Olutarvio: Fuller's India Pale Ale

1 kommenttia
 
Fuller's India Pale Ale
 • Panimo: Fuller's
 • Maa: Englanti
 • Alkoholipitoisuus: 5,3%
 • Saatavuus: Ulkomailta, olutravintoloista
 • Oluttyyli: India Pale Ale

Fuller's on legendaarinen brittipanimo, jonka oluiden saatavuus on Suomessakin varsin hyvä. Alkosta saa mm. E.S.B:tä, joka on hinta-laatusuhteeltaan varsin erinomainen ostos ja sen lisäksi todella hyvää olutta. Nyt käsillä olevaa India Pale Alea ei silti ole olutravintoloiden ulkopuolella tietääkseni näkynyt. Tämän oman pulloni hankin ulkomailta ja tältä onkin lupa odottaa paljon, sillä panimon oluet ovat yleensä varsin hyviä ja oluttyylikin lukeutuu suosikkeihini.


Fuller's IPA on oranssisen kuparinen ja keskiverrosti vaahtoava olut. Höttöinen ja reilusti pitsiä jättävä vaahto kertoo yleensä runsaasta humaloinnista ja nostaa jo tässä vaiheessa veden kielelle. Mukavan hedelmäisessä tuoksussa on karamellimaltainen pohja, jonka päälle aromaattinen, huumaavan sitrushedelmäinen humalointi puisine vivahteineen asettuu saumattomasti. Jos verrataan Fuller's E.S.B:iin, niin tämän humalointi on selvästi voimakkaampi ja makeutta on vähemmän, muuten yhteneväisyyksiä löytyy. Maku on hieman makea, runsaan hedelmäinen, eksoottistakin hedelmäisyyttä mangon ja kiivin muodossa ainakin kuvittelen löytäväni.  Lopussa on onnistunut keskirunsas aromaattisen sitruksinen humalointi, joka tarjoaa mukavasti katkeroakin. Jälkimaussa greippinen happamuus nousee pinnalle. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja keskiverrosti hiilihappoinen. Vallan mainio britti-bitter, jenkkityyliä keveämpi alkoholipitoisuudessa ja humaloinnissa, mutta tasapainoa ja nautittavuutta löytyy. Suosittelen.

Yhteenveto:  Tuhdisti humaloitu ja miellyttävän hedelmäinen britti-IPA. 
Nautintasuositukset: 8-12 asteen lämpötilassa, jätä hiivat kaatamatta.

KOULUARVOSANA: 8½

  1 kommentti:

  1. Yli vuosi on jo tästä arviosta kulunut, mutta minun on aivan pakko todeta tähän väliin, että tätäkin olutta saa Suomesta ainakin jo joistain Alkoista. Onneksi! On omasta mielestäni erittäin hyvää IPAa. Kokeilin olutravintolassa ja tämä vei kielen mennessään!

   Kannattaa kokeilla!

   VastaaPoista

  Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.