Resepti: Reittausblogin Mandarina Vehnä

5 kommenttia
 
Laadukasta olutta voi tehdä alle 60 minuutin keitolla. Noin, nyt se on sanottu heti tähän alkuun. Brülosophy ja Beer & Wine Journal ovat tehneet kokeita 30 minuutin keitolla ja päätin sitten kokeilla asiaa itsekin. Vierteen keitossa tapahtuu sanitointi, eli bakteerit, jos niitä on kuolevat. Lisäksi proteiinit saostuvat ja humalien alfahapot isomerisoituvat, eli muuttuvat katkeroaineiksi, sekä DMS haihtuu. 

Sanitointiin riittää lyhytkin keitto ja proteiineistakin suurin osa saostuu jo keiton alkuhetkillä. Katkeron irrottaminen humalista ja mahdollisesti myös DMS vaativat kuitenkin aikaa ja ehkä siksi 60 minuutin keitto on aikanaan muodostunut alan standardiksi. Lyhyemmän keiton testaamiseen sopii hyvin saksalaistyylinen vehnäolut, jossa kirkkaus (proteiinien saostuminen) ja katkeruus ei kumpikaan näyttele kummoistakaan roolia. Lisäksi vehnäolut on lempityylejäni, joten sitä tekee aina mielellään. 

Tähän reseptiin sain innoitusta viime syksynä maistamastani Kimito Brewingin Mandarina Vehnästä, jossa saksalainen Mandarina Bavaria aromihumala pääsi kauniisti esille. Olen myös maistanut useita hyviä kotioluita, joissa samainen humala on näytellyt merkittävää roolia ja todennut sen sopivan hyvin omaan makuuni.

Halusin oluelle normivehnää tuhdimman rungon, joten lähdin kokeilemaan melko korkeaa mäskäyslämpötilaa (68°C) ja lisäksi tuuppasin mallaspohjaan 10% vaaleaa karamellimallasta (Viking Cara Pale). Näiden yhdistelmä ja mahdollisesti myös lyhyempi keittoaika (proteiinien saostuminen) tekivät sen, että rungosta tosiaan tuli herkullisen tuhti ja siihen kun yhdistää Mandarina Bavarian mehumaisen aromikkuuden, niin melkoista mandariininektariahan siitä sitten tuli. Olut sai kiitosta myös Rauman kotipanijoiden iltamissa. Nestehiiva, tässä WLP300, tuottaa vehnäoluisiin huomattavasti miellyttävämmät käymisaromit kuin mikään testaamani kuivahiiva (ja niitä on useita). 

Jos siis haluat nipistää panopäivän pituudesta, niin lyhennä huoletta keittoa ainakin tyyleissä, joihin se hyvin sopii.Speksit:
Original Gravity (OG):    1.053
Final Gravity (FG):       1.013
Alcohol by Volume (ABV):  5.21 %
Colour (SRM):             5.5   (EBC): 10.8
Bitterness (IBU):         24.3   (Average)

Maltaat:
Viking Vehnä 55%
Viking Organic Pilsner Malt 35%
Viking Cara Pale 10%

Humalat (HUOM! Keittoaika 30 minuuttia):
2.4 g/L Hallertau Mittlefrueh Pellet (2.9% Alpha) @ 30 Min
2.4 g/L Mandarina Bavaria Pellet (6.3% Alpha) @ 10 Min

Mäskäys:
60 minuuttia 68°C


Hiiva:
WLP300 - Hefeweizen Ale (20-22°C). Käytetään loppuun ja pullotellaan. Jälkikäymissokeria 5g/litra.


5 kommenttia:

 1. Hei. Muistatko kauanko pidit pullossa, ennen kuin ensimmäisen maistoit?

  VastaaPoista
 2. Moikka!
  Aika maukkaan tuntuinen resepti :)
  Mitäs jos haluaisi keittää kumminkin 60min.niin pitäisikö vähentää katkero humalan määrää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo nimenomaan juuri niin, siitä voi vähän nipistää, niin pysyy katkero sopivalla tasolla. Ei nyt ihan puolta pois, mutta jos vaikka 30-40%.

   Poista
  2. Kiitos nopeasta vastauksesta,tänään ennen vuoden vaihtumista pitäisi olla tavara käymis astiassa.
   Oikein hyvää uutta vuotta!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Kommentit menevät valvonnan kautta.