Avoin kirje Alkolle - Reittausblogin viimeinen vastaus(?)

3 kommenttia
 
Tämä on vastaukseni Alkon aiemmin lähettämään viestiin. Kenties viimeinen vastaukseni tämän asian tiimoilta tässä yhteydessä, sillä asiahan ratkesi jo - Alkolla olisi mahdollisuus toimittaa Arkadian oluita muihinkin myymälöihin, mikäli viitsisivät panostaa tilaus-toimitus järjestelmänsä uusimiseen. Alkoholimonopoli - kuluttajan asialla? 

Alla olevan viestin lähetin osoitteeseen palaute@alko.fi torstaina 10.3.2011 noin klo. 21:56.

Moi,
Kiitän logistiikkapäällikköä varsin asiallisesta vastauksesta. Tuo vastaus teki tämän käsillä olevan ja kansaa puhuttavan asian hyvinkin selväksi. Erikoisvalikoiman tuotteet ovat samalla keskusvarastolla Alkon normaalituotteiden kanssa, mutta tilaus-toimitus järjestelmä ei salli niiden lähettämistä muihin kuin Arkadian myymälään. Asia ratkeaa perustamalla uusi myymäläkori "X", johon laitetaan Arkadian tuotteet, jotka sallitaan tilattaviksi muihinkin myymälöihin. Myymäläkori määritetään niin, että muu kuin Arkadian myymälä ei voi tilata tuotetta hyllyyn vaan tilaus tulee aina asiakkaan pyynnöstä. Toki se vaatii rahallista panostusta, että järjestelmään kajotaan. Aiemmin olemme jo todenneet, että pätäkkää löytyy. Nyt se on enää halusta kiinni. Monopoliasema tuo mielestäni mukanaan tiettyjä velvoitteita, eikä yksi niistä ole kuluttajien eriarvoistaminen. 

Nyt kun tämä asia on saatu käsiteltyä, voimme siirtyä seuraavaan. Tässäkin katse kääntyy rakkaan länsinaapurimme suuntaan. Siellä paikallinen alkoholimonopoli Systembolaget ei kuse kuluttajan silmään aivan niin pahasti, vaan kansalaisille tarjotaan vaihtoehtoja maahantuojien valikoimista laajemminkin. Systembolagetissa on Alkon tilausvalikoiman kaltainen, mutta huomattavasti laajempi palvelu "beställningssortiment", josta on mahdollista Systembolagetin internetsivujen kautta tilata käytännössä mitä tahansa maahantuojan listoilla olevaa olutta, kunhan ne täyttävät tietyt monopolin vaatimat kriteerit. Palvelu toimii tottakai, Alkon tilausvalikoiman tavoin, laatikkokauppana, eli vain täysiä laatikoita voi tilata. Ehdottaisin vastaavaa palvelua myös Alkoon. Toimisi käytännössä niin, että maahantuoja voi listata minkä tahansa tuotteen (mikäli se täyttään lain vaatimat kriteerit) tilausvalikoimaan. Asiakas tekisi tilauksen puhelimitse, netin kautta tai myymälässä ja tuotteet toimitettaisiin lähi-Alkoon. Tällä saataisiin Alkon tarjoamaa valikoimaa kasvatettua entisestään. Tämä  vaatii myös jälleen lisäpanostusta ja järjestelmämuutoksia, mutta sitähän se asiakaspalvelu on. Lisää aiheesta systembolagetin sivuilla ja englanniksi täällä: http://www.beersweden.se/archives/6134

Tämä tästä tällä erää, jäämme odottamaan tulevaa muutosta.

Parhain terveisin,

Harri Metsäjoki
Raumalainen olutharrastaja

3 kommenttia:

 1. Maahantuojahan voi listata minkä tahansa tuotteen tilausvalikoimaan. Ongelma on vain, että Alko on asettanut sille sen verran tiukat ehdot, että useimpien oluiden tarjoaminen sinne ei kannata. Miksi?

