Chimay Blue vertailu: 2009 & 2010

 

Chimay Blue

  • Panimo: Chimay
  • Maa: Belgia
  • Alkoholipitoisuus: 9.0%
  • Saatavuus: Alko (3,99€ / 0,33l)
  • Oluttyyli: Trappist

Chimay Blue on legendaarinen aito trappist-olut, eli se valmistetaan trappistmunkkien valvonnassa aidon luostarin tiloissa. Kyseessä on vahva belgiale, joka kehittyy todella pitkään oikein säilytettynä. Itselläni on tätä ollut kellarissa vasta noin vuoden päivät, mutta jo vuoden ikäistä ja tänään Alkosta ostettua 2010 versiota vertaillessa erot tuoreen ja ikäännytetyn välillä tulevat selvästi esiin. Päätin aloittaa niin, että ensin otan versiot vierekkäin pieniin viinilaseihin ja lopuksi molemmat erikseen Chimayn nimikkolasiin.

2009 vasemmalla ja 2010 oikealla
Vuoden ikääntynyt vaahtoaa selvästi vähemmän kuin nuorempi veljensä. Ulkonäkö on muuten samanlainen. Tuoksussa vuoden vanha erottuu edukseen, todella voimakkaasti makeahkoja tummia hedelmiä, rusinaa ja pehmeyttä. Tuoreen version tuoksu on karkeampi, samoja piirteitä löytyy kuin vanhemmastakin, mutta voimakkuus on aivan eri luokkaa ja tuoksu huokuu keskeneräisyyttä. Vuoden ikäisessä harmonia ja tasapaino on kohdallaan. Maussa sama homma, viime vuonna pantu vie voiton selkeällä erolla - mausta löytyy tummia ja kuivattuja hedelmiä, runsaasti rusinaisuutta ja maltaisuutta, sekä mausteinen jälkimaku. Suutuntuma on pehmeän täyteläinen ja hiilihappoisuus vähäinen. 2010 versio on selvästi karkeampi - hiilihappoisuus on runsaampi ja humalointi iskee kovemmin, tehden jälkimausta kuivan ja vuoden ikäistä mausteisemman. Vuoden kellarointi on tehnyt tälle pelkästään hyvää, eli kannattaa säilyttää ennen nauttimista. Palataan asiaan taas ensi vuonna 2009 vs 2010 vs 2011 vertailulla ja sitten taas sitä seuraavana ja sitä seuraavana jne. You got the point, eli te saitte pisteen hyvät lukijat! Olkaa hyvä!

2009 Chimayn lasissa

Yhteenveto: 2009 versio pyyhkii lattiaa 2010 versiolla, mutta pitää muistaa, että vuoden kuluttua 2010 versio on aivan yhtä loistava kuin 2009 versio tänään. Kellarointi kannattaa! 

Nautintasuositukset: Noin 12-asteisesta kannattaa aloittaa ja huoneenlämpöiseen lopettaa. Pitkäkestoiseen nautiskeluun!

KOULUARVOSANA (2009): 9
KOULUARVOSANA (2010): 8