Yhden panimon iltamat: Stadin Panimo

0 kommenttia
 


Yhden Panimon Iltamat osa 1: 
Stadin Panimo
 • Maa: Suomi
 • Perustettu:  1999
 • Muuta: Pienpanimo
Iltaman oluet:

Stadin Ruispilsneri
 • Alkoholipitoisuus: 4.5%
 • Oluttyyli: Pils
Stadin Single Hop Perle Pilsner
 • Alkoholipitoisuus: 4.5%
 • Oluttyyli: Pils
Stadin Single Hop Sorachi Ace 
 • Alkoholipitoisuus: 4.5%
 • Oluttyyli: Pale Ale
Ostopaikka: Ruokapuoti Lumo, Rauma


Stadin Panimo on helsinkiläinen vuonna 1999 perustettu pienpanimo. Panimon historiasta kiinnostuneille löytyy olutwikistä kattava artikkeli. Tässä kirjoituksessa keskitytään panimon sijasta tuotteisiin, sillä testipenkkiin asettuu Stadin Ruispilsneri sekä Stadin Single Hop sarjaa edustavat Perle Pilsner ja Sorachi Ace, joissa on sarjan nimen mukaisesti käytetty vain yhtä humalalajiketta. En ole Perleä, enkä Sorachia ainakaan tietoisesti ennen maistanut, joten mielenkiintoiset iltamat on jälleen luvassa. Kaikki kolme ovat suodattamattomia, pastöroimattomia ja taatusti käsintehtyjä.  Ulkokuori on pullon muodosta lähtien tyylikäs ja etiketit informatiivisia. Alkoholipitoisuus on kaikissa 4.5%, eli ns. maitokauppatuotteista on kysymys, vaikka saatavuus onkin melko rajoitettu. Helsingin ulkopuolelta näitä on käytännössä mahdoton löytää, mutta niin vain löytyi Raumalta, nimittäin hiljattain perustettu Ruokapuoti Lumo on ottanut nämä valikoimiinsa. Hinta on suhteellisen kova, 5,20€/pullo, mutta ymmärtäähän sen, sillä tuotteet on kauppiaan kertoman mukaan roudattu henkilöautolla Helsingistä, Stadin Panimo on niin pieni ja jakelu keskittynyt pääkaupunkiseudulle, ettei rahtisopimuksia ole. Helsingissä Eat & Joy Maatilatori myy näitä hintaan 4.50€, joten ei siinä hirveää erotusta loppujen lopuksi ole. Mutta olutta ei punnita hinnan, vaan maun ja maisteluelämyksen mukaan, joten siirrytään jaarittelusta maistelun puolelle.Ruispilsnerillä lähdetään liikkeelle. Kauniin tummankuparinen olut, jonka osin suurikuplainen vaahto on kestävä ja jättää näyttävästi pitsiä laskiessaan. Raikasta tuoksua lykkää lasista heti kaatamisen jälkeen. Nokka kohti vaahtokukkaa, ei kuitenkaan dippausta (tällä kertaa...) ja tarkemmin eriteltynä tuoksusta löytyy neutraalia ruismallasta, sekä aromaattista mäntyistä humalointia. Runsaan rukiinen ja maltainen maku on suht rapsakasti humaloitu, sitrushedelmiä ja männynneulasia. Humalat jättävät pitkän jälkimaun, jossa yrttinen ja mäntyinen kattaus dominoi kielenpäällä. Vetisyyttä ei matalista prosenteista huolimatta löydy, vaikka keskiverrosti hiilihappoinen suutuntuma kevyt onkin. Raikas, puhdas ja maistuva olut. Ei kauhean pilsmäinen pils, mutta väliäkös oluen tyylillä, jos tavara on yhtä laadukasta kuin tämä. 

Single Hop Perle Pilsner vuoroon seuraavaksi. Kullankeltainen, hieman utuinen, suurikuplaisesti vaahtoava ja näyttävästi pitsiä jättävä neste kaatuu lasiin. Tuoksu on aika vaimea, heikohkosti maltaisuutta, hiven hedelmäisyyttä ja taustalla ruohoista/yrttistä humalointia. Heti kaatamisen jälkeen erottuu vielä pieni epäpuhtauskin tuoksusta vihannesmaisuuden muodossa. Maku on kevyesti viljaisen maltainen, hieman katkerahko ja kevyen hedelmäinen. Humalointi on yrttistä ja hieman kuivan ruohoista, mutta saisi olla vielä voimakkaammin, nyt jää hieman pliisuksi vaikka hienosti Perlehumalan esille tuokin. Suutuntuma on kevyt, hieman Ruispilsneriä ohuempi ja matalahiilihappoisempi. Yhtä lailla puhdas ja hienostunut kuin Ruispilsnerikin, Stadin Panimo panee laatua! Kelvollinen pils, tutustutti minut nyt ainakin Perlen aromeihin, vaikkei suurempia elämyksiä muuten tarjonnutkaan.
Single Hop Sorachi Ace viimeisenä lasiin. Kuparinen, oranssin hohtavana todella houkuttelevan näköinen olut, joka vaahtoaa suurikuplaisesti. Pieni kerros vaahtoa jää kestäväksi oluen pinnalle. Jenkkityylinen sitrushumalointi dominoi tuoksua, eli Sorachi Ace humalat on pistetty hyötykäyttöön, tuoksu ei tarjoa juuri muuta. Maku on myös sitrushedelmäinen ja jännästi limonadimainen, melko persoonalliselta humalalta vaikuttaisi tämä Sorachi Ace. Myös tuoksusta löytyy nyt maistamisen jälkeen limonadimaisia piirteitä. Humalointi on melko voimakas ja aromaattinen, sitrushedelmien ja limonadimaisten piirteiden lisäksi se tuo hieman kukkaisiakin aromeja suuhun. Suutuntuma on kevyt, raikas ja kohtalaisen hiilihappoinen, mutta pehmeällä tavalla. Kolmikon mielenkiintoisin tuttavuus, hieno humala tuo Sorachi Ace. Nyt kun tarkemmin nettiä selailin, niin tajusin, että Sorachi Ace ei olekaan jenkkihumala, vaan alunperin Japanista, Sapporo panimon kehittämä vuonna 1988. Go japsit, hienoa työtä!

Yhteenveto:  Stadin Panimo jätti itsestään positiivisen kuvan. Laadukkaita tuotteita ja mielenkiintoisia tuttavuuksia. Hinnat on kovat ja se valitettavasti estää tuotteiden nauttimisen useammin. Sorachi Acen pariin tosin palailen vielä melko varmasti uudelleen.

KOULUARVOSANAT:
Ruispilsneri: 8-
Perle Pilsner: 7+
Sorachi Ace: 8

  Ei kommentteja:

  Lähetä kommentti

  Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.