Hops and Glory - India Pale Alen tarina

0 kommenttia
 

Pete Brown
Hops and Glory on englantilaisen kirjailijan ja olutpersoonan Pete Brownin kirjoittama kirja, jonka idea syntyi kuten kaikki loistavat ideat yleensä - kosteana pubi-iltana. Tällä kertaa tosin idea toteutui ihan oikeasti, eikä ainoastaan humalanhuuruisissa unelmissa. Pete päätti vaatimattomasti, että hän matkustaa Englannista Intiaan seuraten mahdollisimman tarkasti 1700-1800 luvuilla (=aikana ennen Suezin kanavaa) kulkeneiden laivojen 18000 mailia pitkää reittiä mukanaan pikkutynnyri mahdollisimman tarkasti samaisen aikajakson spesifikaatoiden mukaan pantua India Pale Ale olutta. Todella kunnianhimoinen idea ja iso hatun nosto sen toteuttamisesta ja saattamisesta luettavaan muotoon. Tarve India Pale Ale oluttyylin kehittämiselle syntyi, kun Intiaan siirtomaan perustaneet englantilaiset halusivat olutta. Intiassa oluen paneminen ei ollut mahdollista kuuman ilmaston vuoksi, joten olut oli tuotava Englannista. Merimatka ympäri Afrikan mantereen kesti useita kuukausia, silloiset oluet, jotka olivat pääasiassa mietoja portereita, ehtivät pilaantua matkan aikana. Pikkuhiljaa kuitenkin keksittiin, että lisäämällä humalan määrää ja nostamalla alkoholipitoisuutta saataisiin paremmin säilyvä olut ja kun vielä samoihin aikoihin mallastustekniikat kehittyivät niin, että vaaleamman oluen tuottaminen tuli mahdolliseksi (aikaisemmin oluet olivat "likaisen värisiä" tai tummia), niin pale ale oluttyyli syntyi, myöhemmin tätä tyyliä alettiin kutsua india pale aleksi. Pete Brownin tynnyri sisälsi olutta, joka oli alkoholipitoisuudeltaan n. 7%, siinä käytettiin Northdown humalaa ja kahta eri Worthingtonin hiivaa. Tynnyriin ei lisätty hiivaa jälkikäymistä varten, sillä tutkimusten mukaan alkuperäiset IPA:t eivät olleet jälkikäyviä, vaan hiivasakat pyrittiin poistamaan mahdollisimman tarkoin.

Pete matkusti kuvan Europa purjelaivalla Atlantin yli

Kirja liikkuu kahta polkua, toisella kuvaillaan tarkasti India Pale Ale oluttyylin syntyä ja historiaa, sekä silloista juomakulttuuria sekä Englannissa, että englantilaisten osittain hallitsemassa (ja sortamassa) Intiassa ja toisella itse Peten ja oluttynnyrin yhteistä matkaa kohti Intiaa ja vääjäämätöntä tynnyrin korkkausta. Kerronta seilaa sujuvasti nykyhetken ja historian välillä ollen usein huumorin sävyttämää. Peten matkakertomus etenee sujuvasti sopivalla tahdilla, eikä tylsiä hetkiä ole edes historia osioissa sillä 1700- ja 1800-luvuilla Intiassa ja Englannissa ryypättiin ainakin merimiesten ja sotilaiden joukossa melkoisesti. Matka ei tietysti suju ongelmitta, aivan kaikkea ei viitsi paljastaa, mutta oluttynnyrin salakuljetusta, lahjontaa, kireitä aikatauluja ja taistelua maksimaalista tylsyyttä vastaan (5 viikkoa rahtilaivalla matkustajana) tarina tarjoaa. Pete kulki kolme kuukautta kestäneellä matkallaan kolmella eri laivalla mm. Teneriffan, Brasilian ja Iranin kautta Intiaan, tietysti Etelä-Afrikan kärjessä olevan Hyväntoivonniemen kiertäen. Matkalla maistellaan mm. 138 vuotta vanhaa Rathcliff Ale olutta ja Madeiraa vuodelta 1852, unohtamatta lukuisia bulkkilagereita ja muita oluita reitin varrelta.

  5 viikkoa rahtilaivalla Brasiliasta (lähes) Intiaan, maksimaalinen tylsyys.

Kirjaa ei toistaiseksi ole suomennettu, enkä usko, että suomennetaankaan, mutta englanninkielistä versiota voin suositella varauksetta mikäli lontoo taipuu.

Play.com toimittaa kirjan postilaatikkoosi hintaan 6,99€. 
Pete Brownin olutblogia voit seurata osoitteessa: http://petebrown.blogspot.com/

Seuraavaksi otan lukulampun alle Pete Brownin aiemman kirjan "Three Sheets to the Wind".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.