siellä toisessa päässä olevia kiinnosta tämän kaltaiset asiat, pahasti epäilen.. Kiertelee ja kaartelee, eikä vastausta saa mihinkään.

  Kunhan viina menee kaupaksi, niin Alko & valtio on tyytyväinen.

  Saakeli, jos kauppa olisi vapaata täällä "sivistysvaltiossa", niin perustaisin vaikka itse olutkaupan. Pitäisi perustaa varmaan joku OlutPuolue ajamaan tätä asiaa :D

  VastaaPoista
 2. Alkolla on vain yksi keskusvarasto, joka sijaitsee Vantaalla (ks. http://itella.fi/group/tiedotteet/2006/20061212alkonvarastopostintiloihin.html). Maahantuoja/tukkuri voi valintansa mukaan toimittaa tuotteita suoraan myymälöihin, tai keskusvarastolle. Luonnollisesti pienet toimijat suosivat jälkimmäistä vaihtoehtoa, koska maanlaajuinen omatoimijakelu on käytännössä mahdotonta.

  Lippulaivamyymälä on perustettu nostamaan Alkon profiilia ja palvelemaan pk-seudun maksukykyisiä asiakkaita - toisin sanoen saamaan se kriittinen massa tyytyväiseksi monopoliin, ettei sitä äänestettäisi kumoon. En usko kohtuuhintaisiin myymäläsiirtoihin, vaan kannattaisi ennemmin yrittää ajaa lippulaivamyymälöitä muihinkin isoihin ostokeskittymiin, ensin Tampereelle, ja myöhemmin ehkä myös Turkuun.

  Tällainen kolmen lippulaivan järjestelmä palvelisi jo melko suurta prosenttia siitä kansanosasta, joka erikoisjuomia muutenkin potentiaalisesti ostaa. Idässä ja pohjoisessa väki on köyhempää, joten sinne tuskin kannattaa lippulaivoja perustaa.

  Pitkällä tähtäimellä ainoa järkevä ratkaisu olisi sallia Alkolle kilpailijat vahvojen oluiden myynnissä, sekä jo ennen sitä sallia vahvojen myynti suoraan pienpanimoilta. Tätä kun vielä täydennetään postimyynnillä, saadaan koko maan kattava verkosto pystyyn.

  (Nyt toimii taas Reittausblogi Chromellakin, ehkä tuossa oli jokin muu ongelma)

  VastaaPoista
 3. Luulisi, että tuolta ainoalta keskusvarastolta pystyisi livauttamaan pari pulloa tarpeen mukaan muihinkin myymälöihin. Vai onko tämä juuri se Paketointi- ja Kuljetuspalvelu? Samalla keskusvarastolla jo muutenkin olevat tuotteet otetaan omasta laatikostaan ja pistetään jo muutenkin myymälään menossa olevan lavan kyytiin ja siitä veloitetaan minimissään 8€?

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.