Hook Norton Hooky Gold

0 kommenttia
 
Hook Norton Brewery (kuva panimon sivuilta)
Tänään lasissa vierailee brittiläisen Hook Norton Breweryn mainio golden ale Hooky Gold (4,2% abv), joka on noussut yhdeksi suosikikseni maitokaupasta saatavien oluiden listalla. Hinta paikallisessa Prismassa on 2,95€ puolen litran pullosta, joten tämä ei ole edes pahan hintainen tuontioluiden yleiseen hintatasoon nähden kaupoissa. Hook Norton Brewery sijaitsee Birminghamin lähellä Hook Nortonissa (yllättävää, eikö?), kyseessä on kohtalaisen pieni itsenäinen panimo, jonka käyttövoimasta osa tuotetaan vieläkin 25 hevosvoimaisella höyrymoottorilla, kuulostaa hienolta. Nettisivuilta selvisi myös, että viiden mailin säteelle panimosta tehdään toimitukset hevoskyydillä, hienoa sekin. Mutta miten kaikki tämä tieto vaikuttaa itse oluen makuun? Kysyy Raittiusblogin lukija. Ei yhtään mitenkään, mutta kiva tietää silti ja kertoohan se paljon panimon kunnioituksesta perinteitä kohtaan. Vastaa Raittiusblogi.Hook Norton Breweryn kaikki oluet valmistetaan perinteisistä ja puhtaista raaka-aineista, käyttäen ainoastaan ohramallasta, hiivaa, humalaa ja vettä. Panimo myös kuivahumaloi kaikki tuotteensa. Tänään lasissa vieraileva Hooky Gold on panimon ensimmäinen olut, jossa on käytetty brittiläisten humalien lisäksi myös amerikkalaista humalalajiketta. Tämä humalalajike on Willamette, joka on lähtöisin Oregonin luoteisosassa sijaitsevasta Willamettejokea ympäröivästä Willamette Valleysta, joka tuottaa n. 15% Yhdysvaltojen humalista. Kirjoitin googlemapsiin Willamette ja seutu antoi itsestään aika mielenkiintoisen kuvan…

Wilsonville, Wankers Corner, Johnson City, Beaver Creek… tämähän on hienoa seutua!
Willamette lajike on kehitetty brittiläisestä Fuggles lajikkeesta, sen pitäisi tuottaa olueen runsaan hedelmäinen ja kukkainen aromi. Hooky Gold on, panimon muiden oluiden tapaan, lisäksi kuivahumaloitu Goldings humalalla. Kuivahumalointi on prosessi, jossa humalat lisätään olutvierteeseen sen jäähdyttyä, joko ennen pääkäymistä tai sen jälkeen. Koska vierre ei enää kiehu, humalasta ei kuivahumaloinnissa irtoa siihen oluen katkeruutta lisääviä alfahappoja, mutta se tuo olueen tuoretta humalan aromia.

Tietoiskun jälkeen voimmekin siirtyä itse asiaan, eli suunnataan katseet ja innokas blogaaja myös makuaistimet itse tarkkailun alla olevaan tuotteeseen.

Ulkonäöltään Hooky Gold on haalean keltainen, se vaahtoaa melko vähäisesti, mutta vaahto tuntuu kestävältä ja jättää laskiessaan näyttävästi pitsiä lasin reunoille. Tuoksu on raikas, runsaan hedelmäinen. Löytyy myös greippistä happamuutta ja aromaattista humalaa. Maku on runsaan eksoottisen hedelmäinen ja kevyen maltainen, sekä kukkainen ja hieman koivunlehtimäinen. Loppu on runsaasti humaloitu, aromaattista sitruksista humalaa ja katkeruutta, joka jää jälkimakuun pitkäksi aikaa, niin kuin pitääkin. Suutuntuma on kevyt, muttei vetinen. Hiilihappoisuus on melko runsas ja hieman kirpeä. Tätä voisi kuvailla sanoilla raikas ja virkistävä. Monikäyttöinen tuote, kelpaa niin sessiokäyttöön, saunajuomaksi, janojuomaksi, sekä ruokajuomaksi ainakin itämaiselle ja voimakasmausteiselle ruualle.

Lukijat, ottakaa sen perusmäyriksen seuraksi seuraavalla kauppareissulla yksi Hooky Gold, jos ette tykkää niin saatte rahanne takaisin Phoenix Säätiöltä, pyytäkää Pete Thorntonia ja sanokaa että Häyke lähetti teidät.
Informatiiviset takaetiketit, I love it!

Linkit / lähteet:
http://www.hooky.co.uk
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuivahumalointi
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_hop_varieties

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.