  - Listaaminen maksaa 100e/tuote
  - Ilmeisesti tilausvalikoiman tuotteistakin vaaditaan toimitettavaksi näytteet ja analyysit
  - Koko prosessi kestää pari kuukautta
  - Vakiovalikoiman kierroksella hylätty tuote voidaan tarjota vasta 3kk kuluttua tilausvalikoimaan
  - Tuotetta on oltava saatavilla vähintään kuukausi valikoimaantulon jälkeen
  - Kausituotteita ei voi tarjota lainkaan (tämä jo melkeinpä sisältyy kolmeen edelliseen kohtaan)
  - Myyjä vastaa siitä, että tuotetta on toimitettavissa Alkon keskusvarastoon kolmen tai suoraan myymälään viiden työpäivän kuluessa tilauksesta.

  Käytännössä nämä ehdot sulkevat pois hyvin suuren osan potentiaalisesti tilausvalikoimaan tarjottavista tuotteista. Lisäksi asiakkaat eivät osaa etsiä oluita tilausvalikoimasta, koska siellä ei juuri ole oluita ollut. Toimittaja saa tarjota oluita myytäväksi joko laatikoittain tai pulloittain - mutta yksittäisten olutpullojen toimittaminen tilauksesta lienee jo melkoisen tappiollista puuhaa.

  Kyseessä on siis melkoinen muna-kana-ongelma, joka ei valitettavasti ratkea itsekseen. Suurin ongelma on jälleen kerran monopoli, joka saa määritellä ehtonsa vapaasti - ja vaikka Alko sanoo kannustavansa maahantuojia tarjoamaan tuotteita tilausvalikoimaan, se samalla käytännössä tekee siitä maahantuojille ja pienpanimoille kannattamatonta bisnestä kovilla ehdoillaan.

  Mitä sitten pitäisi tehdä?

  * Systembolaget ei koemaista tilausvalikoiman tuotteita, joten tässä pitäisi Alkonkin joustaa. Eli ei mitään näytteitä, vaan pelkkien tuotetietojen täytyy riittää (sama periaate kuin ravintolamyynnissä).
  * Listaushintaa tulee laskea oleellisesti, 40 euroa voisi olla maksimi, eli sama kuin erikoistilausmaksu kuluttajalle. Kohtuullinen hinta voisi pyöriä parinkympin huiteilla.
  * Pois kaikki tiukat toimitusaikavaatimukset. Tilausvalikoimassa voisi olla maininta, että tuotteita ei välttämättä ole aina saatavilla, mutta niitä toimitetaan heti kun varastotilanne sallii.
  * Koko prosessi saatava nopeaksi: toimittajan tarjouksesta enintään pari viikkoa siihen kun tuote on tilattavissa Alkon sivuilta.
  * Keinotekoiset rajoitteet pois, kuten että tilausvalikoimaa päivitetään vain kuukauden alussa, tai että vakiovalikoiman ulkopuolelle jäänyttä tuotetta ei saa heti tilausvalikoimaan. Itse asiassa pitäisi olla oletuksena, että rannalle jääneet tuotteet otetaan tilausvalikoimaan, mikäli se sopii toimittajalle.

  VastaaPoista
 2. Kiitos valaisevasta kommentista Sepolle!

  VastaaPoista
 3. Kiitos blogistille koko mielenkiintoisesta kirjeenvaihdosta "rakkaan" alkoholimonopolimme kanssa. Todettua tuli, että ovat luoneet järjestelmän, joka ei tue "pienimuotoista tilaustoimintaa" eli ongelma on siinä, ettei siihen ole panostettu kannattamattomana tai ei ole otettu huomioon sitä, että Suomesta voisi löytyä olutharrastajien parista porukkaa, joka käyttäisi parempaa ja ehkä jopa Alkollekin (ainakin imagon kannalta) kannattavaa pientilauspalvelua, jos sellainen olisi tarjolla (mutta Suomessahan ei ole vielä tänä päivänäkään mitään "olutkulttuuria", eihän :o).

  Toivoa toki sopii, että jotain keskustelusta olisi otettu käsittelyyn jopa Alkossa. Ja että ehkä jonain päivänä asia etenee...

  Hatunnosto blogistille joka tapauksessa asian esille ottamisesta!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.