Young's Special London Ale

2 kommenttia
 

Young's Special London Ale

 • Panimo: Wells & Young's
 • Maa: Englanti
 • Alkoholipitoisuus: 6,4% 
 • Saatavuus: Alko (3,77€ / 0,5l)
 • Oluttyyli: Vahva ale

Tänään maistan ensimmäistä kertaa juuri Alkon valikoimiin parin vuoden tauon jälkeen palannutta Young's Special London Alea. Tämä olut tulee Englannista panimolta Wells & Young's, joka on britannian suurin yhä itsenäisenä perheyrityksenä toimiva panimo.

Special London Ale on pastöroimaton täysmallasolut, joka on pantu Maris Otter ja Crystal maltaista. Humalina vierteessä käytetään Fugglesia ja Goldingia. Lisäksi olut kuivahumaloidaan Goldingilla ja Targetilla, joten varsin aromikasta ja sitruksista humalointia on odotettavissa! Tuoretta hiivaa ja vierrettä lisätään pullotuksen yhteydessä, jotta olut jatkaisi kypsymistään ja kehittyisi pullossa. Ennen nauttimista kannattaa antaa hiivojen asettua pullon pohjalle ja lasiin kaataessa jättää hiivat pulloon, jotta raikkaus ja humalointi pääsevät maussa täyteen kukoistukseensa. On myös paljon oluita, joissa hiivat kannattaa kaataa mukaan, mutta mielestäni tämä on parempi ilman. Myös valmistaja suosittelee hiivojen jättämistä pulloon.


TV:stä tuttu Oz Clarke

YLE:n kanaviltakin tuttu Oz Clarke (mm. Oz & James: Drink To Britain) on kommentoinut tätä olutta ”kuin rakasteluksi humalapuutarhassa”. (DISCLAIMER: Raittiusblogi ei väitä Oz Clarken rakastelleen humalapuutarhassa, eikä halua nähdä Oz Clarkea rakastelemassa humalapuutarhassa, mutta suosittelee kuitenkin rakastelua, myös humalapuutarhassa, mutta ei Oz Clarken kanssa, paitsi jos pidät Oz Clarkesta, siis siinä mielessä.)

Muuten, jos Ozin ja James seikkailut briteissä jäivät televisiosta katsomatta, niin youtubesta näyttäisi löytyvän koko sarja. 

  

Young's Special London Ale kaatuu varovaisesti tuoppiin jättäen niukan ja nopeasti katoavan vaahdon, hiivat jäävät pulloon odottamaan myöhempää lisäystä herkullisen, kuparinvärisen oluen joukkoon. Pitäähän tämä testata myös hiivojen kanssa. Tuoksusta löytyy päällimmäisenä toffeeta ja pähkinää, sekä houkuttelevaa hedelmäistä ja kukkaista humalaa. Tuoksu ei ole kovin voimakas, odotin äkäisempää humalointia. Voi myös olla, että pieni syysflunssa on vienyt nenästä parhaan terän. Hyvä tuoksu kuitenkin! Blogistin vakaa käsi siirtää lasia huulille ja neste siirtyy painovoiman käskystä kohti kieltä. Reseptorit havaitsevat makuja tässä järjestyksessä: Makeahko - runsasta toffeista maltaisuutta - hedelmäistä aromaattista humalaa - kohtuullisen runsaasti katkeroa - juuri ennen jälkimakua kuivattavaa, hieman puunlehtimäistä katkeroa - pitkä, kuiva jälkimaku. Suutuntumaltaan tämä on yllättävän kepeä, nippa nappa keskitäyteläinen. Hiilihappoisuus on melko runsasta, mutta ei mitenkään ylilyövää, sopii hyvin tähän olueen. Rapsakka ja harkittu kokonaisuus, ei virhemakuja, eikä häiritseviä elementtejä. Sitten pullosta loput tuoppiin hiivoineen ja kaikkineen. Ei valtavaa muutosta tuoksussa, vaikka olut on muuttunut hiivan ansiosta sameaksi. Maussa hiiva pehmentää humalointia ja oikeastaan koko makupalettia, sekä tuo ehkä lievän metallisen vivahteen jälkimakuun. Valmistajan suositusta ilman hiivoja nauttimisesta kannattaa uskoa ja jättää hiivat pulloon, vaikkei tämä huono ole hiivoillakaan. Tulee varmasti ostettua toisen ja kolmannenkin kerran, maistui sen verran mukavasti. Toisaalta viime aikoina on kyllä brittioluet muutenkin maistuneet, ehkä jopa pienoinen buumi siihen suuntaan menossa.Yhteenveto:  Kohtalaisen tuhdisti humaloitu ja miellyttävän hedelmäinen vahva ale. Ei aivan yllä huipputasolle, mutta todella hyvä olut silti, suosittelen!
Nautintasuositukset: 10-12 asteen lämpötilassa, jätä hiivat kaatamatta.

KOULUARVOSANA: 8½

  2 kommenttia:

  1. Juon kyseista olutta juuri nyt, vahvaksi aleksi ok vaikka preferoinkin miedompia tyylin Landlord ja Bitter&Twisted - hieno muutos blogille ja Oz Clarke rocks!

   --DeGarre

   VastaaPoista
  2. Aivan timanttia, suosikkityylini toistaiseksi on vahvat brittibitterit.

   VastaaPoista

  Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.