Launtai-illan IPA-sessio

0 kommenttia
 

IPA-Session oluet:

Mikkeller Stateside IPA
  • Panimo: Mikkeller
  • Maa: Tanska
  • Alkoholipitoisuus: 7,0%
Flying Dog Raging Bitch
  • Panimo: Flying Dog
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alkoholipitoisuus: 8,3%
Anchor Humming Ale
  • Panimo: Anchor
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alkoholipitoisuus: 5,9%
 Saatavuus: Ulkomailta / olutravintoloista  

IPA, eli India Pale Ale on ehdottomasti yksi suosikkityyleistäni. IPA:t ovat voimakkaasti humaloituja, yleensä n. 6-8% vahvuisia pintahiivaoluita. Lauantai-iltana tuli nautittua kolme todella hyvää tyylilajin edustajaa, en ajatellut niistä edes blogiin kirjoittaa, mutta olivat niin hyviä ettei pysty olemaan kirjoittamatta. Onneksi tuli valokuvattua, kuten yleensä muutenkin uusia oluita (kotona) maistellessa, niin pystyy näin jälkikäteenkin blogauttamaan. Reittaukset tuli tuli tuttuun tapaan kirjattua vihkoon ja olutoppaaseen. Jos olet oppaasta jo arviot lukenut, niin voit keskittyä kuvien kuolaamiseen, ylimääräinen jargon on nipistetty (tällä kertaa) minimiin.

Lähes jääkaappikylmä Stateside IPA

Mikkeller Stateside IPA on loistavan tanskalaisen oluenpanijan Mikkel Borg Bjergsøn taidonnäyte, jossa on käytetty runsaasti kolmea amerikkalaista humalalajiketta, Chinook, Amarillo ja Cascade.Arvio:
Stateside IPA on syvänoranssi ja samea olut, jonka pitsinen vaahto katoaa nopeasti, vain ohut kerros jää oluen pinnalle. Voimakkaassa tuoksussa on sitruksista ja kukkaista humalaa, hieman karamellista mallasta / toffeeta / mäntyä / pihkaa, mutta humalat ovat päällimmäisinä. Maku on hieman karamellisen maltainen, mutta IPA kun on kyseessä, niin voimakas humalointi ottaa pääroolin iskien kielen päälle sitrushedelmää, kukkaisuutta ja loppua kohti kuivuessaan yrttisiä ja ruohoisiakin viboja. Monipuolista ja voimakasta humalatykitystä. Suutuntuma on keskitäyteläinen, hieman tahmea ja hiilihappoisuutta löytyy keskiverrosti. Ei alkoholia tuoksussa eikä maussa, loisto IPA!

Flying Dog Raging Bitch on jenkkipanimo Flying Dogin 20-vuotis juhlaolut. Kuvaavat sitä belgian-style india pale aleksi oluessa käytetyn belgialaisen hiivan takia. Tässä oluessa käytetyt jenkkihumalat: Warrior, Columbus ja Amarillo. Tätä olen nauttinut aiemminkin (helmikuussa 2010), silloin en kirjoittanut arviota, mutta totesin pirun hyväksi. Panimo on tunnettu räväköistä etiketeistään.

Arvio:
Raging Bitch on tumman oranssi, utuinen olut, jonka vaahto on niukka ja pitsiä jättävä. Ohut kerros jää pitkäksi aikaa viipymään oluen pinnalle. Tuoksu on hieman maltainen ja voimakkaasti aromihumaloitu, sitrushedelmien happamuutta ja mäntymetsää, sekä lievää mausteisuutta belgiwitien tyyliin. Maku on miellyttävän pehmeä, sitrushedelmäinen ja voimakkaasti greippisen ja mäntyisen humaloitu. Jälkimaku on pitkä ja hieman alkoholinen. Suutuntuma on keskitäyteläinen, hieman tahmea ja pehmeä. Miellyttävä IPA, lievä alkoholisuus pois ja kuivuutta enemmän niin olisi osunut napakymppiin.

Raivoava narttu lasissa

Anchor Humming Ale, San Franciscosta ponnistavan perinteikkään jenkkipanimon ensimmäinen uusi resepti viiteen vuoteen. Anchorilta tulee ainakin kaksi todella hyvää olutta, Liberty Ale ja Old Foghorn, joista nautin suuresti, joten odotukset olivat korkealla ja Humming Ale vastasi huutoon. Tässä oluessa on käytetty Uusi-Seelantilaista Nelson Sauvin humalalajiketta.

Todella herkullinen Humming Ale lasissa

Arvio:
Anchor Humming Ale on oranssinkeltainen IPA, jonka vaahto on keskiverto ja nopeasti katoava, vain hyvin ohut kerros jää koristamaan oluen pintaa. Tuoksu on kukkaisen sitruunainen, hedelmäinen ja kevyen maltainen, tuo mieleen hieman saman panimon loistavan Liberty Alen. Hieman jääkaappikylmästä lämmettyään Nelson Sauvin humalat tuovat myös valkoviinimäisiä piirteitä tuoksuun. Ei mikään humalapommi, mutta todella herkullinen tuoksu. Maku on hyvin kukkainen, sitruunaisen hapan ja kevyen hedelmäinen, humalointi on aromikasta ja melko voimakasta. Hillityn tyylikäs, erittäin raikas ja helposti juotava. Suutuntuma on lähes keskitäyteläinen ja hiilihappoisuus pirtsakka, sopii tähän kuin kokoparta Juha Miedolle. Laatutuote!

Yhteenveto: Humming Ale kevein ja tyylikkäin, tästä löytyy "se jokin". Stateside IPA humalaisin ja katkerin. Raging Bitch herkullisen aromaattinen humalapommi.
Nautintasuositukset: 8-12 asteen lämpötilassa. Lasista, kuten olut aina.

Kouluarvosanat:
Anchor Humming Ale: 9
Mikkeller Stateside IPA: 9-
Flying Dog Raging Bitch: 8½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.