Avoin kirje Alkolle - Alkon vastaus III

3 kommenttia
 
Tämä on Alkon vastaus aiemmin lähettämääni palautteeseen.

Viimeinkin järkevän tuntuinen vastaus, joka ei  heti vaikuta puoliautomaattisen palautteensuoltogeneraattorin tuottamalta. Vastauksen sisällössä ei tietenkään luvata toivotunlaista ratkaisua (tuskin sitä kukaan odottikaan), mutta irtosi tästä rutkasti lisävalaistusta käsillä olevaan asiaan. Vaikuttaa siis siltä, että tuotteet todellakin ovat Alkon ainoalla keskusvarastolla (ks. edellisen kirjoituksen kommentit), mutta niitä ei yksinkertaisesti pystytä siirtämään muualle kuin Arkadiaan lähdössä olevan lavan kyytiin... 

Uskokaa tai älkää, pystymme valmistamaan sähköä, mutta emme ratkaisemaan tällaista ongelmaa. Pätäkkäähän Alkolla olisi halutessaan lyödä tiskiin, jotta koodiorja naputtelisi järjestelmiin tarvittavat muutokset. Vielä tarvitaan ainakin lisäselvitys siitä miten Paketointi- ja Kuljetuspalvelu oikeasti toimii. Veloittaako Itella Alkolta 8€ per pullo siitä, että he avaavat laatikon, ottavat sieltä pullon & pulloja toiseen laatikkoon ja nostavat eri paikkaan? Eli veloittavat erikseen siitä mikä yleensä yrityksissä on normaalia työtä ja nimenomaan sitä asiakaspalvelua. 

Loppuun vielä tuttuun tapaan Alkon vastaus kokonaisuudessaan:

Hei Harri Metsäjoki

kiitos vielä palautteestasi. Logistiikkajpäällikkö Tuomas Kokkonen kiittää ehdotuksista ja kertoo sinulle vielä hiukan taustoja Arkadian erikoisvalikoiman tuotteiden logistiikasta Alkossa:

"Ongelmana ei ole se, etteivätkö toimitukset myymälöihin onnistuisi, vaan se, että Alkossa valikoimanhallinta ja logistiikka muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, jota ohjataan tietojärjestelmien avulla. Jokaiselle uudelle valikoimiin tulevalle tuotteelle määritetään järjestelmissä ns. valikoimaluokka eli kori, joka kertoo, minkä kaikkien myymälöiden valikoimiin tuote kuuluu. Arkadian myymälän erikoistuotteet on rajallisen saatavuutensa vuoksi määritetty kuuluvaksi vain ko. yhden myymälän valikoimaan. Valikoimatieto käynnistää automaattisesti tilaus-toimitusprosessin niissä myymälöissä, joihin tuotetta pitää saada.

Kaikki poikkeamat kuvatusta toimintamallista (esim. yksittäisten tuotteiden toimittaminen poikkeuksellisesti muihinkin myymälöihin) vaatisi huomattavasti manuaalista työtä, mikä taas aiheuttaisi lisäkustannuksia ja virheitä. Alkon järjestelmät on rakennettu vähittäiskauppaketjun valikoimien ja suurten toimitusvolyymien hallintaan (vuodessa toimitusketjun läpi kulkee yli 150 miljoonaa myyntiyksikköä), eikä niissä ole valmiuksia ottaa vastaan yksittäisen asiakkaan yksittäisiä tuotteita koskevia tilauksia. Tällaisia ollaan kyllä kokeilemassa tilausvalikoiman tuotteille ja toimiessaan ne saattavat osoittautua käyttökelpoisiksi laajemminkin, mutta tällä hetkellä pelivälineet ovat nämä.

Korostaisin vielä, että 2000-luvun toimitusketjua ei ohjata "teipin ja paukkumuovin" avulla, vaan jokaiseen tilaus-toimitus-laskutustapahtumaan liittyy monivaiheinen, useiden eri yritysten tietojärjestelmien kautta kulkeva transaktioiden ketju, johon ei ole helppoa tehdä pieniäkään muutoksia ilman huomattavia kustannuksia."


Arkadian erikoisvalikoiman tuotteita on siis saatavana joko Arkadian myymälän hyllyltä, etäostona niin, että tuote säilytetään Arkadiassa noutoa odottamassa, tai käyttämällä paketointi- ja kuljetuspalvelua.

Ystävällisin terveisin
Helena Mattila
Alkon asiakasneuvonta
Puhelin 020 711 711 (ark. 9–16)
www.alko.fi, palaute@alko.fi

3 kommenttia:

 1. Alko on siis hankkinut todella huonon joustamattoman tilaus-toimitusjärjestelmän. Järjestelmän vaatimusten määrittelyssä ei ole asiakkaan tarpeita huomioitu mitenkään.

  VastaaPoista
 2. Itse näin prosessijohtamista opiskelleena täytyy vain todeta, että Alkolla on vain huonosti toimiva prosessi. Prosessin muuttamisen ei pitäisi olla järin hankalaa, jos tiedottaminen ja jalkauttaminen hoidetaan oikein. Siten mennään, mikä on Alkolle itselleen helpointa - muista viis. Itse en ko. systeemistä tiedä mitään, mutta mitä nyt olen Reittausblogista lukenut, niin kummalliselta vaikuttaa. Huonosti koodatut ohjelmat, joihin ei osata eikä haluta tehdä muutoksia.

  Alkon kannattaisia varmaan jollain opiskelijalla teettää kysely/tutkimus, että olisiko paremmalle systeemille tilausta ym.

  VastaaPoista
 3. Häpeilemättä otan kantaa vanhaan asiaan, mutta löysin Reittausblogin vasta ja innostuin.

  Helena Mattila ilmeisesti vihjasi, että esimerkiksi Stockmannin tukku-, verkkokauppa- ja tavaratalotoiminnan läpi kulkee huomattavasti vähemmän kuin 150 miljoonaa myyntiyksikköä vuosittain, ja että Stockmannin käyttämä järjestelmä on vanhanaikainen ja perustuu teippiin ja paukkumuoviin.

  Ilmeisesti tuo 1900-luvun järjestelmä oli varsin toimiva, kun sillä saatiin toimitettua tuotteet haluttuun myymälään 0,00 € toimituskuluilla.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.